Poljska nogometna reprezentacija - Poland national football team - Wikipedia

Od Wikipedia, Slobodna Enciklopedija

Pin
Send
Share
Send

Poljska
Značka košulje / grb udruge
Nadimak (i)Biało-czerwoni (Bijeli i Crveni)
Orły (Orlovi)
UdruživanjePoljski nogometni savez (PZPN)
KonfederacijaUEFA (Europa)
Glavni trenerJerzy Brzęczek
KapetanRobert Lewandowski
Najviše kapeRobert Lewandowski (116)
Najbolji strijelacRobert Lewandowski (63)
Domaći stadionStadion Narodowy
Stadion Śląski
FIFA kodPOL
Prvi boje
Drugi boje
FIFA-in poredak
Trenutno 19 Mirno (10. prosinca 2020.)[1]
Najviši5 (Kolovoz 2017.)
Najniže78 (Studeni 2013.)
Prvo međunarodno
 Mađarska 1–0 Poljska 
(Budimpešta, Mađarska; 18. prosinca 1921.)
Najveća pobjeda
 Poljska 10–0 San Marino 
(Kielce, Poljska; 1. travnja 2009.)
Najveći poraz
 Danska 8–0 Poljska 
(Kopenhagen, Danska; 26. lipnja 1948.)
Svjetski kup
Izgledi8 (prvi u 1938)
Najbolji rezultatTreće mjesto (1974, 1982)
Europsko prvenstvo
Izgledi4 (prvi u 2008)
Najbolji rezultatČetvrtina finala (2016)
Rekord medalja
Muški nogomet
Olimpijske igre
Zlatna medalja - prvo mjesto1972. MünchenTim
Srebrna medalja - drugo mjesto1976. MontrealTim
Srebrna medalja - drugo mjesto1992. BarcelonaTim

The Poljska nogometna reprezentacija (Polirati: Reprezentacja Polski w piłce nożnej) je zastupao Poljska u muškoj međunarodnoj nogomet natjecanja od njihove prve utakmice 1921. godine. Momčad kontrolira Poljski nogometni savez, upravno tijelo za nogomet u Poljskoj.

Poljska se natjecala u osam FIFA-in svjetski kup s njihovim prvim nastupom u 1938 gdje su ih eliminirali Brazil. Najbolji rezultat u zemlji je brončana medalja koju je Poljska osvojila 1974 i 1982, s tim da se ovo doba smatra zlatnim dobom poljskog međunarodnog nogometa. Na Europsko prvenstvo UEFA-e, Najbolji rezultat Poljske bio je nastup u četvrtfinalu na Turnir 2016. godine prije nego što je izgubio na Portugal. Ukupno su se natjecali na tri Europska prvenstva, a njihov je debi bio u 2008. Bili su suvoditelji Izdanje 2012, zajedno s Ukrajinom. Sveukupno gledano, najbolji rezultat Poljske na međunarodnim nogometnim turnirima bila je zlatna medalja osvojena na Olimpijske igre 1972. u Münchenu, zajedno s osvajanjem srebrne medalje u dva navrata; na Olimpijske igre u Montrealu 1976. godine i na Olimpijske igre u Barceloni 1992. godine.

Povijest

Prije neovisnosti

Poljska je tijekom 19. i početkom 20. stoljeća bila podijeljena u tri dijela, ruski dio je jednom dobio ime Kongres Poljska (1815. - 1867.) / 1915., a kasnije je Poljska bila kratkotrajno kraljevstvo pod nazivom Kraljevina Poljska (1917.-1918.); dok su Njemačka i Austrija dovele Poljsku pod izravniji nadzor. Dakle, Poljska tada nije bila neovisna zemlja jer je bila rastrgana pod vlašću tri carstva, Njemačko Carstvo, Austro-Ugarska i Rusko Carstvo. Poljska je ponovno stekla neovisnost 1918. nakon što više od jednog stoljeća nije bila neovisna. Grubo ugnjetavanje iz oba dijela, međutim, nije spriječilo nogomet da stigne do Poljske. Započeto krajem 19. stoljeća s porastom popularnosti novog sporta, prva desetljeća poljskog nogometa povezana su s poviješću Nogomet u Austriji i Austrijski nogometni savez, koja je osnovana 1904. godine.

Prvi poljski nogometni klubovi bili Lechia Lwów (1903), Czarni Lwów (1903), Pogoń Lwów (1904), KS Cracovia (1906) i Wisła Kraków (1906). Poljska nacionalna federacija, nazvana Poljska nogometna unija (Polski Związek Piłki Nożnej, PZPN), osnovana je 20. prosinca 1919. god. Krakov kada je izabran 31 delegat Edward Cetnarowski kao prvi predsjednik. PZPN se pridružio FIFA 1923. i UEFA 1955. godine.

Na sličan način kao i druge europske države, nogomet pojavio se u Poljskoj krajem 19. stoljeća. 1888. Prof. Henryk Jordan, sudski liječnik Habsburgovci i pionir sporta u Poljskoj, otvorio je sportski park u Zagrebu Krakov's Błonia, veliki otvoreni prostor koji okružuje srušene gradske zidine tog grada. Park, zajedno s Sokół društvo osnovano 1867. godine, postalo je glavnim centrima za promicanje sporta i zdravog života u Poljskoj. Jordan je bio taj koji je počeo promovirati nogomet kao zdrav sport na otvorenom; neki izvori također mu pripisuju zasluge za donošenje prvog nogometa u Poljsku sa svojih putovanja u Brunswick 1890. god.[4] Ostali izvori[5] spomenuti Dr. Edmund Cenar kao onaj koji donosi prvu loptu i onaj koji prevodi Cambridge pravila i dijelovi Odbor Međunarodnog nogometnog saveza propisi da Poljski jezik.

14. srpnja 1894. za vrijeme Drugog Sokół Jamboree u Lwówu odigrana je kratka nogometna utakmica između sokolskih članova Lwówa i Krakovčana. Trajalo je samo šest minuta i na njega se gledalo kao na zanimljivost, a ne kao na potencijalno popularan sport. Ipak, bila je to prva zabilježena nogometna utakmica u poljskoj povijesti.[a] Osvojila ga je momčad Lwówa nakon Włodzimierz Chomicki postigao jedini pogodak - prvi poznati pogodak u poljskoj povijesti.

Ova je utakmica ubrzala popularnost novog sporta u Poljskoj. U početku su pravila i propisi bili vrlo pojednostavljeni, a veličina terena i lopte jako su se razlikovale. Iako su ga mnoga obrazovna društva i državne vlasti obeshrabrile, novi je sport stekao iznimnu popularnost među učenicima različitih razreda gimnazije u Galiciji. Formirane su prve nogometne momčadi, a 1903. - 1904. četiri su gimnazije sa sjedištem u Lwówu formirale vlastite sportske klubove: IV. Gimnazija za dječake osnovala je klub koji je kasnije preimenovan u Pogoń Lwów, dok su učenici I i II državne škole osnovali Sława Lwów klub, kasnije preimenovan u Czarni Lwów. Iste sezone Lechia Lwów je također formirana. Neizvjesno je koji je od klubova stvoren prvi jer su u početku bili loše organizirani; međutim, Czarni Lwów obično se pripisuje prvoj poljskoj profesionalnoj nogometnoj momčadi. Sljedeće godine popularnost ovog sporta proširila se u blizini Rzeszów gdje Resovia Rzeszów je formirana, dok je u njemački- održan dio Poljske, 1. FC Katowice i Warta Poznań su formirani.

Dana 6. lipnja 1906. godine predstavništvo mladeži iz Lwówa došlo je u Krakov na ponovljeni meč, ovaj put sastavljen od dvije već organizirane momčadi, Czarnija i ekipe IV gimnazije. Zastupništvo Krakova teško je pobijeđeno u oba susreta (4-0 odnosno 2-0). Istog ljeta Show Buffalo Bill Wild West postavili kamp u krakovskoj Błoniji, odmah izvan tradicionalnog igrališta i jordanskog vrta. Dana 5. kolovoza 1906. godine ekipa gimnazije Jan Sobieski sa sjedištem u Krakovu odigrala je utakmicu protiv britanskih i američkih članova trupe Buffalo Billa, pobijedivši 1-0. Jedini pogodak koji je postigao Stanisław Szeligowski bio je i prvi pogodak koji je postigla poljska momčad na međunarodnom sastanku. Uspjeh je doveo do popularizacije nogometa u Krakovu i do stvaranja prve profesionalne nogometne momčadi sa sjedištem u Krakovu, KS Cracovia - u početku sastavljen uglavnom od učenika Gimnazije Jana Sobieskog.[4] Do jeseni te godine u Krakovu je već bilo 16 momčadi, uključujući Wisła Kraków (Kaže se da je zapravo Wisła Kraków bila prva profesionalna nogometna momčad, a ne Cracovia). 1911. godine sa sjedištem u Krakovu Unija poljskog nogometa za Galiciju je formirana i ušla u Austrijski nogometni savez. Sindikat je nadahnuo stvaranje niza timova.

Nakon izbijanja prvi svjetski rat, većina galicijskih nogometaša, od kojih su mnogi članovi bilo koje Strzelec ili Sokół, spojen Piłsudskog Poljske legije. Postrojba, koja se borila uz Austrougarska vojska, borili su se uglavnom u raznim dijelovima Poljske pod kontrolom Rusije, što je dovelo do popularizacije novog sporta u drugim dijelovima Poljske. Na kraju, Poljska je ponovno stekla neovisnost 1918. godine i poljski nogomet je također službeno započeo.

1919–1939: Rane godine

Poljska reprezentacija, 1924
Poljska 5–6 Brazil, 1938

Prva nogometna federacija osnovana je 25. Lipnja 1911. Godine Lwów kao Poljski nogometni savez (Związek Polski Piłki Nożnej). Nakon I svjetski rat članovi PFU-a osnovani 20. prosinca 1919 Varšava poljski nogometni savez (Polski Związek Piłki Nożnej). Dvije godine kasnije imenovali su rođenog Mađara Jesza Poszony kao prvi trener poljske reprezentacije. Igrala bi Poljska svoju prvu službenu međunarodnu utakmicu 18. prosinca 1921. u Budimpešta, gdje je strana izgubila do Mađarska 1–0. Njihova prva međunarodna pobjeda došla je 28. svibnja 1922. godine, gdje su i krenuli Švedska u Stockholmu i pobijedili ih 2–1. Józef Klotz postigao prvi gol za nacionalnu nogometnu reprezentaciju u toj utakmici.[6][7][8][9][10] Poljska se kvalificirala za svoje prvo Svjetsko prvenstvo 1937. kada su pobijedili Jugoslavija 4-0 i izgubili su 1-0 u dvije kvalifikacijske utakmice i osigurali svoje mjesto u Svjetsko prvenstvo 1938. u Francuskoj.

Tijekom svog debija u Svjetski kup, Poljska je trebala igrati protiv Brazila, koji do tada nije bio svjetska nogometna sila. Očekivalo se da će poljski tim - koji nikada prije nije sudjelovao na takvoj razini - izgubiti utakmicu protiv Južnoamerikanaca. Dakle, poraz nije bio senzacija. Međutim, svi su navijači bili iznenađeni stilom kojim su Poljaci odigrali svoju usamljenu utakmicu turnira. Bijeli i Crveni došli su do produžetaka, tek tada izgubivši 5–6. Ernest Wilimowski, koji je igrao za Ruch Chorzów u to vrijeme postigao četiri od pet poljskih golova, što je do danas jedan od najimpresivnijih pojedinačnih nastupa u povijesti Svjetskog prvenstva.

Poljska je odigrala ono što bi im bila posljednja međunarodna utakmica prije izbijanja Drugi Svjetski rat protiv Mađarske, viceprvaka Svjetskog kupa 1938. godine. Utakmica se ističe postignućem jer je Poljska svladala mađarsku momčad s 4: 2.

