Zmaj: Priča o Bruceu Leeju - Dragon: The Bruce Lee Story - Wikipedia

Od Wikipedia, Slobodna Enciklopedija

Pin
Send
Share
Send

Zmaj: Priča o Bruceu Leeju
Theatrical poster for Dragon: The Bruce Lee Story, showing Jason Scott Lee jump through the air with the sun behind him. The tagline reads
Plakat za kazališno izdanje
RežiraoRob Cohen
ProizvodiRaffaella De Laurentiis
Rick Nathanson
Dan York
Scenarij
 • Rob Cohen
 • John Raffo
 • Edward Khmara
Na temelju
U glavnoj ulozi
Glazba autorRandy Edelman
KinematografijaDavid Eggby
UredioPeter Amundson
DistribuiraUniversal Pictures
Datum izlaska
 • 28. travnja 1993 (1993-04-28)
Vrijeme izvođenja
120 minuta[1]
ZemljaUjedinjene države
JezikEngleski
Proračun16 milijuna dolara
Blagajna63,5 milijuna dolara

Zmaj: Priča o Bruceu Leeju je Amerikanac iz 1993. godine biografski dramski film koji je režirao i napisao zajedno Rob Cohen, i zvijezde Jason Scott Lee, Lauren Holly, Nancy Kwan i Robert Wagner. Film prati život glumca i borilačkog vještaka Bruce Lee (Jason) od preseljenja u Sjedinjene Države iz Hong Konga do karijere kao učitelj borilačkih vještina, a zatim kao televizijski i filmski glumac. Također se fokusira na odnos između Brucea i njegove supruge Linda Lee Cadwell, i rasizam kojem je Bruce bio izložen.

Glavni izvor scenarija filma je biografija iz 1975. godine Bruce Lee: Čovjek kojeg sam samo ja poznavao, koji je napisao Cadwell. Ostali izvori uključuju Robert Clouseknjiga Bruce Lee: Biografija i Cohenovo istraživanje, uključujući intervjue sa Cadwellom i Bruceovim sinom, Brandon Lee. Umjesto da snima tradicionalni biografski film, Cohen je odlučio uključiti elemente mističnosti i dramatizirati scene borbi kako bi mu dao isti ton kao i filmovi u kojima je Bruce glumio. Zmaj snimljen je prvenstveno u Hong Kongu, Los Angelesu i San Franciscu.

Zmaj: Priča o Bruceu Leeju dobio pozitivne kritike, a kritičarima je obično zabavno unatoč kritikama na račun štovanja Brucea. Jason je bio široko hvaljen zbog svog nastupa. Film je postigao komercijalni uspjeh i prihod je premašio prosjek blagajni za biografske filmove, što se pripisivalo romantičnim temama i privlačnosti ljudima izvan tradicionalne kung fu film publika. Adaptacija video igre istog imena je pušten sljedeće godine. Zmaj posvećen je Brandonu, koji je umro nekoliko tjedana prije puštanja.

Zemljište

U Hong Kongu, otac Brucea Leeja Lee Hoi-chuen budi se iz noćne more o fantomu, poznatom kao Demon, koji progoni svog mladog sina. Naknadno ga upisuje u Kineske borilačke vještine trening s instruktorom Yip Man. Kao mlađa odrasla osoba, Bruce se bori s britanskim mornarima koji maltretiraju mladu Kineskinju, što je rezultiralo time da mora napustiti Hong Kong. Njegov otac inzistira da ode u SAD.

U SAD-u Bruce radi kao perilica posuđa u kineskom restoranu sve dok ne uđe u tučnjavu s četvero kuhara. Vlasnik restorana otpušta ga, ali također mu posuđuje novac i potiče ga da ide na fakultet. Dok studira filozofiju na fakultetu, Bruce počinje predavati satove borilačkih vještina, gdje se i upoznaje Linda, bijeli Amerikanac. Bruce se ženi Lindom prkoseći svojoj rasističkoj majci Vivian. Linda sugerira da Bruce osniva školu borilačkih vještina, ali njegovi kineski vršnjaci zahtijevaju da trenira samo Kineze. Kad Bruce odbije, izazivaju ga da stvar riješi u borbi. Bruce pobijedi izazivača Johnnyja Sunca u tajnoj utakmici bez zabrane, ali Johnny napada Brucea nakon što je priznao poraz, a Bruce zadobije iscrpljujuću ozljedu leđa. Dok je Bruce privremeno paraliziran, Linda mu pomaže da napiše knjigu borilačkih vještina Tao iz Jeet Kune Doa. Linda im je rodila prvo dijete, Brandon, a par se pomiruje s njezinom majkom.

