Joan Gamper - Joan Gamper

Od Wikipedia, Slobodna Enciklopedija

Pin
Send
Share
Send

Joan Gamper
Joan Gamper 1910 godina.jpg
Joan Gamper 1910. godine.
Rođen
Hans-Max Gamper

(1877-11-22)22. studenog 1877
Winterthur, Švicarska
Umro30. srpnja 1930(1930-07-30) (u dobi od 52)
Barcelona, Španjolska
Uzrok smrtiSamoubojstvo[1]
PočivališteGroblje Montjuïc
41 ° 21′19 ″ S. 2 ° 09′18 ″ E / 41.355299 ° S 2.155061 ° E / 41.355299; 2.155061 (Groblje Montjuïc)
NacionalnostŠvicarski njemački
DržavljanstvoŠpanjolski
OkupacijaBiznismen
Poznat poOsnivač FC Zürich, nogometni klub Barcelona, Igrač na FC Basel
Politička strankaOslobodilačka stranka Pardija

Hans Max Gamper-Haessig[2] (22. Studenoga 1877. - 30. Srpnja 1930.), Poznato u Katalonija kao Joan Gamper (Katalonski izgovor:[ʒuˈaŋ ɡəmˈpe]), bio je Švicarski nogomet pionir, svestrani sportaš[2] i predsjednik kluba. Osnovao je nogometne klubove u Švicarskoj i Španjolskoj, posebno nogometni klub Barcelona i FC Zürich.

Ranih godina

Hans-Max Gamper (djevojačko prezime njegove majke - Haessig - obično je dodano u Španjolski izvori) rođen je u Winterthur, Švicarska. Bio je najstariji sin i treće od petero djece koju su rodili August Gamper i Rosine Emma Haessig. Majka mu je umrla od tuberkuloza kad je imao osam godina i obitelj se preselila u Zürich. Postao je građanin grada i u kasnijoj mladosti počeo je učiti svoj zanat kao trgovac u naukovanju u trgovini svila Grieder u središnjem položaju Paradeplatz.[3] Kao mladić Gamper je bio zagriženi biciklist i trkač. Kroz život je bio ljubitelj svih sportova i, osim nogomet, također je igrao ragbi savez, tenis i golf. U Švicarskoj su ga cijenili kao nogometaša. Njegov prvi nogometni klub bio je Excelsior Zürich koji je igrao u istim bojama (crvenoj i plavoj) kao i kasnije FC Barcelona.[4] Nakon što su se neki članovi Excelsiora odvojili od FC Turicum Zürich, okupili su se s Excelsiorom 1896. godine i osnovali FC Zürich. Gamper je bio suosnivač i prvi kapetan u klupskoj povijesti. U ranim godinama nogometa u Švicarskoj bilo je dozvoljeno igrati na neodređen broj momčadi iz drugih gradova kao gost u prijateljskim utakmicama - poznato je da je Gamper između ostalih igrao dvije utakmice za FC Winterthur i FC Basel. Hans Gamper zastupa FC Zürich (osnovan kao polideportivo) bio je 1898. godine nositelj švicarskih rekorda na 800m i 1600m stazama.[5] Također je organizirao prvo međunarodno atletsko natjecanje u Zürichu tijekom jeseni iste godine. Danas je ovaj događaj jedan od najpoznatijih međunarodnih atletika događaji širom svijeta, Weltklasse Zürich (u organizaciji izdvajanja FC Zürich LC Zürich). 1897. posao ga je privremeno odveo u Lyon u Francuskoj, gdje je igrao ragbi za Athletique Union. Druga su ga imena zvala, a sva su potekla iz poteškoće koju je imao katalonski narod, izgovarajući njemačko "H" i "G": Hans je postao Kans, Gamper je postao Kamper. Ali najpoznatiji je kao Johannes, postajući Joan Gamper.

Osnivanje FC Barcelone

1899. otišao je u Barcelona posjetiti svog ujaka Emilija Gaisserta koji je tamo živio. Krenuo je u Afriku kako bi pomogao osnovati neke tvrtke za trgovinu šećerom, ali zaljubio se u katalonski grad i odlučio ostati na mjestu. Kasnije će postati tečni katalonski govornik i usvojite katalonsku verziju njegovog imena, Joan Gamper. Kao knjigovođa pronašao je posao kod Crédit Lyonnais, željezničke tvrtke Sarrià, a kao sportski kolumnist radio je u dvije švicarske novine. Pridružio se lokalnoj švicarskoj evangeličkoj crkvi i počeo igrati nogomet u lokalnoj kršćanskoj protestantskoj zajednici u okrugu Sarrià-Sant Gervasi. Također je prisustvovao Gimnasio Solé i pomogao izdavanju časopisa, Los Deportes.

Oglas u Los Deportes.

22. listopada 1899. Gamper je oglasio u Los Deportes izjavivši da želi osnovati nogometni klub. Pozitivan odgovor rezultirao je sastankom u Gimnasio Soléu 29. studenog i Nogometni klub Barcelona je rođen. Osnivači su bili kolekcija švicarskih, britanskih i španjolskih entuzijasta. Nije poznato je li Gamper odabrao legendarne boje kluba, blaugrana, nakon FC Basel ili FC Excelsior Zürich. Međutim, ostale švicarske momčadi Gamper igrale su za, i Škola trgovca Taylorsa u Crosby, Merseyside svi su zaslužni i / ili tvrde da su nadahnuće. Iako je Gamper bio pokretačka snaga kluba, u početku je odabrao samo člana uprave i kapetana kluba. Još uvijek je imao samo 22 godine i želio se usredotočiti na igranje igre koju je volio. Za FC Barcelona odigrao je 48 utakmica između 1899. i 1903. godine, postigavši ​​preko 100 golova. Uključili su i njegovi suigrači Arthur Witty. 1900–01 bio je članom nogometni klub Barcelona momčad koja je osvojila prvi klupski trofej, Copa Macaya. Ovo je natjecanje sada prepoznato kao prvo katalonsko prvenstvo. 1902. igrao je u prvoj Copa del Rey konačni. Barca je izgubila 2-1 za Klub Vizcaya.