1939-1945: Zabrana nogometa pod okupacijom

Kad je Wehrmacht napao Poljsku u rujnu 1939., sve su poljske institucije i udruge raspuštene, uključujući i Poljski nogometni savez PZPN. Njemačke okupatorske snage zabranile su Poljacima organiziranje nogometnih utakmica. Slijedom toga, nije bilo reprezentacije.[11]

Njemačke okupatorske snage ubile su devet bivših nacionalnih igrača. Troje od njih ubijeno je u Auschwitzu: Marijana Einbachera, Adam Knioła (oba Warta Poznań) i Antoni Łyko (Wisła Kraków). Stefan Fryc (Cracovia) i Bronisław Makowski (Wisła Kraków), koji su bili aktivni u otporu, ubijeni su u masovnim pucnjavama. U židovskim getima ubijena su četiri židovska igrača: Józef Klotz, Zygmunt Krumholz (oba Jutrzenka Kraków), Leon Sperling (Cracovia) i Zygmunt Steuermann (Hasmonea Lwów), brat glumice i holivudskog scenarista Salka Viertel. Thomas Urban, „Nogomet„ Samo za Nijemce “, u podzemlju i u Auschwitzu: prvenstvo u okupiranoj Poljskoj“, u Europski nogomet tijekom Drugog svjetskog rata. Ed. M. Herzog / F. Brändle. Oxford 2018, str. 374.

Kazimierz Górski, bio je glavni trener nacionalnog tima između 1971. i 1976.

1946–1974: Počeci uspona

Dana 11. lipnja 1946., nakon posljedica Drugog svjetskog rata, Poljska je odigrala prvu međunarodnu prijateljsku utakmicu protiv Norveška u Oslo, poraz od 3–1. Najveći uspjeh u prvim godinama nakon rata bila je pobjeda protiv jednog od Europaje najbolje u to vrijeme, Čehoslovačka. Poljska je pobijedila svoje južne susjede 3–1.

Poljska je pretrpjela najgori poraz u povijesti momčadi 26. travnja 1948. godine, izgubivši od 0: 8 danski strana. Poljska će kasnije izbrisati to sjećanje kad su objavili svoju drugu najveću pobjedu u povijesti Szczecin kad su skinuli Norveška 9–0 4. rujna 1963. Igra je označila debi za Włodzimierz Lubański. Zabio je jedan od golova na utakmici. Lubański je postao najbolji strijelac svih vremena za Poljsku dok je igrao od 1963. do 1980. postigavši ​​48 golova u 75 nastupa. Ova je pobjeda nadmašena 1. Travnja 2009. Godine Kielce kad je Poljska porazila San Marino 10–0.

1. prosinca 1970., povijest poljskog nogometa promijenila bi se zauvijek, sve zahvaljujući jednom čovjeku. Kazimierz Górski imenovan je glavnim trenerom reprezentacije. Njegov uspjeh u timu bio je očit od samog početka sa zlatnom medaljom na Ljetne olimpijske igre 1972. godine. Górski bi kasnije vodio momčad do nove medalje na Olimpijske igre 1976. godine gdje su zarobili srebro. Međutim, ništa se nije poklapalo s dvije brončane medalje na svjetskim prvenstvima 1974. i 1982. - tako je postalo dijelom povijesti poljskog nogometa za kojeg se zna da je prva poljska zlatna generacija.

1974–1986: "Zlatna era"

Grzegorz Lato (lijevo)

Poljska se nije smatrala glavnom silom na međunarodnoj razini nogomet scena prije 1974. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1974. godine u Njemačkoj su iznenađenje promatrače eliminirali Engleska, četvrtfinalisti u 1970 i Prvaci u 1966. Jezgra tima već je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. godine.

Poljska slavi pobjedu nad Brazilom na Svjetskom prvenstvu 1974. godine.

U svojoj uvodnoj utakmici Svjetskog prvenstva 1974, Poljska se sastala Argentina, momčad koja se pojavila na svom 6. Svjetskom kupu. U roku od osam minuta Poljska je porasla za 2-0, Grzegorz Lato otvorio je pogodak u sedmoj minuti i samo minutu kasnije Andrzej Szarmach udvostručio vodstvo. U 60. minuti Argentina je prepolovila vodstvo kada Ramon Heredia zabio. Dvije minute kasnije, međutim, Lato je postigao svoj drugi, što se pokazalo pobjedničkim golom kao Carlos Babington dao Argentini drugi u 66. godini. Utakmica je završila 3: 2 za Poljsku.

Kazimierz Deyna (br. 12) u naručju suigrača, Henryk Kasperczak, lijevo Andrzej Szarmach, točno Grzegorz Lato (br. 16) nakon ispucavanja pogotka 2: 0 tijekom utakmice 2: 1 Poljska - Italija na Svjetskom prvenstvu 1974

Poljska je mlatila Haiti 7-0 u drugoj utakmici. Ciljevi su uključivali hat-trick Szarmacha i dva iz Latoa. U svojoj posljednjoj utakmici prve faze, Poljska se sastala Italija, koji je na prethodnom Svjetskom prvenstvu 1970. završio na drugom mjestu. Poljska je već bila u drugom krugu, ali za osvajanje skupine trebao je barem remi. Na poluvremenu je Poljska vodila 2-0 na golove Andrzeja Szarmacha i Kazimierz Deyna. Tek u 86. minuti Italija je uspjela postići utješni pogodak Fabio Capello. To je Poljskoj donijelo treću uzastopnu pobjedu, što je dovelo do pobjede u skupini. U drugom kolu Poljska je prvo pobijedila s 1: 0 protiv švedske strane, koja u prva tri meča nije primila nijedan gol. Lato je postigao jedini pogodak na utakmici. Sljedeća je bila Jugoslavija, koja je remizirala s Brazilom i Škotska i u prvom kolu pobijedio 9-0 protiv Zaira. Poljskoj je dosuđen penal u 24. minuti i povela je kad je Deyna pretvorio. Stanislav Karasi vezali za Jugoslaviju 43. god. Lato ga je ponovno osvojio za Poljsku kada je zabio u 62., postigavši ​​konačnih 2: 1 u korist Poljske.

3. srpnja 1974. godine došla je igra koja je Poljsku mogla poslati u Finale svjetskog kupa 1974. godine. Igrali su protiv eventualnih prvaka Zapadna Njemačka. Cijeli je dan padala kiša, polje je bilo potpuno poplavljeno. Poljska je željela da se utakmica odloži, ali austrijski sudac nije se složio. Igra je krenula dalje. Poljskoj je za pobjedu u finalu trebala pobjeda, Nijemcima je bio dovoljan remi. No, u jadno mokrim uvjetima poljska brzina nije bila od koristi jer se lopta nije valjala kao na suhom terenu. Gerd Müller postigao pobjednički pogodak u 76. minuti za Njemačku. Cijela je zemlja bila slomljena. Poljska bi nevjerojatnu seriju završila pobjedom nad Brazilom rezultatom 1: 0 u utakmici za treće mjesto. Lato je postigao pobjednički pogodak sedmi put na turniru okrunivši ga najboljim strijelcem Svjetskog kupa.

U kvalifikacijama je Poljska odbila Portugal njihov drugi nastup na Svjetskom kupu kada su u 1966 zauzeli su treće mjesto. Poljska je otvorila Svjetsko prvenstvo protiv svojih rivala iz prije četiri godine i trenutnih prvaka, zapadne Njemačke. Ovaj put utakmica je završila neriješeno 0: 0.

Grzegorz Lato nastavio je svoj pogodak jedinim pogotkom u pobjedi nad afričkom stranom 1-0 Tunis u drugoj igri. U finalu prvog kola susrela se Poljska Meksiko. Zbigniew Boniek igrajući na svom prvom Svjetskom kupu otvorio je pogodak u 43. minuti. Meksikanci su se izjednačili Víctor Rangel u 52. minuti, ali četiri minute kasnije Kazimierz Deyna još jednom staviti Poljsku naprijed. Tada je Boniek zabio svoj drugi u 84. da bi osigurao pobjedu od 3: 1.

U drugom kolu Poljska se sastala s tri južnoameričke momčadi. 1974. Poljska je igrala i pobijedila i protiv Argentine i protiv Brazila, obje momčadi bi se ovaj put revanširale. Prvo je Argentina pobijedila Poljake rezultatom 2: 0 s dva pogotka najboljeg strijelca turnira Mario Kempes. Poljska je tada poražena Peru 1–0 pogotkom Andrzeja Szarmacha. U posljednjoj utakmici Poljske na ovom Svjetskom prvenstvu, Brazil je u 12. minuti otvorio pogodak na golu Nelinho. Iako je Lato izjednačio minutu prije poluvremena, to nije trebalo biti za Poljsku: dva pogotka od Roberto u 57. i 62. minuti zaokružili su pobjedu Brazila 3: 1.

Zbigniew Boniek, najbolji strijelac za Poljsku u Svjetsko prvenstvo 1982. godine.

29. Studenog 1980. Godine u hotelu u Ljubljani započeo je spor između igrača i tehničkog osoblja Varšava, završavajući na Zračna luka Okęcie. Nakon incidenta, nekoliko igrača poljske reprezentacije zabranjeno je obavljanje međunarodne dužnosti, što je također dovelo do ostavke Ryszard Kulesza kao glavni trener momčadi.[12] Na FIFA-in svjetski kup 1982. godine, Poljska su izvučena u a skupina s Italija, Kamerun i Peru.[13] Prve dvije utakmice bile su uzastopne neriješene utakmice 0: 0 s Italijom i Kamerunom, no zadnja utakmica skupine prvog kola završila je pobjedom Poljske s 5: 1, što znači da će se plasirati u druga runda kao pobjednici skupina.[14][15][16]

U prvoj utakmici drugog kola Poljska je pobijedila Belgija 3–0; hat-trickom Bonieka osigurao mu je klasičan nastup na utakmici, ali igrač bi također dobio žuti karton u sljedećem meču.[17][18] Ipak, Poljska je napredovala kao pobjednik skupina u nokaut fazu.[13] Međutim, Poljska bi na kraju bila zaustavljena u polufinalu, izgubivši od 0-2 do Italija i završava san o igranju na Finale Svjetskog kupa ponovno; ali i osiguranje mjesta u doigravanju za treće mjesto.[19] U treće mjesto play-offa, Poljska pobijedila Francuska 3–2, s tim da se igra također smatra „krajem zlatne ere poljskog nogometa“.[20]

U Kvalifikacije za Svjetski kup 1986. godine, Poljska je završila na vrhu kvalifikacijska skupina; s 3 pobjede, 2 remija i 1 porazom.[21] Najveća pobjeda Poljske u kvalifikacijskoj fazi bila je pobjeda 4: 1 Grčka, u međuvremenu je najveći poraz Poljske bio poraz od 0-2 do Belgija.[22][23]

Na FIFA-in svjetski kup 1986. godine, Poljska su uvučeni u skupinu sa Engleska, Maroko i Portugal.[24] Prva utakmica bila je neriješena 0-0, a u drugoj je pobijedila Portugal rezultatom 1-0.[25][26] U posljednjoj utakmici skupine izgubili su 0: 3 od Engleske, ali Poljska je ipak napredovala u nokaut fazi, kao rezultat pobjede Maroka s 3: 1 nad Portugalom.[27][28] U osmina šesnaest, Poljska su eliminirane nakon što su pretrpjele poraz od 4-0 do Brazil.[29]

Andrzej Juskowiak; najbolji strijelac za Poljsku u Kvalifikacije za Euro 1996 (7 golova) i Kvalifikacije za Svjetski kup 1998. (3 gola).

1986–2001: Pad

Nakon "Zlatne ere" iz 1970-ih i 1980-ih, Poljska je pretrpjela ozbiljnu sušu u međunarodnom nogometu; nisu se kvalificirali za tri uzastopna izdanja FIFA-in svjetski kup, koji se nije kvalificirao za 1990, 1994 i 1998.