Nekoliko mjeseci kasnije, tijekom borilačkog turnira koji je vodio Ed Parker, Johnny izaziva Brucea na revanš. Bruce pobjeđuje Johnnyja, zaslužujući poštovanje publike. Brucea nije poznato, Johnny je osakaćen od ozljeda u tučnjavi. Nakon meča, Bill Krieger, koji kasnije postaje Bruceov menadžer, nudi mu ulogu Kato u televizijskoj seriji Zeleni stršljen. Bruce i Krieger također stvaraju ideju za televizijsku seriju Kung Fu, slažući se da će Bruce nastupiti u glavnoj ulozi. Na zabavi glumaca, Linda kaže da je trudna s njihovim drugim djetetom, Shannon. Ubrzo nakon toga, otkazivanje Zeleni stršljen se najavljuje. Kung Fu kasnije dolazi do televizije, ali na Bruceovu frustraciju glumi bijelog glumca David Carradine. Bruce vjeruje da ga je Krieger izdao.

Bruce se vraća u Hong Kong na očev sprovod. Philip Tan, hongkonški filmski producent, angažira Brucea da glumi u filmu Veliki gazda. Tijekom snimanja posljednje scene, Johnnyjev brat Luke napada Brucea iz osvete za Johnnyjev ponižavajući poraz i kasniju invalidnost; Bruce pobjeđuje u borbi. Veliki gazda je uspjeh i Bruce snima još nekoliko filmova, radeći kao glumac, redatelj i montažer. To uzrokuje razdor između Brucea i Linde, jer se Linda želi vratiti u SAD. Krieger nudi Bruceu priliku da radi na velikobudžetnom holivudskom filmu, na što se Bruce slaže, dijelom i zbog Lindine želje da se vrati kući.

32. dana snimanja Uđi u Zmaja, tijekom niza "soba zrcala", Bruce ima zastrašujuću viziju Demona koja je progonila njegove i očeve snove. Ovaj put, nakon što su ga pretukli i pokazali vlastiti grob, Bruce vidi kako njegov sin potiče Brucea da ga spasi. Demon progoni Brandona, potičući Brucea da uzvrati, spasi Brandona i slomi Demonu vrat. Bruce kasnije snima još jednu scenu iz Uđi u Zmaja, film koji bi ga učinio međunarodnom zvijezdom. U glas, Linda govori publici da je Bruce pao u misterioznu komu i umro malo prije izlaska filma, i kaže da, iako mnogi ljudi žele razgovarati o tome kako je umro, radije se sjeća kako je živio.

Uloge

Jason Scott Lee
Jason Scott Lee (bez veze), na slici 2003., glumio je Brucea.

Teme

Pišući o pedagogija i politicka korektnost u filmu, Meaghan Morris uključuje analizu scene na šest stranica u Zmaj, gdje Bruce i Linda gledaju Doručak kod Tiffany u kinu; Linda predlaže da odu kad primijeti da je Bruce uznemiren Mickey Rooney's žuto lice izvedba I. Y. Yunioshi. Morris opisuje scenu kao didaktičku, jer omogućava Lindi, koja je izvorno uživala u filmu, da shvati i podijeli Bruceovu odbojnost prema rasističkim stereotipima. Primjećujući filmski prikaz Bruceova života kao "bitke protiv zapadnjačkih predrasuda", zaključuje Morris Zmaj je "jedan od najmoćnijih tretmana institucionaliziranog rasizma u filmskoj industriji koji posjeduje američka kinematografija".[2]

Pisanje u Azijski časopis za komunikaciju 2013. akademik Zheng Zhu na popisu Zmaj uz bok Zmajev poljubac (2001.) i Tuxedo (2002) kao filmovi koji su se otrgli od tradicije prikazivanja azijskih muškaraca kao aseksualnih, navodeći da iako su često prikazani kao heroji u filmovima borilačkih vještina, rijetko su prikazani kao romantični ili ljubavni. Primjećujući kako svaki film prikazuje azijskog borilačkog umjetnika s bijelom ženskom partnericom, Zhu navodi kako preokreću uobičajeni prikaz "dominantnog bijelog viteza i pokorne orijentalne dame". Međutim, kritizira prikazivanje tih odnosa. Na primjer, svaki film prikazuje "bijele žene igraju [najvažniju ulogu" "pomažući kineskim muškarcima da postignu uspjeh, što dokazuje i Lindina podrška Bruceu dok se oporavlja od ozljede leđa. Azijski muškarci, tvrdi Zhu, prikazani su kao nesposobni postići uspjeh u zapadnom društvu, osim ako ih ne podržava bijela ženstvenost.[3]

Proizvodnja

Pred proizvodnja

Glavni izvor scenarija filma, koji je redatelj Rob Cohen napisao u suradnji s Edwardom Khmarom i Johnom Raffom, bila je biografija Linde Lee Cadwell Bruce Lee: Čovjek kojeg sam samo ja poznavao.[4] Uključeni i drugi izvori Robert Clouseknjiga Bruce Lee: Biografija, a izvorna istraživanja Khmara i Cohen.[5][6] Cadwell je osigurao sredstva za produkciju filma. Prizori koji prikazuju rukom napisane bilješke i crteže iz Bruceove knjige Tao iz Jeet Kune Doa njegova su originalna djela.[7] Također je omogućila pristup Bruceovoj odjeći kako bi se mogle stvoriti replike za film.[8]

