Menadžer (nogometni savez) - Manager (association football)

Od Wikipedia, Slobodna Enciklopedija

Pin
Send
Share
Send

Alex Ferguson je pobjednik najviše engleskog Menadžer godine nagrade, sve osvojene tijekom njegova mandata kao menadžer Manchester United. Sada je UEFA-in trenerski ambasador.[1][2]

U fudbalsko udruženje, a menadžer je zanimanje glavni trener u Ujedinjenom Kraljevstvu odgovoran za vođenje a nogometni klub ili a reprezentacija. Izvan Britanski otoci, u većini Europe i ostatka svijeta, naslov glavni trener ili trener prevladava.

Odgovornosti

Odgovornosti menadžera u profesionalnom nogometnom klubu obično uključuju (ali nisu ograničene na) sljedeće:

Neke od gore navedenih odgovornosti dijele se s direktor nogometa ili sportski direktor, a ponekad se delegiraju na pomoćnika menadžera ili klupskog trenera.

Uz to, ovisno o klubu, neke maloljetnice[potreban je citat] odgovornosti uključuju:

  • Marketing kluba, posebno za ulaznice, sponzorstva i prodaju robe.
  • Povećavanje prometa i održavanje kluba profitabilnim.

Te su odgovornosti češće među menadžerima malih klubova.

Europski i sjevernoamerički menadžeri

Titula upravitelja koristi se gotovo isključivo u Britanski nogomet.[3] U većini europskih zemalja u kojima se igra profesionalni nogomet, osoba odgovorna za usmjeravanje momčadi dobiva mjesto trener ili "trener". Na primjer, unatoč općoj jednakovrijednosti odgovornosti, Bobby Robson je nazivan upraviteljem Engleske, dok je Joachim Löw je opisan kao glavni trener Njemačke. Njemačka također ima ulogu menadžera momčadi koja je podređena glavnom treneru i trenutno je drži Oliver Bierhoff.

Odgovornosti europskog nogometnog menadžera ili glavnog trenera obično se dijele u sjevernoameričkim profesionalnim sportovima, gdje momčadi obično imaju zasebne dijelove generalni direktor i glavni trener (poznat kao voditelj terena u bejzbolu), iako povremeno osoba može ispuniti obje ove uloge. Iako je trener prve momčadi u nogometu obično pomoćnik menadžera koji zapravo ima stvarnu moć, generalni direktor i glavni trener u sjevernoameričkom stilu imaju jasno različita područja odgovornosti. Na primjer, tipični europski nogometni menadžer imat će posljednju riječ o odlukama u igri (uključujući postavu igrača), te odlukama izvan terena i upravljanju spiskom (uključujući pregovore o ugovoru). U sjevernoameričkom sportu glavni bi trener, odnosno generalni direktor, obavljao te zadatke odvojeno.

Vidi također

Reference

  1. ^ Saffer, Paul (21. svibnja 2016.). "Nespakirani: Europski treneri s najdužim stažem". UEFA.com. Unija europskih nogometnih saveza. Preuzeto 7. studenog 2020.
  2. ^ "Sastanak vodećih europskih trenera u Nyonu". UEFA.com. Unija europskih nogometnih saveza. 2. rujna 2015. Preuzeto 7. studenog 2020.
  3. ^ "Menadžer ili trener?". Nogomet Italija. 5. rujna 2008. Preuzeto 30. siječnja 2011.

Pin
Send
Share
Send