U Kvalifikacije za Svjetski kup 1990, Poljska je završila na 3. mjestu u kvalifikacijska skupina, iza Švedska i Engleska, na 5 bodova uz dvije pobjede, jedan remi i tri poraza.[30] Počeli su se kvalificirati za Izdanje iz 1990 s pobjedom od 1–0 Albanija, prije poraza u Švedska (2–1) i Engleska (3–0).[31][32][33] Poljska je tada remizirala 0-0 sa Engleska, izgubljeno za Švedska 0–2 i pobijediti Albanija 2–1 u posljednjoj utakmici, ali su zaostajali 4 boda Engleska; čime se nije uspio kvalificirati.[34][35][36]

U Kvalifikacije za Svjetski kup 1994. godine, Poljska je završila na 4. mjestu u kvalifikacijska skupina, iza Norveška, Nizozemska i Engleska.[37] Poljska se kvalificirala s pobjedom od 1-0 purica; nakon čega slijedi neriješeno 2–2 sa Nizozemska, pobjeda od 1-0 San Marino i pobjedu od 3-0 u obrnutom rasporedu.[38][39][40][41] Nakon toga, Poljska je remizirala 1-1 sa Engleska, prije poraza od 0–3 u obrnutom rasporedu.[42][43] Poslije bi Poljska potom pretrpjela uzastopne poraze, gubeći 1-0 i 3-0 do Norveška, nakon čega je uslijedio poraz od 2-1 do purica i poraz od 1-3 do Nizozemska u završnom rasporedu.[44][45][46][47]

U Kvalifikacije za Euro 1996, Poljska je izvukla a kvalifikacijska skupina s Rumunjska, Francuska, Slovačka, Izrael i Azerbejdžan.[48] Poljska je izgubila 2-1 za Izrael u prvoj utakmici, a kasnije će zabilježiti pobjedu od 1-0 Azerbejdžan i remi 0-0 sa Francuska.[49][50][51] Kasnije je Poljska izgubila 2-1 za Rumunjska, pobijediti Izrael 4–3 i Slovačka 5–0, prije uzastopnih izvlačenja s Francuska (1–1) i Rumunjska (0–0).[52][53][54][55] Poljska je izgubila 4-1 za Slovačka u pretposljednjoj kvalifikacijskoj utakmici i remizirali 0-0 sa Azerbejdžan u završnoj utakmici skupine.[56][57]

U Kvalifikacije za Svjetski kup 1998, Poljska je završila na 3. mjestu iza Engleska i Italija.[58] Počeli su se kvalificirati s 2-1 porazom od Engleska prije pobjede Moldavija (2–1) i remi 0–0 sa Italija.[59][60][61] Poslije su pretrpjeli uzastopne poraze od Italija (3–0) i Engleska (0–2).[62][63] Pobijedili su u sljedeće dvije utakmice; 4–1 više Gruzija i 3–0 preko Moldavija, sa Andrzej Juskowiak bodovanje a hat-trick protiv potonjeg.[64][65] Posljednja utakmica bila je protiv Gruzija, s Poljskom koja je izgubila 0–3.[66]

The Stadion svjetskog kupa Daejeon; gdje je podudaranje između Ujedinjene države i Poljska je igrana, Poljska je pobijedila 3-1,

Tijekom kvalifikacija za EURO 2000. Poljska je bila u grupi s Engleskom, Švedskom, Bugarskom i Luksemburgom. Unatoč tome što je Poljska Underdog u grupi. Iznenadili su završivši iznad više favoriziranih Bugara i pobijedivši u 2 utakmice protiv njih. Poljska je bila treća i bila je bodovno izjednačena s Engleskom, ali se nije uspjela kvalificirati zbog razlike u golovima.

2001–2006: Obnova

Poljska koja se kvalificirala za Svjetsko prvenstvo 2002 bio značajan, jer je to bio prvi nastup Poljske na finalu Svjetskog kupa od 1986.[67] Ukupna najveća pobjeda Poljske u kvalifikacijskoj fazi bila je pobjeda 4: 0 Armenija, dok je najveći porast Poljske bio poraz od 1-4 do Bjelorusija.[68][69]

Poljak je izvukao a skupina featuring Južna Korea, Ujedinjene države i Portugal.[70] The prva utakmica igrao se s Južna Korea 4. lipnja; s Poljskom koja je izgubila 2–0.[71] The druga igra bio s Portugal 10. lipnja; koju je Poljska izgubila 4–0.[72] Poljska je tada igrala Ujedinjene države u završna igra skupine 14. lipnja; pobijedivši 3–1 golovima Olisadebe, Kryszałowicz i Żewłakow.[73] Unatoč pobjedi, Poljska je završila posljednja u skupini, s gol-razlikom od –4 i 3 boda.[6]

Tomasz Frankowski; najbolji strijelac za vrijeme Poljske Kvalifikacijska kampanja za Svjetsko prvenstvo 2006. godine, sa 7 golova, uključujući i hat-trick protiv Azerbejdžan.

Poljske kvalificirajući se za FIFA-in svjetski kup 2006. godine je u cjelini bio uspješan; jer su osvojili osam, a dva izgubili, bez ijednog remija.[74] Završili su iza Engleska u kvalifikacijskoj skupini; ali kao rezultat toga što je druga najbolja drugoplasirana momčad u doigravanju, automatski su se plasirali u finale u Njemačka.[74] Najveća pobjeda u kvalifikacijskoj fazi za Poljsku bila je pobjeda od 8-0 nad Azerbejdžan, u kojem Tomasz Frankowski postigao a hat-trick.[75][76] Najveći poraz kvalifikacijske faze za Poljsku bila su dva poraza protiv Engleska, izgubivši i domaće i gostujuće utakmice rezultatom 1–2.[77][78]

Na Svjetsko prvenstvo 2006. godine, Poljska je remizirala Njemačka, Ekvador i Kostarika u Skupina A.[79] Unatoč velikim nadama poljskog tiska, medija i obožavatelja, poljska kampanja na svjetski kup je viđen kao neuspjeh; pošto je Poljska izgubila dvije i pobijedila jednu utakmicu, završivši na trećem mjestu u skupini.[80] Prva utakmica Poljske bila je poraz od 2: 0 Ekvador,[81] nakon čega je uslijedio poraz od 1-0 do Njemačka, sa Oliver Neuville bodovanje a vrijeme zaustavljanja pobjednički gol;[82] porazom do Njemačka, i sljedeće Ekvadorski 3–0 pobjeda Kostarika, službeno okončavši šanse Poljske za napredak dalje od skupine.[83] U trećoj i posljednjoj utakmici skupine poražen je Poljska Kostarika 2–1; s Bartosz Bosacki ulazak u zapisnik dva puta.[84][85]

2008: Debi na Euru

Ebi Smolarek, koji je zabio 9 golova tijekom kvalifikacijska faza.

U kvalifikacijama za Euro 2008, Poljska je uvučena u skupinu sa Portugal, Srbija, Finska, Belgija, Kazahstan, Armenija i Azerbejdžan.[86] Kampanja u Poljskoj započela je neugodno; pretrpivši poraz od 1–3 do Finska 2. rujna 2006. i zatim crtanje 1–1 s Srbija 6. rujna.[87][88] U trećem meču, 7. listopada, Poljska je pobijedila rezultatom 1: 0 Kazahstan, sa Euzebiusz Smolarek postigavši ​​gol.[89] 11. listopada Poljska je pobijedila Portugal 2–1, a Smolarek je postigao dva pogotka.[90] 15. studenoga pobijedili su Belgija 1–0.[91] Poljska je 24. ožujka 2007. pobijedila Azerbejdžan 5–0, a ​​28. ožujka pobijedio Armenija 1–0.[92][93] 2. lipnja pobijedili su Azerbejdžan 3–1 sa Smolarekom i Krzynówek (2) bodovanje.[94] 6. lipnja Poljska je izgubila 1: 0 od Armenije, 8. rujna remizirala 2: 2 sa Portugal, a 12. rujna remizirali su 0–0 sa Finska.[95][96][97] 13. listopada Poljska je pobijedila Kazahstan 3–1 s a hat-trick iz Smolareka.[98] 17. studenog pobijedili su Belgija 2–0 s dva pogotka Smolareka, a 21. studenoga remiziralo je 2–2 s Srbija u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici; čime se kvalificirao za turnir kao prvoplasirana momčad u kvalifikacijska skupina slijedeći Portugala 0–0 remi sa Finska, Prva u Poljskoj Euro izgled.[99][100][101]

Na UEFA Euro 2008, bili su povučeni Skupina B; s Njemačka, Austrija i Hrvatska.[102] Uvodna utakmica bila je protiv Njemačka 8. lipnja u Hypo-Arena u Klagenfurt, meč koji je Poljska izgubila sa 2: 0 s dva pogotka Lukas Podolski.[103] U drugoj je utakmici Poljska remizirala 1-1 sa Austrija; preuzimajući vodstvo kroz Brazil-rođen Roger Guerreiro, prije nego što je priznao u trećoj minuti vrijeme zaustavljanja slijedeći kontroverzni kazna.[104][105] Posljednja utakmica skupine bila je protiv Hrvatska, koju je Poljska izgubila rezultatom 1-0, završivši dno skupine.[106]

2010: Katastrofa u kvalifikacijama za Svjetski kup

Artur Boruc, vratar Poljske od 2004. do 2017., koji je tijekom međunarodne karijere upisao 65 nastupa.

U Kvalifikacije za Svjetski kup 2010. godine, Poljska su izvučena u a skupina s Slovačka, Slovenija, Češka Republika, Sjeverna Irska i San Marino, a ovo je do sada najgora kvalifikacijska kampanja za Poljsku. Poljska je završila na 5. mjestu u skupini; odmah iznad San Marino, s 11 bodova.[107] Poljska je kampanju započela neriješenim rezultatom 1: 1 Slovenija 6. rujna 2008.[108] 10. listopada Poljska je pobijedila San Marino 2–0.[109] 11. listopada pobijedili su 2-1 protiv Češka Republika.[110] Nakon ove dvije pobjede, Poljska je izgubila uzastopne mečeve protiv Slovačka (15. listopada, gubitak 1-2) i Sjeverna Irska (28. ožujka 2009., gubitak 2-3).[111][112] Nakon ovih poraza, Poljska je zabilježila svoju najveću pobjedu ikad, pobijedivši 10-0 protiv San Marino u kojem je šest različitih igrača postiglo gol, s Euzebiusz Smolarek postigavši ​​četiri gola, 1. travnja 2009.[113][114] 5. rujna Poljska je remizirala 1-1 sa Sjeverna Irska i 9. rujna izgubio od 3-0 do Slovenija.[115][116] 10. listopada Poljska je izgubila 2: 0 od Češka Republika i 14. listopada izgubio od 1-0 do Slovačka.[117][118]

2012: Domaćin eura

Dana 18. Travnja 2007 Cardiff, Poljska i Ukrajina su odabrani za domaćina UEFA Euro 2012 od strane Izvršni odbor UEFA-e. Ponuda je pobijedila druge dane ponude, uključujući onu iz Italija i zajedničke ponude Hrvatska i Mađarska i Grčka i purica; postajući tako treća uspješna zajednička ponuda za domaćina Europsko prvenstvo UEFA-e, nakon što Nizozemska i Belgija u 2000, i Austrija i Švicarska u 2008.

Poljska je uvučena u Skupina A; s Grčka, Rusija i Češka Republika.[119] 8. lipnja, uvodna utakmica između Poljske i Poljske Grčka na Stadion Narodowy u Varšava, završio je 1–1, dok je Poljska došla u vodstvo u 17. minuti Robert Lewandowski prije nego što je Grčka izjednačila u drugom poluvremenu Dimitris Salpingidis u 51. minuti, a u igri su se obje momčadi spustile na 10 muškaraca.[120][121] Sljedeća utakmica Poljske bila je 12. lipnja, ponovno odigrana na Stadion Narodowy u Varšava, uz utakmicu protiv Rusija završivši 1–1, a Rusija je preuzela vodstvo Alan Dzagoev u 37. minuti prije nego što je Poljska izjednačila Błaszczykowski u 57. minuti.[122][123] Posljednja utakmica Poljske bila je protiv Češka Republika, igrano 16. lipnja u Stadion Miejski, u Wrocław, gdje je Poljska izgubila 1-0 nakon pogotka Petr Jiráček.[124][125] Poljska je završila na dnu skupine, sa samo dva boda, što je ponukalo izbornika Franciszek Smuda podnijeti ostavku nakon ponižavajuće eliminacije.[119]

2014: Kvalifikacije za Svjetski kup

Robert Lewandowski (sredina) i Arkadiusz mlijeko (desno) igrajući za Poljsku u prijateljskoj utakmici protiv Republika Irska, u 2013.