Cohen je izjavio kako je njegov prvi problem prilikom pisanja scenarija bio sažeti Bruceov život u manje od dva sata filma. Odlučio je izbjeći snimanje standardnog biografskog filma i umjesto toga ugraditi "mistične i legendarne aspekte" koji će dramatizirati Bruceov život,[6] pričajući svoju priču "kao da je to zapravo film Brucea Leeja".[9] Cohen je saznao da su se prve dvije godine Bruceova života roditelji odijevali i izdali ga kao djevojčicu kako bi ga zaštitili od praznovjernog kineskog uvjerenja da demoni ciljaju prvorođene sinove. Pod utjecajem ove priče, Cohen je odlučio prikazati kako Brucea progoni nadnaravni demon, videći ga kao metaforu unutarnjeg demona koji je možda motivirao i utjecao na Brucea. Kad je Cohen prvi put upoznao Cadwella nakon što joj je dao scenarij, pitala je kako je Cohen saznao za Bruceovog demona. Cohen je rekao da je dramatizirao element radnje nakon što je proučio svoj život; Cadwell je rekao da joj je Bruce rekao da se osjeća kao da ga demon pokušava odvući kad se srušio 10 tjedana prije smrti.[6] Cohen je satima razgovarao s Cadwellom i Brandonom pripremajući se za film.[10]

Lijevanje

"[Brandon Lee] rekao je da u ovom dijelu ne bih preživio da se prema njegovom ocu ponašam kao prema bogu. Rekao je da je njegov otac ipak bio čovjek koji je imao duboku sudbinu, ali nije bog. čovjek koji je imao narav, puno ljutnje, koji je smatrao uvredljivost osrednjosti. Ponekad je bio prilično nemilosrdan. "

-Jason Scott Lee[10]

Glumci su se još uvijek razmatrali za ulogu Brucea u travnju 1991., uključujući Brandon Lee.[11] Iako je Brandon bio u ispravnoj dobi i imao je odgovarajući trening borilačkih vještina kako bi prikazao svog oca, a neki su ga smatrali vjerojatnim izborom za ulogu, producent Raffaella De Laurentiis rekao je da ne izgleda dovoljno Kinez i da bi ona odbila raditi na projektu da su morali pribjeći tome da Brandon djeluje azijskije.[5] Brandon je neovisno odbio ulogu, smatrajući da je previše čudno glumiti oca, pogotovo kada je riječ o romantičnom životu njegovih roditelja.[12] Jason Scott Lee, koji je bio na audiciji za ulogu u Posljednji od Mohikanaca ali je odbijen jer se nije pojavio kao Indijanac, preporučen je za ulogu Brucea rano u pretprodukciji.[5] Posljednji od Mohikanaca's direktor kastinga bio je impresioniran njime i preporučio ga Cohenu.[10] Jason je u početku rekao da se osjeća zastrašen njegovom ulogom u portretiranju Brucea, ali svladao je strah nakon razgovora s Brandonom.[10] Jason, koji prije uloge u filmu nije trenirao borilačke vještine, bio je gimnastičar i sportaš. Cohen je glumio Jasona jer je vjerovao da će pokušaj naučiti borilačkog umjetnika biti teži od treninga glumca u borilačkim vještinama.[13] Kako bi se pripremili za svoje uloge, Jason i Lauren Holly trenirao u Bruceovom borilačkom stilu Jeet Kune Do mjesecima pod Bruceovim bivšim studentom Jerry Poteet.[10] Poteet je pohvalio Jasonove nove borilačke sposobnosti, kao i John Cheung, glumac koji je glumio Johnnyja Sunca i služio kao koordinator borbe i štosa u filmu. Cheung je radio kao kaskader Uđi u Zmaja.[5] Cohen ga je odabrao jer je vjerovao da je za scene borbe važno da se koreografiraju u hongkonškom, a ne u američkom stilu.[14]

Cohen cast Nancy Kwan kao Gussie Yang, vlasnik restorana i Bruceov poslodavac. Poput Brucea, Kwan je igrao ključnu ulogu u prihvaćanju glumaca azijskog porijekla u glavnim holivudskim filmskim ulogama, a Cohen je želio da publika podsjeti na njezino postignuće i borbu azijskih glumaca u SAD-u.[15] Bacio je Michael je naučio kao Vivian Emery jer je volio njezin prikaz Olivije u Waltoni i poželio vidjeti Bruceovo sučeljavanje s osobom koja je prepoznatljiva kao taj lik.[16] Emery je dao filmskim autorima dozvolu da je prikažu kao prvotno neprijateljsku i rasističku prema Bruceu; Emery je rekla da se tako ponašala prema njemu kad su se prvi put upoznali.[5][6]

Van Williams, koji je igrao Zelenog stršljena u istoimenoj TV seriji 1960-ih, dobio je kameo izgled kao direktor Zeleni stršljen.[17] Bruceova kći, Shannon, nastupa kao pjevačica na party zabavi, na kojoj Linda kaže Bruceu da je trudna sa Shannon.[18] Sven-Ole Thorsen je zbog svoje visine i tjelesne građe dobio ulogu Demon. Cohen navodi da je tijekom scena borbe odradio "izvanredan posao" s obzirom na to da nije uspio vidjeti iz kostima u glavu.[16] Cohen si je dao ulogu režisera filma Uđi u Zmaja.[19]