Predsjednik kluba i smrt

1908. Gamper je postao predsjednik nogometni klub Barcelona prvi put. Gamper je preuzeo predsjedničku dužnost jer je klub bio na rubu sloma. Nekoliko najboljih klupskih igrača povuklo se i nije zamijenjeno. To je ubrzo počelo utjecati na nastupe kluba i na terenu i izvan njega. Klub nije osvojio ništa od Campionat de Catalunya iz 1905. i njegove su financije zbog toga pretrpjele. Poslije je bio predsjednik kluba u pet odvojenih navrata (1908–09, 1910–13, 1917–19, 1921–23 i 1924–25) i proveo 25 godina na čelu. Jedno od njegovih glavnih postignuća bilo je pomoći Barçi da stekne vlastiti stadion. Do 1909. momčad je igrala na raznim terenima, a nijedan nije bio u vlasništvu kluba. Gamper je prikupio sredstva od lokalnih poduzeća i 14. ožujka 1909. preselili su se u Carrer Indústria, stadion kapaciteta 6.000. Također je pokrenuo kampanju za zapošljavanje više članova kluba i do 1922. klub je imao preko 10.000. To je dovelo do ponovnog preseljenja kluba, ovaj put u Les Corts. Početni kapacitet ovog stadiona bio je 20 000, a kasnije se proširio na impresivnih 60 000.

Gamper je također regrutirao legendarnog igrača Paulino Alcántara, sedmi klupski strijelac svih vremena, a 1917. imenovan Jack Greenwell kao upravitelj. Time se klupska sreća počela poboljšavati na terenu. Tijekom Gamperove ere FC Barcelona je pobijedila jedanaest Championat de Catalunya, šest Copa del Rey i četiri Coupe de Pyrenées i uživali u prvom zlatne godine. Kao i Alcántara, uključen je i Barçin tim pod Greenwellom Sagibarba, Ricardo Zamora, Josep Samitier, Félix Sesúmaga i Franz Platko.

Konačno predsjedništvo Gampera završilo je u kontroverznim okolnostima i osobnom tragedijom. Dana 24. lipnja 1925. god. nogometni klub Barcelona navijači su se podsmjehivali španjolskoj himni, a zatim pljeskali Bože spasi kralja, izvodi posjet Britanski kraljevski marinac bend. Diktatura Primo de Rivera optužio Gampera za promicanje Katalonski nacionalizam. Les Corts bio zatvoren šest mjeseci. Gamper je počinio samoubojstvo nakon razdoblja depresije izazvane osobnim i novčanim problemima, te je položen na počinak u Groblje Montjuïc. Njegovom sprovodu prisustvovalo je mnogo ljudi u gradu.

Ostavština

1966. godine nogometni klub Barcelona predsjednik, Enric Llaudet, stvorio je Trofej Joan Gamper u njegovu čast. Ovo je predsezonski turnir na kojem su gosti gosti međunarodnih timova, a klub ga tradicionalno koristi za predstavljanje momčadi za nadolazeću sezonu. Klub je također trajno povukao njegov članski broj i grad je nazvao ulicom, Carrer de Joan Gamper u okrugu Les Corts, nakon njega. 2016. godine također u Zürichu, mala ulica na središnjem mjestu grada koji je već imenovan "Gamperstrasse" je posvećen njemu.[6]

2002. FC Barcelona obilježila je 125. godišnjicu svog rođenja. 2004. godine Grupacija Winterthur, švicarsko osiguravajuće društvo s uredima u Barceloni od 1910. godine, postalo je sponzorima FC Barcelona košarka tim, koji je doveo do tima koji je na majicama i u njihovo ime prikazivao rodno mjesto Gampera Winterthur FCB do 2007, nakon što je Winterthur Group kupio AXA. Možda je ovo i činjenica da se klub razvio u polideportivo, samo oličenje Gampera, najprikladnija počast ovom svestranom sportašu. Danas je Barcelona "više nego samo nogometni klub". Promovira amaterske atletske sportove i ima ragbi savez i biciklističke ekipe. Sve je to bio sport kojim se bavio Gamper. Barça također ima profesionalne košarkaške, rukometne i hokejaške ekipe, kao i amaterske malonogometne, ženske, odbojkaške, bejzbolske i hokejaške ekipe. Tijekom godina čak su imali i hokejaški tim.

Daljnje čitanje

  • Rodes i Català, Agustí (2001.). Joan Gamper, una vida entregada al FC Barcelona (na katalonskom). Barcelona: Ediciones Joica. str. 270. ISBN 978-84-931884-5-0.
  • Gamper Soriano, Emma (2008). De Hans Gamper i Joan Gamper: una biografia emocional (na katalonskom). Uvodnik El Clavell. str. 252. ISBN 978-84-89841-48-2.

Reference

vanjske poveznice

Pin
Send
Share
Send