Poljska je izvučena u skupini H kvalifikacija za FIFA-ino svjetsko prvenstvo 2014. godine; s Engleska, Ukrajina, Crna Gora, Moldavija i San Marino.[126]

7. rujna prva poljska kvalifikacijska utakmica završila je neriješeno 2: 2 s Crna Gora, s golovima iz Błaszczykowski i Mierzejewski.[127] 11. rujna pobijedili su Moldavija 2–0 s golovima iz Błaszczykowski i Wawrzyniak.[128] 17. listopada Poljska je remizirala 1-1 sa Engleska, sa Glik postigavši ​​izjednačujući gol.[129] 22. ožujka 2013. Poljska je izgubila s 3-1 na Ukrajina, primivši dva gola samo u prvih sedam minuta, sa Piszczek postigavši ​​jedini gol Poljske.[130] 26. ožujka Poljska je pobijedila San Marino 5–0, sa zagradom od Lewandowski, i golove iz Piszczeka, Teodorczyk i Kosecki.[131] 6. rujna Poljska je remizirala 1-1 sa Crna Gora; s Lewandowskim koji je postigao izjednačujući pogodak samo pet minuta nakon što je Poljska isprva priznala.[132] 10. rujna pobijedili su San Marino 5–1, sa zagradom od Zieliński, i golove Błaszczykowskog, Sobota i Mierzejewski.[133] Međutim, Poljska je izgubila posljednje dvije utakmice protiv Ukrajina i Engleska; izgubivši 1-0, odnosno 2-0.[134][135][136]

2016–2018: „Nova era“ Euro četvrtfinale 2016. i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018. godine

Adam Nawałka, bivši glavni trener poljske reprezentacije, 2013. do 2018. godine
Udruga nogometnih navijača poljske nogometne reprezentacije

U kvalifikacijama za UEFA Euro 2016. Poljska je uvučena Skupina D; s Njemačka, Škotska, Republika Irska, Gruzija i Gibraltar.[137]

7. rujna 2014. Poljska je pobijedila Gibraltar 7–0, sa Robert Lewandowski postigavši ​​četiri gola, Kamil Grosicki postigavši ​​dva gola i Łukasz Szukała postigavši ​​jedan gol.[138][139][140] 11. listopada Poljska je pobijedila Njemačka 2–0, s pobjedom Njemačke Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2014 samo tri mjeseca prije, s ciljevima od Arkadiusz Milik i Sebastian Mila.[141] 14. listopada Poljska je remizirala 2-2 sa Škotska, s golovima iz Krzysztof Mączyński a Milik nije bio dovoljan da osigura tri boda.[142] 14. studenog pobijedili su Gruzija 4–0, s golovima iz Kamil Glik, Grzegorz Krychowiak, Mila i Milik.[143] 29. ožujka 2015. izvukli su neriješeno 1–1 s Republika Irska, sa Sławomir Peszko; ali primio gol od Shane Long u vrijeme zaustavljanja.[144] 13. lipnja pobijedili su Gruzija 4–0; golom Milika i hat-trickom Lewandowskog.[145] 7. rujna pobijedili su Gibraltar 8–1; s Grosickim, Lewandowskim i Milikom svi su pogodili dva puta, i Jakub Błaszczykowski i Bartosz Kapustka.[146] 8. listopada remizirali su 2–2 sa Škotska, s Lewandowskim koji je zabio zagradu.[147] 11. listopada pobijedili su Republika Irska 2–1 golovima Krychowiaka i Lewandowskog, osiguravajući automatsku kvalifikaciju za Eura.[148]

Jakub Błaszczykowski igrajući za Poljsku tijekom Euro 2016 utakmica četvrtfinala sa Portugal, 30. lipnja 2016.

Na Finale UEFA-e Euro 2016, Poljska su uvučena Skupina C; s Njemačka, Sjeverna Irska i Ukrajina.[149]

Prva utakmica Poljske bila je s Sjeverna Irska, 12. lipnja u Stade de Nice u Lijepo; utakmicu koju su pobijedili rezultatom 1–0 golom Arkadiusz Milik u 51. minuti.[150] Sljedeći meč bio je sa Njemačka na Stade de France u Saint-Denis 16. lipnja; sa završnim 0–0.[151] Posljednja utakmica skupine u Poljskoj bila je s Ukrajina 21. lipnja u Stadion Vélodrome u Marseille, utakmicu koju su pobijedili rezultatom 1–0 golom Jakub Błaszczykowski.[152] U osmina šesnaest, Poljska je bila izvučena da igra Švicarska 25. lipnja u Stade Geoffroy-Guichard u Saint-Étienne. Poljska je povela golom Błaszczykowskog, ali je priznala udarac biciklom iz Xherdan Shaqiri u 82. minuti, završavajući utakmicu 1–1 u regularnom vremenu. Nakon čak višak vremena nije mogao prekinuti kravatu; Poljska je pobijedila Švicarsku u izvođenje jedanaesteraca, pobijedivši 5–4 na penale.[153][154] Dana 30. lipnja u Stadion Vélodrome u Marseille igrao se s Portugal u četvrtina finala turnira; utakmica u kojoj je Poljska povela u 2. minuti golom Robert Lewandowski prije nego što primi gol od Renato Sanches u 33. minuti. Utakmica je bila 1–1 čak i nakon regularnog vremena i višak vremena završeno; odvodeći tako utakmicu na penale. Poljska je izgubila izvođenje jedanaesteraca, izgubivši 5–3 s Błaszczykowskim koji je presudio presudni jedanaesterac.[155]

Robert Lewandowski, koji je završio Kvalifikacijska kampanja za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 sa 16 golova; obarajući europski kvalifikacijski rekord u postignutim golovima, kao i postajući najbolji strijelac svih vremena za Poljsku.[156]

U Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018, Poljska su uvučena Skupina E; s Danska, Crna Gora, Rumunjska, Armenija i Kazahstan.[157]

Uvodna utakmica za Poljsku bila je protiv Kazahstan 4. rujna 2016., koja je Poljska izvukla 2: 2, vodeći 2: 0 kroz golove Bartosz Kapustka i Robert Lewandowski, ali primili su dva pogotka od Sergej Hižničenko u drugom poluvremenu.[158] 8. listopada Poljska je pobijedila Danska 3–2, a Lewandowski postiže hat-trick.[159] Tri dana kasnije, 11. listopada, pretukli su Armenija 2–1, golovima Lewandowskog i An vlastiti cilj iz Hrayr Mkoyan.[160] 11. studenoga Poljska je pobijedila Rumunjska 3–0 sa Kamil Grosicki i Lewandowski (2) postižu golove.[161] 26. ožujka 2017. Poljska je pobijedila Crna Gora 2–1 s Lewandowskim i Łukasz Piszczek postizanje golova.[162] 10. lipnja Poljska je pobijedila Rumunjska 3–1 hat-trickom Lewandowskog.[163] Međutim, 1. rujna pretrpjeli su poraz od 4-0 do Danska, njihov prvi gubitak u kvalifikacijskoj kampanji.[164] Tri dana kasnije, potukli su Kazahstan 3–0 s golovima iz Arkadiusz Milik, Kamil Glik i Lewandowski.[165] Dana 5. listopada, razbili su Armenija 6–1, golovima Grosickog, Jakub Błaszczykowski, Rafał Wolski i het-trik Lewandowskog, koji je na utakmici postao rekordni golgeter Poljske.[166] Tri dana kasnije, 8. listopada, Poljska se službeno kvalificirala za turnir s 4-2 pobjede Crna Gora; s ciljevima iz Krzysztof Mączyński, Grosicki, Lewandowski i autogol iz Filip Stojković.[167]

Lewandowski je zabio 16 golova tijekom kvalifikacija; obarajući europski bodovni rekord u bodovanju, kao i postajući najbolji strijelac Poljske svih vremena.[168]

Postava reprezentacije Poljske prije treće i posljednje utakmice u skupini protiv Japan; 28. lipnja. Poljska je pobijedila u utakmici 1-0.[169]

2018: Katastrofa na Svjetskom kupu

Poljska je igrala na FIFA-in svjetski kup 2018, njihov prvi Svjetski kup od 2006, u Skupina H; protiv Senegal, Kolumbija i Japan.[170] Unatoč skupini koja se smatra bliskom, Poljskoj su kao favoriti dali napredovanje.[171][172][173] U svibnju 2018. Poljska je imenovala preliminarno Odred od 34 ljudi, a 4. lipnja imenovali su finale Sastav od 23 čovjeka.[174][175] Sastav je imao nekoliko značajnih igrača; kao što je elitni napadač Robert Lewandowski (igrajući na svom prvom Svjetskom kupu), VfL Wolfsburg veteran veznjak Jakub Błaszczykowski, Monako branitelj Kamil Glik (koji je zadobio ozljedu dva tjedna prije početka turnira), Napoli naprijed Arkadiusz Milik i Juventus vratar Wojciech Szczęsny.[176]

Međutim, unatoč svemu tome i unatoč tome što je na 8. mjestu u FIFA-in poredak prije turnira,[177] Poljski turnir bio je ukupno razočaravajući; izgubili su od Senegala u uvodnoj utakmici, izgubivši 1: 2 19. lipnja u Moskva.[178] Pet dana kasnije, 24. lipnja, izgubili su od Kolumbije u Kazan, gubitak 0–3,[179] koji su matematički okončali nade da se plasiraju u skupinu i 28. lipnja pobijedili Japan 1-0 u posljednjoj utakmici skupine u Volgograd.[180] Poljska je završila na dnu svoje skupine, a kao i njihova dva prethodna nastupa u 2002. i 2006. godini, imala je dva poraza i pobijedila samo u posljednjem meču.[181]

2018–2019 UEFA Liga nacija i UEFA Euro 2020 kvalifikacije

Izvlačenje kvalifikacijske grupne faze održano je 2. prosinca 2018. u Dublinu, Republika Irska. 55 timova bilo je podijeljeno u 10 skupina: pet skupina od po pet timova (skupine A – E) i pet skupina od šest timova (skupine F – J). Uvrštena na 10. mjesto u loncu 1, Poljska UEFA Euro 2020 kvalifikacijska skupina G. Skupinu G čini šest momčadi: Austrija, Izrael, Latvija, Sjeverna Makedonija, Poljska i Slovenija,[182] gdje će igrati jedni protiv drugih u gostima okrugli format.[183]

Dvije najbolje momčadi plasirat će se izravno u finale. Za razliku od prethodnih izdanja, sudionici play-off neće se odlučivati ​​na temelju rezultata iz kvalifikacijske grupne faze, već na temelju njihovog učinka u 2018–19 UEFA-ina Liga nacija. U 2018. godini Poljska je ušla u Skupinu 3 u 2018–19 UEFA-ina Liga nacija A, zajedno s Portugalom i Italijom. Poljska, koja se nije izvukla iz šokantne noćne more Svjetskog kupa 2018., ispala je u Liga B s dva domaća poraza i dva neodlučena remija u gostima, samo da bi im se omogućilo da nastave dalje Liga A nakon promjena UEFA-inih pravila.