Snimanje

The exterior of a temple, with a large door flanked by Chinese characters. Other urban buildings can be seen in the background.
Hram Lo Pan je korišten za početnu scenu filma. Keramičke figure na vrhu privukle su Cohenu pažnju dok je izviđao lokacije.[6]

Zmaj: Priča o Bruceu Leeju snimljen je prvenstveno u Hong Kongu, Los Angelesu i San Franciscu. Početna scena snimljena je u hramu iz 18. stoljeća u Hong Kongu, koji je Cohen pronašao dok je izviđao lokacije. Cohen, koji je želio da publika od početka shvati da film neće biti tradicionalna biografija, uključio je temu demona koji juri Brucea. Cohen je želio snimati u Seattlu, ali naišao je na malo suradnje lokalnih vlasti i uskraćeno mu je odobrenje za snimanje Sveučilište u Washingtonu, kojem je prisustvovao Bruce. Naknadno je odlučeno spojiti događaje iz Bruceova života koji su se dogodili u Seattlu s onima koji su se dogodili kasnije kad se preselio u Kaliforniju, gdje se odvijao veći dio snimanja.[15]

Snimanje je odgađano više puta; Cohen je imao srčani udar 6. veljače 1992., odgađajući proizvodnju na mjesec dana;[20] drugo je kašnjenje nastalo kad se Jason razbolio.[21] Na snimanje je utjecao i monsun tijekom kojeg je Hong Kong doživio najjaču kišu u posljednjih nekoliko desetljeća,[21] kao i pokušaj iznude od strane a trijada,[21] koji je prijetio Cohenu i drugim pojedincima jer je posada radila na teritoriju bande. Cohen je ubrzao proizvodnju kako bi glumci i ekipa mogli napustiti to područje ranije nego što je planirano.[22] Padovi su iskoristili cijelu cijenu filma od 1,3 dolara milijuna nepredviđeni proračun.[20]

Borba između Brucea i kuhara smještena je u San Francisco, ali snimljena je na setu u Hong Kongu,[23] a neke su scene koje se odvijaju u Hong Kongu snimljene u Kaliforniji.[24] Scena na otvorenom u kojoj Bruce podučava borilačke vještine nogometnom timu snimljena je na koledžu u Los Angelesu pomoću točnih replika kolona na Sveučilištu Washington, gdje je Bruce nekad predavao.[25] Scene mnoštva tijekom premijere filma Veliki gazda su pucali u Makao, Kina, jer posada nije mogla dobiti dozvolu za zatvaranje cesta i filmske scene koje uključuju stotine ljudi dodaci u Hong Kongu, gdje je postavljena scena.[26]

Za film je snimljeno više od 1.600 kadrova, od čega tisuću za osam scena borbi.[27] Cohen je ubacio nekoliko referenci na Bruceove filmove; produžena rutina zagrijavanja od strane Brucea i Johnnyja prije njihove borbe referenca je na onu koju su izveli Bruce i Chuck Norris prije njihove borbe u Zmajev put.[14]

Post produkcija

Zmaj: Priča o Bruceu Leeju's izvorni proračun iznosio je oko 14 USD milijuna[5] Unatoč tome što je iscrpio nepredviđeni proračun, Universal je pristao potrošiti dodatnih 1 USD milijuna na zvučne efekte borbenih scena i soundtrack nakon gledanja filma grubi rez, dovodeći konačni trošak do 16 USD milijuna[20] Nijedan zvučni efekt po mjeri u scenama borbe nije korišten dva puta.[28]

Cohen je odlučio proširiti temu vjerovanja Bruceova oca da demon demon vreba njegovog sina, pokazujući kako Demon progoni Brandona. Snimanje je završeno i Zmaj bilo manje od dva mjeseca od otvaranja kad je Brandon umro u pucnjavi tijekom snimanja Vrana u ožujku 1993. godine.[5] Cohen je izjavio da mu je scena jedan od "najjezivijih trenutaka" u filmu; nakon Brandonove smrti to mu je "dalo veliku stanku za razmišljanje i još uvijek ga proganja".[29] Nakon Brandonove smrti, Cohen je pitao Cadwella želi li odgoditi puštanje ili modificirati film; odbila je i zatražila da se posveti njegovu sjećanju uz odgovarajući citat. Uz Cadwellovo odobrenje, Cohen je odabrao citat autora Sveti Augustin izvorno je imao na prednjoj strani scenarija: "Ključ besmrtnosti je prvo živjeti život vrijedan pamćenja", što je smatrao primijenjenim i na Brucea i na Brandona.[10]