Unatoč ovom lošem učinku u Ligi nacija, Poljska ih je otvorila UEFA Euro 2020 kvalifikacije pobjedom od 1: 0 protiv Austrije u Beč zahvalio na Krzysztof Piątek.[184] Tri dana kasnije, Poljska je slijedila njihovu tužbu pobijedivši Latviju sa 2: 0 kod kuće.[185]

U petak 7. lipnja 2019. Poljska je svladala Sjevernu Makedoniju neimpresivnom pobjedom 1: 0 usamljenim golom Piąteka zbog čega je momčad pretrpjela kritike zbog loše forme u toj pobjedi.[186] 10. lipnja 2019. Poljska je pokazala svoj najbolji dosadašnji nastup u kvalifikacijama za UEFA Euro 2020, nadmoćno Izrael 4–0 u Varšavi tri dana kasnije golom Krzysztofa Piąteka, Robert Lewandowski, Kamil Grosicki i Damian Kądzior.[187]

Poljska je nastavila potragu za UEFA Euro 2020 gostujućom utakmicom protiv maloljetne Slovenije i očekivalo se da će osvojiti ukupno tri boda Ljubljana zbog impresivnog nastupa Slovenije. Unatoč tome, put Poljske u Sloveniju pretvorio se u potpunu noćnu moru, jer je momčad pretrpjela ponižavajući poraz u gostima od 0-2.[188] Slijedeći 0-0 domaći remi Austrije značio je da je prvo mjesto Poljske bilo pod zalogom, a Slovenija se približila vrlo brzo.[189]

In October, Poland embattled two opponents, Latvia and North Macedonia, for its UEFA Euro 2020 quest. Poland managed a convincing 3–0 away win over minnows Latvia, eliminated the Latvians from the competition.[190] Surprisingly, Slovenia's shock away defeat to North Macedonia relieved pressure for Poland, with Slovenia fell from second to fourth place, gave the Poles an upper hand to qualify.[191] Eventually, Poland beat North Macedonia 2–0 at home,[192] and with Slovenia fell hurdle to the Austrians at Slovenian soil,[193] Poland qualified to the competition for the fourth consecutive participation history.

2020: UEFA Euro 2020 (played in 2021 due to Covid-19 pandemija)

Kamil Glik, igrajući se kao središnji leđa for Poland

Poland will play in June 2021 in Bilbao's San Mamés i Dublin's Aviva Stadium.[194] The draw has put Poland into against two very strong and difficult opponents, the hosts Španjolska i Švedska, alongside the winner of Play-off Path B. The top two teams from each group will progress to the round of 16, along with the four best runners-up chosen among the third-placed teams.

2020–2021 UEFA Nations League and 2022 World Cup qualifying

Being allowed to remain in Liga A, Poland was drawn against Italija, Nizozemska i Bosna i Hercegovina. The performance of this tournament would be doubled as part of the upcoming Kvalifikacije za Svjetski kup 2022. godine as playoff campaigns. Poland was also seeking its first win and a possible best finish in order to obtain a possible playoff position in case they could not directly qualify for 2022 FIFA-in svjetski kup.

Poland started their League games without Lewandowski. In their first match, an away game against the Dutch, the Poles disappointed with a 0–1 loss.[195] Then, Poland had to make another away trip, this time against the tough Bosnian rival, which held Italy 1–1 away before and was better prepared with the arrival of Edin Džeko. However, Poland managed a comeback, from being a goal down, Kamil Glik i Kamil Grosicki turned the deficit to beat Bosnia 2–1, which was Poland's historic win in the Nations League.[196] In October, Poland hosted Italy and Bosnia at home, and the Poles obtained four points, a goalless draw with Italy before an important 3–0 win over Bosnia with Lewandowski scoring 2 and Karol Linetty scoring 1, temporarily occupying top spot of the group.[197][198] However, when matches resumed in November, Poland had to deal with more difficulties when they headed up against Italy away, and bowed down with a 0–2 defeat despite Italy had already been depleted by COVID-19 plague, thus Poland lost any chance to determine in their quest for the Final of the Nations League.[199] With very slim opportunity, Poland gave up and lost to the Netherlands 1–2 at home, ending in third place and will stay in the same league for the 2022–23 UEFA Nations League sezona.[200]

Natjecateljski rekord

Jan Tomaszewski (lijevo) i Henryk Kasperczak after 3rd place match Poland-Brazil, 1974 FIFA World Cup
UEFA Euro 2012 in Warsaw
Polish anthem during Czech Republic - Poland, UEFA Euro 2012
Krzysztof Mączyński playing for national team in 2013
Portugal against Poland in the UEFA Euro 2016 Quarterfinal match
World Cup 2018 Team including Grzegorz Krychowiak (10), Artur Jędrzejczyk (3), Rafał Kurzawa (21), Kamil Glik (15), Jan Bednarek (5), Łukasz Fabiański (22), Bartosz Bereszyński (18), Jacek Góralski (6), Piotr Zieliński (19), Robert Lewandowski (9), Kamil Grosicki (11).

FIFA-in svjetski kup

FIFA-in rekord Svjetskog kupaFIFA World Cup qualification record
GodinaKrugPoložajPldWD*LGFGAPldWDLGFGA
Urugvaj 1930Nije ušaoDeclined participation
Italija 1934Nisu se kvalificirali100112
Francuska 19381. krug11.100156210141
Brazil 1950Nije ušaoDeclined participation
Švicarska 1954Povukao sePovukao se
Švedska 1958Nisu se kvalificirali530297
Čile 1962201123
Engleska 196662221110
Meksiko 19706402198
Zapadna Njemačka 1974Treće mjesto3.7601165421163
Argentina 19782. krug5.6312666510174
Španjolska 1982Treće mjesto3.73311154400122
Meksiko 1986Osmina finala14.4112176321106
Italija 1990Nisu se kvalificirali621348
Ujedinjene države 1994103251015
Francuska 199883141012
Južna Korea Japan 2002Grupna faza25-og310237106312111
Njemačka 200621-og31022410802279
Južna Afrika 2010Nisu se kvalificirali103251914
Brazil 2014103431812
Rusija 2018Grupna faza25-og310225108112814
Katar 2022Biti odlučanBiti odlučan
Kanada Meksiko Ujedinjene države 2026
UkupnoTreće mjesto8/2134165134645116602135228141

Olimpijske igre

Host nation(s) – YearProizlazitiPldWD*LGFGA
Grčka 1896no Olympic football tournament
Francuska 1900Nije ušao
Ujedinjene države 1904
Ujedinjeno Kraljevstvo 1908
Švedska 1912
Belgija 1920
Francuska 19241. krug100105
Nizozemska 1928Nisu se kvalificirali
Ujedinjene države 1932no Olympic football tournament
Nacistička Njemačka 1936Četvrto mjesto42021110
Ujedinjeno Kraljevstvo 1948Nisu se kvalificirali
Finska 19521. krug210123
Australija 1956Nisu se kvalificirali
Italija 1960Grupna faza310275
Japan 1964Nisu se kvalificirali
Meksiko 1968
Zapadna Njemačka 1972Osvajači zlatnih medalja7610215
Kanada 1976Dobitnici srebrnih medalja5311115
Sovjetski Savez 1980Nisu se kvalificirali
Ujedinjene države 1984
Južna Korea 1988
Od 1992Vidjeti Poljska olimpijska nogometna reprezentacija
Ukupno6/222213275233

Europsko prvenstvo UEFA-e

Rekord UEFA-inog europskog prvenstvaQualification record
GodinaProizlazitiPoložajPldWD*LGFGAPldWD*LGFGA
Francuska 1960Nisu se kvalificirali200227
Španjolska 1964200204
Italija 19686312139
Belgija 19726222106
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija 1976632195
Italija 19808521134
Francuska 1984612369
Zapadna Njemačka 19888323911
Švedska 1992623186
Engleska 1996103431412
Belgija Nizozemska 20008413128
Portugal 20048413117
Austrija Švicarska 2008Grupna faza14.301214148422412
Poljska Ukrajina 2012302123Qualified as hosts
Francuska 2016Četvrtina finala5.523042106313310
Europa 2020Kvalificirani10811185
Njemačka 2024Biti odlučanBiti odlučan
UkupnoČetvrtina finala3/151126379104472729171113

Liga nacija UEFA

Liga nacija UEFA snimiti
GodinaPodjelaSkupinaPldWDLGFGAP/RRang
Portugal 2018–19A3402246Isti položaj10.
Italija 2020–21A1621366Ista pozicija10.
2022–23ABiti odlučan
Ukupno10235101210.

FIFA ranking history

Izvor:[201]

199319941995199619971998199920002001200220032004200520062007200820092010201120122013201420152016201720182019
28293353483132433334252522242234587366557641341572019

Svaka čast

 • Četvrtina finala (5. mjesto): 2016
 • Osvajači zlatnih medalja: 1972
 • Dobitnici srebrnih medalja: 1976, 1992

Team image

Imena

Službeni FIFA country code for Poland is POL. This abbreviation is used to identify the team in FIFA, UEFA, and other matches. The same abbreviation is also used under the Međunarodna organizacija za standardizaciju. "Polish national football team" can be translated into Polirati kao "Reprezentacja Polski w piłce nożnej". The team's nicknames include "Biało-czerwoni" which means "The white-reds" and "Orły" which translates into "The Eagles". These are the most common names given to the Polish national football team. In English, the team is also widely known as "The White Eagles", based on Poland's national coats of arms.

National kits

The national kits of Poland reflect the colors of the nacionalna zastava which are white and red. Apart from minor details (in the 1920s the socks in the home kit were striped), the design remains unchanged since 1921. The home kit consists of a white shirt, red shorts and white socks; the away kit is all red (though sometimes worn with white shorts). On the rare occasions when both home and away kits clash with the opponent's, a colours third kit is available, usually in either black or blue (currently navy blue with white-red sleeves).

The kit has traditionally been adorned with the coat of arms of Poland, i.e. the crowned white eagle. Until 2006, the coat of arms featured only the inscription "POLSKA" in capital letters above the eagle, and not, as with many other national teams, the national football federation logo. The Euro 2012 kits were the first to feature the logo of the PZPN. When the kit was first launched it did not include the coat of arms but it was restored shortly thereafter. Since 2009, the kits have been provided by Nike.

Pristalice

Scarf of Poland

The Polish team enjoys widespread support in Poland and among Polish diaspora worldwide. Some fans of the team are reportedly fanatic and often violent, with connections to Polish organized crime syndicates.[202] Supporters of the team have been involved in a number of incidents, such as during UEFA Euro 2012, held in Poland, when Polish and Russian supporters clashed prior to the encounter between the two countries' teams.[potreban je citat]

The notable chant among Polish fans is "Polska, bialoczerwoni" ("Poland, the White and Red").[203] Styrmir Gislason, the head of the Association of Icelandic Football Fans stated that the Icelandic Viking thunder clap chant was inspired by Polish football chants.[204]

Kit providers

Kit providerRazdoblje
Poljska Polsport0000−1974
Njemačka Adidas1974–1992
Ujedinjeno Kraljevstvo Admiral1992–1993
Italija Loto1993–1994
Njemačka Puma1994–1996
Ujedinjene države Nike1996–1998
Njemačka Adidas1999
Njemačka Puma1999–2000
Poljska Tico2000
Njemačka Puma2001–2009
Ujedinjene države Nike2009–

Stadioni

Main stadiums

Šleski stadion u Chorzów was built in 1956 and seats 47,246 people. The record attendance came on 20 October 1956, when 100,000 fans witnessed a game between Poland and the Sovjetski Savez, with Poland winning 2–1. This holds the record for the most spectators to watch Poland. The stadium was renovated to seat 55,211 and was reopen in October 2017. In 1993, the stadium was designated as the official home stadium of the Poland national team.

Over 100,000 fans witnessed a game at old stadium in Varšava. Nova Nacionalni stadion was constructed in Warsaw with an expected capacity of 58,580 seats. Slijedeći UEFA Euro 2012, it has been used as the venue for all qualifying matches and some friendly matches of the Poland national team.