Marketing za Zmaj: Priča o Bruceu Leeju usredotočen na romansu između Brucea i Cadwella; reklamne kampanje ciljale su soft-rock radio stanice. Univerzalni predsjedavajući Tom Pollock rekao da pokušavaju privući žene i pomaknuti se izvan Bruceove glavne publike.[30] Marketinška kampanja nije modificirana nakon Brandonove smrti.[20]

Soundtrack

Zvučni zapis za Zmaj: Priča o Bruceu Leeju je sastavio Randy Edelman, koji se služio orkestrom od 90 komada i tradicionalnim kineskim instrumentima. Cohen je pohvalio soundtrack za glumu kao svojevrsni "emocionalni" kroz liniju"za njegov film.[31] Ray Apello iz Zabava tjedno pohvalila svoje romantične pjesme,[20] premda Jason Ankeny iz AllMusic dao soundtracku dvije zvjezdice od pet, rekavši da je "neobično domoljubni, čak i stereotipno amerikanizirani rezultat" previše generičan za predmet, dodajući "kao i obično, Edelman djeluje u širokim, jednostavnim potezima, izrađujući saharinske melodije koje imaju čistu funkciju i nemaju oblik."[32] Edelmanov zvučni zapis licenciran je za upotrebu u najavama za nekoliko drugih filmova.[33]

Otpustite

Kritični odgovor

Film je naišao na pozitivan prijem, a recenzenti ga obično doživljavaju kao zabavan, unatoč kritikama na račun štovanja Brucea. Peter Rainer iz Los Angeles Times opisao je prikaz kao "obožavanje heroja", iako je dao pozitivnu kritiku, rekavši, "možete oprostiti načinu na koji film smišlja i napuhuje incidente u Leejevu životu, jer ... tako je to s glumcima većim od života: oni su vam ideal za priče veće od života. "[34] Roger Ebert rekao je da se borilačke vještine suprotstavljaju "gravitaciji i logici ... ali koji kurac: zabavno je gledati, "[35] i Vincent Canby opisao ga je kao "ugodan hokejski, velikobudžetni kazališni film s puno udaraca i dušom televizijskog filma".[36] Richard Harrington iz Washington Post pohvalio je sposobnost filma da privuče više ljudi, a ne samo ljubitelje Brucea i borilačkih vještina, rekavši da je također istražio pitanja poput ljubavi, međurasne romanse, braka i roditeljstva.[37] Sheila Johnston iz Neovisni, međutim, argument je pokušaj zadovoljenja više publike s brojnim temama zapetljao film.[38]

Jasonova izvedba kao Brucea bila je široko hvaljena.[34][35][36][37] I Donald Chase i Lawrence Christon iz Los Angeles Times pohvalio ga; Chase je rekao da se čini da je Bruceova reinkarnacija, a Christon je rekao da Jason "u ulogu unosi inteligenciju i šarm".[21][5] Prema Raineru, uzbudljiv aspekt Zmaj: Priča o Bruceu Leeju jest da je s Jasonom stvarao novu zvijezdu iz priče o staroj.[34] Cadwell je također pohvalio izvedbu rekavši "Gotovo smatram da je vrijedilo čekati sve ovo vrijeme da Jason odraste dovoljno da glumi Brucea."[39] Jason je dobio nominaciju za "Najperspektivnijeg glumca" na Nagrade udruženja filmskih kritičara u Chicagu 1993. godine za njegove uloge u obje Zmaj i Karta ljudskog srca,[40] i nominacija za "Najbolju probojnu izvedbu" za Zmaj na MTV Movie Awards iz 1994.[41]

Početna projekcija i blagajna

Bruceova zvijezda na Holivudska staza slavnih bio posvećen na taj dan Zmaj: Priča o Bruceu Leeju premijerno izvedena.

Zmaj: Priča o Bruceu Leeju premijerno izvedena u Hollywoodu u Graumanovo kinesko kazalište 28. travnja 1993 .; Bruceova zvijezda na Holivudska staza slavnih bila je posvećena ranije tog dana, nekoliko metara od kazališta. Naknadna zabava nakon projekcije održana je na obližnjem parkiralištu ispod 1400 četvornih metara2) šator koji je bio ukrašen kineskim temama. Uključujući više od 1.200 gostiju Demi Moore, Wesley Snajps, Dolph Lundgren, Sheila E., Mike Myers, Cadwell i Shannon prisustvovali su, zajedno s glumicama filma Lauren Holly, Robert Wagner, Nancy Kwan i Van Williams, te producentica Raffaella De Laurentiis.[4][17] Mnogi su gledatelji smatrali da je prikazivanje gorko slatko, zbog Brandonove nedavne smrti. Cadwell je izjavila da je prisustvovala jer je film "danak životu naše obitelji i zbog toga sam mislila da bih trebala biti ovdje. Smatram da je film priznanje Bruceu kao ocu i Brandonu kao sinu".[4]

Film je za javnost u SAD-u otvoren 7. svibnja, a debitirao je na prvom mjestu, zaradivši nešto više od 10 dolara milijuna u prvom vikendu.[42] Prihod od filma nadmašio je očekivanja o biografiji, koja se uglavnom pripisivala broju žena koje su prisustvovale projekcijama; 45% publike filma tijekom vikenda bile su žene, dok je publika Bruceovih stvarnih filmova bila pretežno muška. Uspjeh filma i također politička satira Dave zaslužni su za podizanje kino publike za 65% u odnosu na isto razdoblje vikenda prethodne godine.[30] David Fox iz Los Angeles Times opisao je zaradu kao "impresivnu" za debi u povijesno sporom razdoblju početkom svibnja.[43] Zmaj: Priča o Bruceu Leeju imao bruto 35,1 USD milijuna u Sjedinjenim Državama i Kanadi, a bruto 28,4 dolara milijuna na drugim teritorijama, što je ukupni svjetski prihod od 63,5 USD milijuna[42]

Povezani mediji

Video igra istog imena stvorio je Djevica interaktivna i prvi put pušten na Sega Mega Drive u Europi u lipnju 1994 .;[44] kasnije je pušten na drugim kontinentima i preneseno na druge platforme. To je borbena igra u kojem igrači preuzimaju ulogu Brucea i bore se protiv njegovih protivnika u filmu, uključujući jednog od engleskih mornara i kuhara; konačni šef je Demon. U igri su izostavljeni neki elementi radnje filma, poput ljubavne veze između Brucea i Cadwella. Igra je naišla na mješovite kritike.[45][46] Mjesečno elektroničko igranje dao je Atari Jaguar verzija 4.4 / 10, nazvavši je "manje-više vašom akcionom borbenom igrom" i komentirajući da je objavljena predugo nakon filma kako bi iskoristila licencu.[47]

Povijesna točnost

U Zmaj: Priča o Bruceu Leeju, Bruce putuje u SAD u kormilarenje; Cohen priznaje da je to netočno i da je učinjeno kako bi pokazao tipična iskustva emigracije od strane Kineza. Omogućilo mu je i predstavljanje lika zvanog Učitelj povijesti, koji ilustrira poteškoće s kojima su se suočili kineski imigranti po dolasku.[48] Ekstrapoliraju se događaji iz Bruceova života prije nego što je upoznao Cadwella. Primjerice, Bruce je imao reputaciju ulične borbe, a bio je zaposlen i kao stroj za pranje posuđa, ali nema dokaza da se borio s grupom kuhara dok je bio na poslu kako je prikazano u filmu.[23] Metafore se koriste za predstavljanje stvarnih događaja. Primjer za to može se naći kada razdragana publika odvede Brucea od Linde nakon premijere filma Veliki gazda. Cohen je rekao da je scenu iskoristio da ilustrira Bruceovu slavu stvarajući udaljenost između para.[26]

Neki su se elementi Bruceova života saželi kako bi se smanjila duljina priče, poput zamjene svih njegovih menadžera s izmišljenim Billom Kriegerom.[8] Redoslijed događaja također se ponekad mijenjao kako bi odgovarao naraciji. Tragedija je prikazana kombiniranjem smrti Bruceova oca, koji je umro godinama ranije, s viješću da je Bruceova ideja za televizijsku emisiju ukradena i pretvorena u Kung Fu,[18] koja je objavljena tek godinu dana nakon prikazivanja u filmu.[49] Navod da je Bruceova ideja ukradena prvi je put postavljen u Cadwellovoj biografiji Bruce Lee: Čovjek kojeg sam samo ja poznavao, iako se osporava.[50] U njegovom samo televizijski intervju, koja se dogodila u prosincu 1971 Show Pierrea Bertona, Bruce govori o svojim planovima za TV seriju tzv Ratnik, koji ima istu premisu kao i Kung Fu, iako izražava sumnju da će serija ići naprijed, budući da glumce nebijelog glumca u glavnoj ulozi televizijski rukovoditelji smatraju poslovnim rizikom.[51] Bruce je odradio audiciju za glavnu ulogu u Kung Fu. Prema biografu Brucea Leeja Matthewu E. Pollyju, bio je previden zbog naglaska i osobnosti koja se ne podudara s likom. Warner Bros. inzistirati na tome Kung Fu je bio zaseban projekt od Ratnik, tvrdnja koju podržava Polly.[50]