Other stadiums

Poland national football team plays selected matches at other major Polish stadiums, including:

Rezultati i raspored

2020

4. rujna 2020 (2020-09-04) 2020–21 UEFA Nations League Nizozemska 1–0  PoljskaAmsterdam, Nizozemska
20:45Bergwijn Cilj 61'izvješćeStadion: Johan Cruyff Arena
Gledatelja: 0
Sudac: Georgi Kabakov (Bugarska)
7 September 2020 (2020-09-07) 2020–21 UEFA Nations League Bosna i Hercegovina 1–2  PoljskaZenica, Bosna i Hercegovina
20:45izvješće
Stadion: Bilino Polje
Gledatelja: 0
Sudac: Cüneyt Çakır (purica)
7. listopada 2020 (2020-10-07) Prijateljski Poljska 5–1  FinskaGdanjsk, Poljska
20:45Grosicki Cilj 9'18'28'
Piątek Cilj 53'
Milik Cilj 87'
izvješćeNiskanen Cilj 68'Stadion: Stadion Energa Gdańsk
Sudac: Michal Ocenáš (Slovačka)
11. studenog 2020 (2020-11-11) Prijateljski Poljska 2–0  UkrajinaChorzów, Poljska
20:45
izvješćeStadion: Šleski stadion
Gledatelja: 0
Sudac: Manuel Schüttengruber (Austrija)
18. studenog 2020 (2020-11-18) 2020–21 UEFA Nations League Poljska 1–2  NizozemskaChorzów, Poljska
20:45izvješće
Stadion: Šleski stadion
Gledatelja: 0
Sudac: Orel Grinfeld (Izrael)

2021

28 March 2021 (2021-03-28) Kvalifikacije za Svjetski kup 2022. godine Poljska v  AndoraTBC, Poland
Stadion: TBC
31 March 2021 (2021-03-31) Kvalifikacije za Svjetski kup 2022. godine Engleska v  PoljskaTBC, England
Stadion: TBC
TBC Prijateljski Poljska v  RusijaTBC, Poland
Stadion: [TBC
TBC Prijateljski Poljska v  IslandTBC, Poland
Stadion: [TBC
14. lipnja 2021 (2021-06-14) UEFA Euro 2020 Poljska v  SlovačkaDublin, Irska
izvješće
19. lipnja 2021 (2021-06-19) UEFA Euro 2020 Španjolska v  PoljskaBilbao, Španjolska
izvješće
23. lipnja 2021 (2021-06-23) UEFA Euro 2020 Švedska v  PoljskaDublin, Irska
izvješće
2 September 2021 (2021-09-02) Kvalifikacije za Svjetski kup 2022. godine Poljska v  AlbanijaTBC, Poland
Stadion: TBC
9 October 2021 (2021-10-09) Kvalifikacije za Svjetski kup 2022. godine Poljska v  San MarinoTBC, Poland
Stadion: TBC
15 November 2021 (2021-11-15) Kvalifikacije za Svjetski kup 2022. godine Poljska v  MađarskaTBC, Poland
Stadion: TBC

Coaching staff

PoložajIme
Glavni trenerPoljska Jerzy Brzęczek
Pomoćni trenerPoljska Tomasz Mazurkiewicz
Trener vrataraPoljska Andrzej Woźniak
Kondicijski trenerPoljska Leszek Dyja

Igrači

Trenutni sastav

The following players were called up for the prijateljska utakmica protiv Ukrajina i Liga nacija UEFA utakmice protiv Italija i Nizozemska on 11, 15 and 18 November 2020.


Caps and goals updated as of 18 November 2020 after the match against Nizozemska.
Caps and goals including all matches officially recognized by PZPN (also those not recognized by FIFA).

Ne.Poz.IgračDatum rođenja (dob)KapeCiljeviKlub
221GKŁukasz Fabiański (1985-04-18) 18 April 1985 (35 godina)550Engleska West Ham United
11GKWojciech Szczęsny (1990-04-18) 18. travnja 1990 (30 godina)490Italija Juventus
121GKŁukasz Skorupski (1991-05-05) 5. svibnja 1991. godine (29 godina)40Italija Bolonja

152DFKamil Glik (1988-02-03) 3 February 1988 (32 godine)796Italija Benevento
132DFMaciej Rybus (1989-08-19) 19 August 1989 (31 godina)582Rusija Lokomotiv Moskva
182DFBartosz Bereszyński (1992-07-12) 12. srpnja 1992 (dob 28)280Italija Sampdorija
52DFJan Bednarek (1996-04-12) 12. travnja 1996 (dob 24)271Engleska Southampton
42DFTomasz Kędziora (1994-06-11) 11. lipnja 1994 (26 godina)210Ukrajina Dinamo Kijev
242DFArkadiusz Reca (1995-06-17) 17. lipnja 1995 (25 godina)120Italija Crotone
32DFSebastian Walukiewicz (2000-04-05) 5 April 2000 (20 godina)30Italija Cagliari
22DFPaweł Bochniewicz (1996-01-30) 30. siječnja 1996 (dob 24)20Nizozemska Heerenveen
252DFRobert Gumny (1998-06-04) 4 June 1998 (dob 22)10Njemačka Augsburg

113MFKamil Grosicki (1988-06-08) 8 June 1988 (32 godine)8017Engleska West Bromwich Albion
103MFGrzegorz Krychowiak (1990-01-29) 29. siječnja 1990 (30 godina)754Rusija Lokomotiv Moskva
203MFPiotr Zieliński (1994-05-20) 20. svibnja 1994 (26 godina)566Italija Napoli
143MFMateusz Klich (1990-06-13) 13. lipnja 1990 (30 godina)302Engleska Leeds United
83MFKarol Linetty (1995-02-02) 2. veljače 1995 (25 godina)302Italija Torino
63MFJacek Góralski (1992-09-21) 21 September 1992 (dob 28)171Kazahstan Kairat
193MFSebastian Szymański (1999-05-10) 10. svibnja 1999 (dob 21)101Rusija Dinamo iz Moskve
213MFKamil Jóźwiak (1998-04-22) 22 April 1998 (dob 22)91Engleska Okrugu Derby
163MFJakub Moder (1999-04-07) 7 April 1999 (dob 21)61Poljska Lech Poznań
173MFPrzemysław Płacheta (1998-03-23) 23. ožujka 1998 (dob 22)20Engleska Norwich City

94FWRobert Lewandowski (kapetan) (1988-08-21) 21 August 1988 (32 godine)11663Njemačka Bayern München
74FWArkadiusz Milik (1994-02-28) 28 February 1994 (26 godina)5615Italija Napoli
234FWKrzysztof Piątek (1995-07-01) 1. srpnja 1995 (25 godina)157Njemačka Hertha BSC

Recent call-ups

The following players have been called up for the national team in the last 12 months.

Poz.IgračDatum rođenja (dob)KapeCiljeviKlubNajnoviji poziv
GKBartłomiej Drągowski (1997-08-19) 19. kolovoza 1997 (dob 23)10Italija Fiorentinav.  Ukrajina, 11. studenog 2020 COV

DFRafał Pietrzak (1992-01-30) 30 January 1992 (dob 28)30Poljska Lechia Gdańskv.  Finska, 7 October 2020
DFAlan Czerwiński (1993-02-02) 2. veljače 1993 (27 godina)10Poljska Lech Poznańv.  Finska, 7 October 2020
DFArtur Jędrzejczyk (1987-11-04) 4 November 1987 (33 godine)403Poljska Legia Varšavav.  Finska, 7 October 2020 INJ

MFDamian Kądzior (1992-06-16) 16 June 1992 (dob 28)61Španjolska Eibarv.  Ukrajina, 11. studenog 2020 OTH
MFJakub Kamiński (2002-06-05) 5. lipnja 2002 (18 godina)00Poljska Lech Poznańv.  Ukrajina, 11. studenog 2020 INJ
MFMichał Karbownik (2001-03-13) 13. ožujka 2001 (dob 19)30Poljska Legia Varšavav.  Ukrajina, 11. studenog 2020 COV
MFPrzemysław Frankowski (1995-04-12) 12 April 1995 (25 godina)101Ujedinjene države Chicago Firev.  Finska, 7 October 2020 INJ

FWAdam Buksa (1996-07-12) 12. srpnja 1996 (dob 24)00Ujedinjene države Revolucija u Novoj Engleskojv.  Nizozemska, 4 September 2020 PRIJE

OTH Withdrew from the squad due to other reasons.
INJ Withdrew from the squad due to an injury.
PRIJE Preliminary squad.
RET Retired from the national team.
U21 Joined Poland national under-21 football team

Prethodni odredi

Istaknuti igrači

Players who appeared at least 50 times for the national team or scored at least 10 goals.

 • Podebljano – Indicates player with at least 50 caps and 10 goals.

Head-to-head records of Poland

Statistics updated as for 19 November 2020. List including all matches officially recognized by PZPN (also those not recognized by FIFA)

Ključ
Positive balance (more Wins)
Neutral balance (Wins = Losses)
Negative balance (more Losses)
Protivnik
Pld
W
D
L
GF
GA
GD
Konfederacija
 Albanija11731147+7UEFA
 Alžir220061+5OSRH
 Andora110040+4UEFA
 Argentina113261218-6KONMEBOL
 Armenija7511154+11UEFA
 Australija100112-1AFC
 Austrija105231917+2UEFA
 Azerbejdžan6510201+19UEFA
 Bjelorusija6222910-1UEFA
 Belgija197662620+6UEFA
 Bolivija220031+2KONMEBOL
 Bosna i Hercegovina541093+3UEFA
 Brazil121291937-18KONMEBOL
 Bugarska2512944730+17UEFA
 Kamerun302103-3OSRH
 Kanada6600204+16KONKAKAF
 Čile1010220KONMEBOL
 China PR220020+2AFC
 Kolumbija6204810-2KONMEBOL
 Kostarika330083+5KONKAKAF
 Hrvatska511337-4UEFA
 Kuba1010000KONKAKAF
 Cipar7430145+9UEFA
 Češka Republika/ Čehoslovačka2774163353-20UEFA
 Danska2382133849-11UEFA
 Ekvador311154+1KONMEBOL
 Egipat201104-4OSRH
 Engleska1917111130-19UEFA
 Estonija9711184+14UEFA
 Farski otoci3300121+11UEFA
 Finska3322837226+42UEFA
 Francuska163581827-9UEFA
 Gruzija5401134+9UEFA
 Istočna Njemačka199462627-1UEFA
 Njemačka/ Zapadna Njemačka2117131234-22UEFA
 Gana110040+4OSRH
 Gibraltar2200151+14UEFA
 Grčka1710433012+18UEFA
 Gvatemala211032+1KONKAKAF
 Haiti3201113+8KONKAKAF
 Mađarska3284203987-48UEFA
 Island6510135+8UEFA
 Indija110021+1AFC
 Iran330062+4AFC
 Irak522173+4AFC
 Republika Irska28111164430+14UEFA
 Izrael137423215+17UEFA
 Italija183871023-13UEFA
 Obala Slonovače110031+2OSRH
 Japan75021410+4AFC
 Kazahstan5410123+9UEFA
 Sjeverna Koreja211072+5AFC
 Južna Korea311156-1AFC
 Kuvajt211031+2AFC
 Latvija1511224015+25UEFA
 Libija110050+5OSRH
 Lihtenštajn110020+2UEFA
 Litva11542178+9UEFA
 Luksemburg7610265+21UEFA
 Sjeverna Makedonija5410112+9UEFA
 Malta4400130+13UEFA
 Meksiko8323913-4KONKAKAF
 Moldavija6510102+8UEFA
 Crna Gora422096+3UEFA
 Maroko522193+6OSRH
 Nizozemska173681724-7UEFA
 Novi Zeland211020+2OFC
 Nigerija100101-1OSRH
 Sjeverna Irska104241413+1UEFA
 Norveška1912345826+32UEFA
 Paragvaj100104-4KONMEBOL
 Peru330092+7KONMEBOL
 Portugal133551318-5UEFA
 Rumunjska36715145756+1UEFA
 Rusija/ Sovjetski Savez184591733-16UEFA
 San Marino8800331+32UEFA
 Saudijska Arabija330052+3AFC
 Škotska103521413+1UEFA
 Senegal100112-1OSRH
 Srbija/ Jugoslavija2610795154-3UEFA
 Singapur110061+5AFC
 Slovačka83141312+1UEFA
 Slovenija8332990UEFA
 Južna Afrika2101110OSRH
 Španjolska10118827-19UEFA
 Švedska2684143756-19UEFA
  Švicarska114612112+9UEFA
 Tajland110031+2AFC
 Tunis430192+7OSRH
 purica1711333912+27UEFA
 Ukrajina9423119+2UEFA
 Ujedinjeni Arapski Emirati220092+7AFC
 Urugvaj412145-1KONMEBOL
 Ujedinjene države177373622+14KONKAKAF
 Wales8521105+5UEFA
Ukupno846

Menadžeri

Notice: Imre Pozsonyi and Leo Beenhakker were the only foreign managers to coach the Poland national football team.