Raspravlja se o Bruceovoj tvrdnji da se kineska zajednica borilačkih vještina suočila s njim oko podučavanja borilačkih vještina ne-Kineza, a potom ga izazvala na borbu kako je prikazano u filmu. Bruceov protivnik u filmu, Johnny, izmišljen je, kao i njegov brat Luke. Bruceov stvarni protivnik Wong Jack Man osporava Bruceovu verziju događaja, rekavši da obavijest o izazovu koju mu je izdao nema nikakve veze s njegovim učenjem ljudi koji nisu Kinezi. Borilac Leo Fong, koji je bio Bruceov prijatelj, također je rekao da borba nije bila u tome koga on podučava, već je to "stvarno imalo veze s Bruceovom osobnošću". Bruce je javno osudio druge stilove borilačkih vještina, a prethodno je prihvatio i pobijedio u izazovnoj borbi koju je objavio vježbač karatea koji se uvrijedio na njegove komentare.[52] Podržavajući Bruceovu verziju događaja, Cohen je rekao da je dramatizirao mjesto borbe i formalno okruženje,[27] kao i Johnny napada Brucea s leđa nakon poraza. Bruce je zapravo ozlijedio dizanje utega na leđima, iako prema Cohenu, prikazivanje Brucea kako se na taj način ozlijedio ne bi bio "sjajan filmski trenutak".[53] Dok Ed Parker pozvao je Brucea da govori 1964. godine Međunarodno prvenstvo u karateu na Long Beachu, Brucea tamo nije izazvao borba kao što je prikazano u filmu.[54] Napad Brucea na setu Veliki gazda je također izmišljen, kao i njegova sposobnost da šakom tijekom borbe slomi blok leda od 200 kilograma (91 kg).[28] Iako je želio prikazati točan prikaz Bruceovih borbi, postignuća i osobnosti, Cohen je izjavio da je želio stvoriti borbe koje su imale "humor i spektakl" jednog od Bruceovih stvarnih filmova, gdje je postojao "veći osjećaj zabave [i] opasnosti "iako se" stvarnost ne drži točno ".[9]