Poland national team managers since 1922[206]izdo
Jesza Poszony1921-01-011921-12-18
Józef Szkolnikowski1921-03-121922-05-14
Józef Lustgarten1922-05-141922-09-03
Kazimierz Glabisz1923-06-031923-11-01
Adam Obrubański1924-08-101924-08-31
Tadeusz Kuchar1925-07-191925-07-19
Tadeusz Synowiec1925-08-301927-06-19
Tadeusz Kuchar1928-06-101928-06-10
Stefan Loth1928-07-011931-10-25
Józef Kałuża1932-05-291939-08-27
Henryk Reyman1947-06-111947-08-31
Andrzej Przeworski1947-09-141947-10-26
Zygmunt Alfus1948-04-041948-09-19
Andrzej Przeworski1948-10-101948-10-17
Mieczysław Szymkowiak1949-05-081949-11-06
Mieczysław Szymkowiak1950-05-011950-10-22
Ryszard Koncewicz1953-05-101956-07-22
Alfred Nowakowski1956-08-261956-08-26
Czesław Krug1956-10-281956-11-16
Henryk Reyman1957-05-191958-10-05
Czesław Krug1959-05-201962-11-28
Wiesław Motoczyński1963-05-151965-11-01
Ryszard Koncewicz1966-01-051966-01-05
Antoni Brzeżańczyk1966-05-031966-07-05
Alfred Nowakowski1966-09-111966-10-22
Michał Matyas1966-11-171967-10-29
Ryszard Koncewicz1968-04-241970-10-25
Kazimierz Górski1971-05-051976-07-31
Jacek Gmoch1976-10-161978-09-06
Ryszard Kulesza1978-10-111980-12-07
Antoni Piechniczek1981-01-251986-06-16
Wojciech Łazarek1986-10-071989-06-03
Andrzej Strejlau1989-08-231993-09-22
Lesław Ćmikiewicz1993-10-131993-11-17
Henryk Apostel1994-02-091995-11-15
Władysław Stachurski1996-02-191996-05-01
Antoni Piechniczek1996-06-021997-05-31
Krzysztof Pawlak1997-06-141997-06-14
Janusz Wójcik1997-09-061999-10-09
Jerzy Engel2000-01-262002-06-14
Zbigniew Boniek2002-07-152002-11-20
Paweł Janas2003-02-122006-06-20
Leo Beenhakker2006-07-112009-09-10
Stefan Majewski2009-09-172009-10-28
Franciszek Smuda2009-10-292012-06-16
Waldemar Fornalik2012-07-102013-10-16
Adam Nawałka2013-10-262018-07-30
Jerzy Brzęczek2018-08-01

Vidi također

Bilješke

 1. ^ In fact there was a previous meeting mentioned by the press in Kraków in 1892, though no details are known