Reference

 1. ^ "Zmaj: Priča o Bruceu Leeju (1993.)". Britanski odbor za klasifikaciju filmova. Arhivirano od izvornika 22. siječnja 2018.
 2. ^ Meaghan Morris (2007). "Učenje od Brucea Leeja: Pedagogija i politička korektnost u kinematografskim borilačkim vještinama". U Wilsonu, Roy; Connery, Christopher Leigh (ur.). Worlding Project: Provođenje kulturnih studija u doba globalizacije. Sjevernoatlantske knjige. str. 49–57. ISBN 978-1556436802.
 3. ^ Zhu, Zheng (2013). "Romansiranje" kung fu gospodara "- od" žute pogibelji "do" žute moći'". Azijski časopis za komunikaciju. 23 (4): 403–419. doi:10.1080/01292986.2012.756044. S2CID 144868286.
 4. ^ a b c Higgins, Bill (30. travnja 1993.). "Filmska premijera ublažena gubitkom: Sjećanja: Smrt Brandona Leeja učinila je otvaranje biografije Brucea Leeja potresnim događajem. Ali udovica starijeg Leea rekla je da je to počast i jednima i drugima". Los Angeles Times. Arhivirano od izvornika 28. prosinca 2019.
 5. ^ a b c d e f g h Chase, Donald (25. listopada 1992.). "Na mjestu: Ponovno uđite u zmaja: Filmska biografija kralja kung fua Brucea Leeja, koji je umro prije gotovo 20 godina, isprepliće akciju borilačkih vještina s međurasnom ljubavnom pričom". Los Angeles Times. Arhivirano od izvornika 24. travnja 2020.
 6. ^ a b c d e Cohen 1993, 2. Poglavlje
 7. ^ Cohen 1993, 20. poglavlje
 8. ^ a b Cohen 1993, 30. poglavlje
 9. ^ a b Cohen 1993, 4. poglavlje
 10. ^ a b c d e f Weinraub, Bernard (15. travnja 1993.). "Kratki život Brucea Leeja prikazan na ekranu". New York Times. Arhivirano od izvornika 19. travnja 2020.
 11. ^ "Zmaj: Priča Brucea Leeja". Američki filmski institut. Arhivirano od izvornika 19. listopada 2020.
 12. ^ Parker, Ryan (1. veljače 2018.). "Brandon Lee odbio je ulogu svog oca u filmu" Zmaj: Priča Brucea Leeja "'". Hollywood Reporter. Arhivirano od izvornika 22. svibnja 2018.
 13. ^ Rob Cohen (1993.). Izrada Featurettea (Zmaj: Priča o Bruceu Leeju, DVD). Universal Pictures. Događaj se događa u 1:58.
 14. ^ a b Cohen 1993, 18. poglavlje
 15. ^ a b Cohen 1993, Poglavlje 7
 16. ^ a b Cohen 1993, 15. poglavlje
 17. ^ a b Galbraith, Jane (16. svibnja 1993.). "Pogled u Hollywood i filmove: Cameo Corner: Zeleni stršljen odaje počast svom Katu". Los Angeles Times. Arhivirano od izvornika 20. prosinca 2016.
 18. ^ a b Cohen 1993, 25. poglavlje
 19. ^ Cohen 1993, 32. poglavlje
 20. ^ a b c d e Appelo, Tim (14. svibnja 1993.). "Zmaj: Priča Brucea Leeja: Dvostruki danak". Zabava tjedno. Arhivirano od izvornika 31. svibnja 2020. Preuzeto 7. prosinca 2010.
 21. ^ a b c d Christon, Lawrence (2. svibnja 1993.). "Sjena zmaja: Nije bilo lako pronaći glumca koji će glumiti boga borilačkih vještina Brucea Leeja, ali Jason Scott Lee pronašao je ključ čovjeka iza letećih šaka". Los Angeles Times. Arhivirano iz Izvorna dana 29. rujna 2016.
 22. ^ Cohen 1993, 33. poglavlje
 23. ^ a b Cohen 1993, Poglavlje 8
 24. ^ Cohen 1993, 26. poglavlje
 25. ^ Cohen 1993, 11. poglavlje
 26. ^ a b Cohen 1993, 29. poglavlje
 27. ^ a b Cohen 1993, 17. poglavlje
 28. ^ a b Cohen 1993, 27. poglavlje
 29. ^ Cohen 1993, 31. poglavlje
 30. ^ a b Citron, Alan (11. svibnja 1993.). "'Bruce 'i' Daveov 'izvrstan blagajna ". Los Angeles Times. Arhivirano iz Izvorna dana 19. siječnja 2019.
 31. ^ Cohen 1993, 10. poglavlje
 32. ^ Ankeny, Jason. "Zmaj: Priča o Bruceu Leeju [Originalni filmski soundtrack]". AllMusic. Arhivirano od izvornika 27. listopada 2015.
 33. ^ Sella, Marshall (28. srpnja 2002.). "Prodaja od 150 sekundi, uzmi 34". New York Times. Arhivirano iz Izvorna 14. travnja 2019.
 34. ^ a b c Rainer, Peter (7. svibnja 1993.). "'Zmaj, 'Jason Scott Lee: Imaju kotlete: Biografski prikaz prikazuje Brucea Leeja većeg od života ". Los Angeles Times. Arhivirano od izvornika 5. ožujka 2019.
 35. ^ a b Ebert, Roger (7. svibnja 1993.). "Zmaj: Priča Brucea Leeja". Chicago Sun Times. Arhivirano od izvornika 30. lipnja 2013.
 36. ^ a b Canby, Vincent (7. svibnja 1993.). "Recenzija / film; Prisjećanje na kralja Kung Fua". New York Times. Arhivirano od izvornika 24. kolovoza 2019.
 37. ^ a b Harrington, Richard (7. svibnja 1993.). "Zmaj: Priča Brucea Leeja". Washington Post. Arhivirano od izvornika 24. kolovoza 2019.
 38. ^ Johnston, Sheila (22. listopada 1993.). "Film / podsticajni prijedlog: Sheila Johnston pregledava Cementni vrt, Jednom šumu i nova izdanja ostatka tjedna". Neovisni. Arhivirano od izvornika 31. ožujka 2019.
 39. ^ Cohen 1993, Poglavlje 1
 40. ^ "Nagrade filmske kritike u Chicagu 1993". FilmAffinity. Arhivirano od izvornika 31. kolovoza 2019.
 41. ^ "Zmaj: Priča o Bruceu Leeju (1993.)". MSN. Arhivirano od izvornika 12. kolovoza 2020.
 42. ^ a b "Zmaj: Priča Brucea Leeja". Blagajna Mojo. Arhivirano od izvornika 10. prosinca 2019.
 43. ^ Fox, David J. (11. svibnja 1993.). "Blagajna za vikend: 'Zmaj' čini potpredsjednika Davea". Los Angeles Times. Arhivirano iz Izvorna dana 6. ožujka 2016.
 44. ^ "Up 'N' Coming". Mega. Broj 20. Buduće izdavaštvo. Svibnja 1994. str. 81.
 45. ^ "Zmaj: Priča Brucea Leeja za Genezu". GameRankings. DZS interaktivni. 2019. Arhivirano od izvornika 1. srpnja 2019.
 46. ^ "Zmaj: Priča Brucea Leeja za Super Nintendo". GameRankings. DZS interaktivni. 2019. Arhivirano od izvornika 1. srpnja 2019.
 47. ^ "Review Crew - Pregled glavne igre Mike's - Zmaj - Atari / Jaguar". Mjesečno elektroničko igranje. Broj 66. Izdavaštvo Sendai. Siječnja 1995. str. 46.
 48. ^ Cohen 1993, Poglavlje 6
 49. ^ Polly, Matthew E. (2019). Bruce Lee: Život. Simon i Schuster. str. 571. ISBN 978-1471175725.
 50. ^ a b Polly, Matthew E. (2019). Bruce Lee: Život. Simon i Schuster. s. 277–280, 321–327, 573–574. ISBN 978-1471175725.
 51. ^ Show Pierrea Bertona (Televizijska epizoda). 9. prosinca 1971. Događaj se događa u 16: 20–17: 00, 20: 21–21: 29.
 52. ^ Russo, Charles (3. listopada 2016.). "Bruce Lee protiv Wonga Jacka: Činjenica, fikcija i rođenje zmaja". Fightland. Arhivirano od izvornika 13. prosinca 2019.
 53. ^ Cohen 1993, 19. poglavlje
 54. ^ Cohen 1993, 23. poglavlje

Bibliografija

 • Cohen, Rob (1993.). Komentar redatelja (Zmaj: Priča o Bruceu Leeju, DVD). Universal Pictures.

vanjske poveznice

Pin
Send
Share
Send