Reference

 1. ^ "The FIFA/Coca-Cola World Ranking". FIFA. 10 December 2020. Preuzeto 10. prosinca 2020.
 2. ^ Elo rankings change compared to one year ago. "World Football Elo Ratings". eloratings.net. 10 December 2020. Preuzeto 10. prosinca 2020.
 3. ^ "Elo ratings as on September 10th, 1975". international-football.net.
 4. ^ a b Leszek Mazan (2006). "Buffalo Bill na Błoniach". Polityka (na poljskom). 2544 (9): 82–84.
 5. ^ Zbigniew Chmielewski (2003). "Obok Czarnych znak Pogoni". Polityka (na poljskom). 2414 (33).
 6. ^ a b "Poland honors national soccer player murdered in Holocaust" Izrael HaYom, June 11, 2019.
 7. ^ Radosław Kossakowski, Przemysław Nosal, Wojciech Woźniak (2020). Politics, Ideology and Football Fandom; The Transformation of Modern Poland
 8. ^ Bolchover, David (6 May 2019). "Remembering the cream of Jewish footballing talent killed in the Holocaust". Čuvar.
 9. ^ Henryk Vogler (1994). Wyznanie mojżeszowe: wspomnienia z utraconego czasu. str 16: Państwowy Instytut Wydawniczy. str. 123. ISBN 83-06-02355-2.CS1 maint: mjesto (veza)
 10. ^ Eldad Beck (8. kolovoza 2010.). "Antisemitizam se bojao uoči Eura 2012". Ynetnews.
 11. ^ Thomas Urban, „Nogomet„ Samo za Nijemce “, u podzemlju i u Auschwitzu: prvenstvo u okupiranoj Poljskoj“, u Europski nogomet tijekom Drugog svjetskog rata. Ed. M. Herzog / F. Brändle. Oxford 2018, str. 367.
 12. ^ ""Banda czworga ", czyli afera na Okęciu". Preuzeto 9. srpnja 2018.
 13. ^ a b FIFA.com. "Svjetsko prvenstvo u nogometu 1982. Španjolska ™ - Grupe - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 14. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 1982. Španjolska ™ - Utakmice - Italija-Poljska - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 15. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 1982. Španjolska ™ - Utakmice - Poljska-Kamerun - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 16. ^ FIFA.com. "Svjetsko prvenstvo u nogometu 1982. Španjolska ™ - Utakmice - Poljska-Peru - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 17. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 1982. Španjolska ™ - Utakmice - Poljska-Belgija - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 18. ^ FIFA.com. "Svjetsko prvenstvo u nogometu 1982. Španjolska ™ - Utakmice - Poljska-Sovjetski Savez - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 19. ^ Također, siječanj. "Svjetsko prvenstvo u planetu - 1982. - Polufinale - Italija protiv Poljske". www.planetworldcup.com. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 20. ^ Također, siječanj. "Planet World Cup - 1982. - Plej-of za treće / četvrto mjesto - Poljska protiv Francuske". www.planetworldcup.com. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 21. ^ "Kvalifikacije za Svjetski kup 1986.". www.rsssf.com. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 22. ^ "SVJETSKI KUP 1986". www.allworldcup.narod.ru. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 23. ^ "SVJETSKI KUP 1986". www.allworldcup.narod.ru. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 24. ^ FIFA.com. "1986. FIFA-in svjetski kup u Meksiku ™ - Grupe - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 25. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 1986. Meksiko ™ - Utakmice - Maroko-Poljska - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 26. ^ Također, siječanj. "Svjetsko prvenstvo u planetu - 1986. - Skupina F - Poljska v. Portugal". www.planetworldcup.com. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 27. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 1986. Meksiko ™ - Utakmice - Engleska-Poljska - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 28. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 1986. Meksiko ™ - Utakmice - Portugal-Maroko - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 29. ^ FIFA.com. "1986. FIFA-in svjetski kup Meksiko ™ - Utakmice - Brazil-Poljska - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 30. ^ FIFA.com. "FIFA Svjetsko prvenstvo u Italiji 1990. - Grupe - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 31. ^ "SVJETSKI KUP 1990". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 32. ^ "SVJETSKI KUP 1990". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 33. ^ "SVJETSKI KUP 1990". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 34. ^ "SVJETSKI KUP 1990". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 35. ^ "SVJETSKI KUP 1990". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 36. ^ "SVJETSKI KUP 1990". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 37. ^ "Kvalifikacije za Svjetski kup 1994". 11. svibnja 2011. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 38. ^ "KVALIFIKACIJA SP-a 1994". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 39. ^ "KVALIFIKACIJA SP-a 1994". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 40. ^ "KVALIFIKACIJA SP-a 1994". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 41. ^ "KVALIFIKACIJA SP-a 1994". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 42. ^ "KVALIFIKACIJA SP-a 1994". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 43. ^ "KVALIFIKACIJA SP-a 1994". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 44. ^ "KVALIFIKACIJA SP-a 1994". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 45. ^ "KVALIFIKACIJA SP-a 1994". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 46. ^ "KVALIFIKACIJA SP-a 1994". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 47. ^ "KVALIFIKACIJA SP-a 1994". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 48. ^ uefa.com. "UEFA EURO 1996 - Povijest - Poredak - UEFA.com". UEFA.com. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 49. ^ uefa.com. "UEFA EURO 1996 - Povijest - Izrael-Poljska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 50. ^ uefa.com. "UEFA EURO 1996 - Povijest - Poljska-Azerbejdžan - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 51. ^ uefa.com. "UEFA EURO 1996 - Povijest - Poljska-Francuska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 52. ^ uefa.com. "UEFA EURO 1996 - Povijest - Rumunjska-Poljska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 53. ^ uefa.com. "UEFA EURO 1996 - Povijest - Poljska-Izrael - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 54. ^ uefa.com. "UEFA EURO 1996 - Povijest - Poljska-Slovačka - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 55. ^ uefa.com. "UEFA EURO 1996 - Povijest - Francuska-Poljska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 56. ^ uefa.com. "UEFA EURO 1996 - Povijest - Slovačka-Poljska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 57. ^ uefa.com. "UEFA EURO 1996 - Povijest - Azerbejdžan-Poljska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 58. ^ "Kvalifikacije za Svjetski kup 1998". www.rsssf.com. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 59. ^ "UEFA - 1998. FIFA WORLD WUP PRELIMINARIES". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 60. ^ "UEFA - 1998. FIFA WORLD WUP PRELIMINARIES". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 61. ^ "UEFA - 1998. FIFA WORLD WUP PRELIMINARIES". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 62. ^ "UEFA - 1998. FIFA WORLD WUP PRELIMINARIES". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 63. ^ "UEFA - 1998. FIFA WORLD WUP PRELIMINARIES". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 64. ^ "UEFA - 1998. FIFA WORLD WUP PRELIMINARIES". allworldcup.narod.ru. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 65. ^ "Moldavska nogometna reprezentacija izgubila je od Poljske 0: 3, 7. listopada 1997.". eu-football.info. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 66. ^ "Gruzijska nogometna reprezentacija pobijedila je Poljsku 3: 0, 11. listopada 1997.". eu-football.info. Preuzeto 7. srpnja 2018.
 67. ^ "FIFA-in svjetski kup 2002. Koreja / Japan ™ - grupe". FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 68. ^ "Poljska protiv Armenije, 28. ožujka 2001.". 11v11.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 69. ^ "Bjelorusija protiv Poljske, 5. rujna 2001.". 11v11.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 70. ^ "FIFA-in svjetski kup 2002. Koreja / Japan - grupe". FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 71. ^ "FIFA-in svjetski kup 2002. Koreja / Japan - Utakmice - Republika Koreja-Poljska". FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 72. ^ "FIFA-in svjetski kup 2002. Koreja / Japan - Utakmice - Portugal-Poljska". FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 73. ^ "FIFA-in svjetski kup 2002. Koreja / Japan - Utakmice - Poljska-SAD". FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 74. ^ a b "FIFA-ino svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. - grupe". FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 75. ^ "Svjetski kup (nebeski sportovi)". skysports.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 76. ^ "FIFA-in svjetski kup u Njemačkoj ™". 4. veljače 2009. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 77. ^ Glendenning, Barry (8. rujna 2004.). "Poljska 1 - 2 Engleska". theguardian.com. Guardian News and Media Limited. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 78. ^ "Engleska 2-1 Poljska". bbc.co.uk. British Broadcasting Corporation. 12. listopada 2005. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 79. ^ "FIFA-ino svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. - grupe". FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 80. ^ "FIFA-ino svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. - grupe". FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 81. ^ (www.dw.com), Deutsche Welle. "Južnoameričko iznenađenje postavlja Ekvador čak i s Njemačkom | DW | 9. lipnja 2006.". DW.COM. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 82. ^ "Njemačka 1-0 Poljska". 14. lipnja 2006. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 83. ^ "Ekvador 3-0 Kostarika". bbc.co.uk. British Broadcasting Corporation. 15. lipnja 2006. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 84. ^ "FIFA-in svjetski kup 2018. ™ - Vijesti - KOSTARIKA 1-2 POLJSKA". FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 85. ^ "Kostarika 1-2 Poljska". bbc.co.uk. British Broadcasting Corporation. 20. lipnja 2006. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 86. ^ uefa.com. "UEFA EURO 2008 - Povijest - Poredak - UEFA.com". UEFA.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 87. ^ uefa.com. "UEFA EURO 2008 - Povijest - Poljska-Finska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 88. ^ uefa.com. "UEFA EURO 2008 - Povijest - Poljska-Srbija - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 89. ^ uefa.com (7. listopada 2006.). "UEFA EURO 2008 - Povijest - Kazahstan-Poljska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 90. ^ uefa.com. "UEFA EURO 2008 - Povijest - Poljska-Portugal - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 91. ^ uefa.com. "UEFA EURO 2008 - Povijest - Belgija-Poljska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 92. ^ uefa.com. "UEFA EURO 2008 - Povijest - Poljska-Azerbejdžan - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 93. ^ uefa.com. "UEFA EURO 2008 - Povijest - Poljska-Armenija - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 94. ^ uefa.com. "UEFA EURO 2008 - Povijest - Azerbejdžan-Poljska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 95. ^ uefa.com. "UEFA EURO 2008 - Povijest - Armenija-Poljska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 96. ^ uefa.com. "UEFA EURO 2008 - Povijest - Portugal-Poljska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 97. ^ uefa.com. "UEFA EURO 2008 - Povijest - Finska-Poljska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 98. ^ uefa.com. "UEFA EURO 2008 - Povijest - Poljska-Kazahstan - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 99. ^ uefa.com. "UEFA EURO 2008 - Povijest - Poljska-Belgija - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 100. ^ uefa.com. "UEFA EURO 2008 - Povijest - Srbija-Poljska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 101. ^ uefa.com. "UEFA EURO 2008 - Povijest - Portugal-Finska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 102. ^ uefa.com. "UEFA EURO 2008 - Povijest - Poredak - UEFA.com". UEFA.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 103. ^ uefa.com (8. lipnja 2008.). "UEFA EURO 2008 - Povijest - Njemačka-Poljska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 104. ^ "Austrija 1-1 Poljska". 12. lipnja 2008. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 105. ^ uefa.com (12. lipnja 2008.). "UEFA EURO 2008 - Povijest - Austrija-Poljska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 106. ^ "Poljska 0-1 Hrvatska". 16. lipnja 2008. Preuzeto 6. srpnja 2018.
 107. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 2010. Južna Afrika ™ - Grupe - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 108. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 2010. Južna Afrika ™ - Utakmice - Poljska-Slovenija - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 109. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 2010. Južna Afrika ™ - Utakmice - San Marino-Poljska - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 110. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 2010. Južna Afrika ™ - Utakmice - Poljska-Češka - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 111. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 2014 Brazil ™: Slovačka-Poljska - Izvještaj - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 112. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 2010. Južna Afrika ™ - Utakmice - Sjeverna Irska-Poljska - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 113. ^ Mole, Giles (2. travnja 2009.). "Završni krug kvalifikacija za Europsko prvenstvo: Poljska je prošla 10 jadnih San Marina". ISSN 0307-1235. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 114. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 2010. Južna Afrika ™ - Utakmice - Poljska-San Marino - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 115. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 2010. Južna Afrika ™ - Utakmice - Poljska-Sjeverna Irska - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 116. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 2010. Južna Afrika ™ - Utakmice - Slovenija-Poljska - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 117. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 2010. Južna Afrika ™ - Utakmice - Češka Republika-Poljska - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 118. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 2010. Južna Afrika ™ - Utakmice - Poljska-Slovačka - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 119. ^ a b uefa.com. "UEFA EURO 2012 - Povijest - Poredak - UEFA.com". UEFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 120. ^ "Poljska 1-1 Grčka". BBC Sport. 8. lipnja 2012. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 121. ^ uefa.com (8. lipnja 2012.). "UEFA EURO 2012 - Povijest - Poljska-Grčka - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 122. ^ uefa.com (12. lipnja 2012.). "UEFA EURO 2012 - Povijest - Poljska-Rusija - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 123. ^ Wilson, Paul (12. lipnja 2012.). "Euro 2012: Poljska 1-1 Rusija | Izvještaj o utakmici skupine A". Čuvar. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 124. ^ "Češka 1-0 Poljska". BBC Sport. 16. lipnja 2012. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 125. ^ Hytner, David (16. lipnja 2012.). "Češka 1-0 Poljska | Izvještaj utakmice za Euro 2012". Čuvar. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 126. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 2014 Brazil ™ - Grupe - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 127. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 2014 Brazil ™: Crna Gora-Poljska - Izvještaj - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 128. ^ FIFA.com. "FIFA-ino svjetsko prvenstvo 2014 Brazil ™: Poljska-Moldavija - Izvještaj - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 129. ^ FIFA.com. "FIFA-ino svjetsko prvenstvo 2014 Brazil ™: Poljska-Engleska - Izvještaj - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 130. ^ FIFA.com. "FIFA-ino svjetsko prvenstvo 2014 Brazil ™: Poljska-Ukrajina - Izvještaj - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 131. ^ FIFA.com. "FIFA-ino svjetsko prvenstvo 2014 Brazil ™: Poljska-San Marino - Izvještaj - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 132. ^ FIFA.com. "FIFA-ino svjetsko prvenstvo 2014 Brazil ™: Poljska i Crna Gora - Izvještaj - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 133. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 2014 Brazil ™ - Utakmice - San Marino-Poljska - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 134. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 2014 Brazil ™: Ukrajina-Poljska - Izvještaj - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 135. ^ FIFA.com. "FIFA-ino svjetsko prvenstvo 2014 Brazil ™: Engleska-Poljska - Izvještaj - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 136. ^ "Engleska 2-0 Poljska". BBC Sport. 15. listopada 2013. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 137. ^ uefa.com. "UEFA EURO 2016 - Povijest - Poredak - UEFA.com". UEFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 138. ^ "Izdvajamo: Poljska je pobijedila 7-0 protiv Gibraltara čiji je startni XI imao samo dva profesionalna nogometaša". 8. rujna 2014. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 139. ^ Sport, Telegraph (7. rujna 2014.). "Gibraltar je poljuljao Poljska dok je u prvoj natjecateljskoj utakmici pao na rutu od 7: 0". ISSN 0307-1235. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 140. ^ Udruga, tisak (7. rujna 2014.). "Gibraltar 0-7 Poljska | Izvještaj utakmice skupine D Euro 2016". Čuvar. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 141. ^ "Poljska 2-0 Njemačka". BBC Sport. 11. listopada 2014. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 142. ^ "Poljska 2-2 Škotska". BBC Sport. 14. listopada 2014. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 143. ^ uefa.com (14. studenoga 2014.). "UEFA EURO 2016 - Povijest - Gruzija-Poljska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 144. ^ "Kvalifikacija za Euro D skupine D: Republika Irska 1-1 Poljska". BBC Sport. 29. ožujka 2015. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 145. ^ Osoblje, S. I. "Lewandowski postiže mrežni het-trik, Poljska pobjeđuje 4: 0 nad Gruzijom". Sports Illustrated.
 146. ^ uefa.com (7. rujna 2015.). "UEFA EURO 2016 - Povijest - Poljska-Gibraltar - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 147. ^ "Škotska 2-2 Poljska". BBC Sport. 8. listopada 2015. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 148. ^ "Kvalifikacije za Euro 2016: Poljska 2-1 Republika Irska". BBC Sport. 11. listopada 2015. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 149. ^ uefa.com. "UEFA EURO 2016 - Povijest - Poredak - UEFA.com". UEFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 150. ^ "Poljska 1-0 Sjeverna Irska". BBC Sport. 12. lipnja 2016. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 151. ^ "Njemačka 0-0 Poljska". BBC Sport. 16. lipnja 2016. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 152. ^ "Ukrajina 0-1 Poljska". BBC Sport. 21. lipnja 2016. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 153. ^ "Švicarska 1-1 Poljska (olovke 4-5)". BBC Sport. 25. lipnja 2016. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 154. ^ uefa.com (25. lipnja 2016.). "UEFA EURO 2016 - Povijest - Švicarska-Poljska - UEFA.com". Uefa.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 155. ^ "Poljska 1-1 Portugal (3-5 olovaka)". BBC Sport. 30. lipnja 2016. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 156. ^ "Robert Lewandowski iz minhenskog Bayerna postavlja europski bodovni rekord za Poljsku | bundesliga.com". bundesliga.com - službena web stranica Bundeslige. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 157. ^ UEFA.com. "Europske kvalifikacije - ljestvica". UEFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 158. ^ UEFA.com. "Europske kvalifikacije - Kazahstan-Poljska". UEFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 159. ^ Osoblje, Reuters (8. listopada 2016.). "Lewandowski hat-trick pomaže Poljskoj da potopi Dansku" - putem www.reuters.com.
 160. ^ UEFA.com. "Europske kvalifikacije - Poljska-Armenija". UEFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 161. ^ UEFA.com. "Europske kvalifikacije - Rumunjska-Poljska". UEFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 162. ^ UEFA.com. "Europske kvalifikacije - Crna Gora-Poljska". UEFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 163. ^ UEFA.com. "Europske kvalifikacije - Poljska-Rumunjska". UEFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 164. ^ UEFA.com. "Europske kvalifikacije - Danska-Poljska". UEFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 165. ^ UEFA.com. "Europske kvalifikacije - Poljska-Kazahstan". UEFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 166. ^ UEFA.com. "Europske kvalifikacije - Armenija-Poljska". UEFA.com. Preuzeto 5. srpnja 2018.
 167. ^ Osoblje, Reuters (8. listopada 2017.). "Poljska stigla do Svjetskog kupa s 4-2 pobjedom nad Crnom Gorom" - putem uk.reuters.com.
 168. ^ "Robert Lewandowski postaje najbolji strijelac Poljske svih vremena". ESPN FC. ESPN Inc., 5. listopada 2017. Preuzeto 5. listopada 2017.
 169. ^ Japan je proigrala Poljsku, a nije se okupila u plej-offu (foto). Soccer.ru (na ruskom). Preuzeto 5. srpnja 2018.
 170. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 2018. u Rusiji ™ - Vijesti - Izvučene uravnotežene skupine za Rusiju 2018. - FIFA.com". www.fifa.com. Preuzeto 4. srpnja 2018.
 171. ^ "Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018: analiza po skupinama". www.aljazeera.com. Preuzeto 4. srpnja 2018.
 172. ^ "Svjetsko prvenstvo 2018.: Pregled i predviđanje skupine H: vrh Poljske ili Kolumbije?". Nogomet (nogomet) najveći ciljevi | 101 sjajni gol. 19. ožujka 2018. Preuzeto 4. srpnja 2018.
 173. ^ Kidd, Robert. "Pregled Svjetskog kupa 2018., skupina H: Favoriti Poljske i Kolumbije, ali bilo tko mogao je napredovati". Forbes. Preuzeto 4. srpnja 2018.
 174. ^ "Svjetsko prvenstvo 2018.: Poljska najavila preliminarni sastav od 35 ljudi". talkSPORT. 15. svibnja 2018. Preuzeto 4. srpnja 2018.
 175. ^ "Nogomet: Poljski menadžer imenovao 23-članu momčad za Svjetsko prvenstvo". Polskie Radio dla Zagranicy. Preuzeto 4. srpnja 2018.
 176. ^ "Lewandowski, Szczesny na čelu posljednjeg sastava Svjetskog kupa u Poljskoj". FOX Sports. 4. lipnja 2018. Preuzeto 4. srpnja 2018.
 177. ^ FIFA.com. "Svjetska ljestvica FIFA-e / Coca-Cole - Tablica rangiranja - FIFA.com". FIFA.com. Preuzeto 4. srpnja 2018.
 178. ^ Glendenning, Barry (19. lipnja 2018.). "Poljska 1-2 Senegal: Svjetsko prvenstvo 2018. - kako se dogodilo". Čuvar. ISSN 0261-3077. Preuzeto 4. srpnja 2018.
 179. ^ Burnton, Simon (24. lipnja 2018.). "Poljska 0-3 Kolumbija: Svjetsko prvenstvo 2018. - kako se dogodilo". Čuvar. ISSN 0261-3077. Preuzeto 4. srpnja 2018.
 180. ^ Glendenning, Barry (28. lipnja 2018.). "Japan 0-1 Poljska: Svjetsko prvenstvo 2018. - kako se dogodilo". Čuvar. ISSN 0261-3077. Preuzeto 4. srpnja 2018.
 181. ^ FIFA.com. "FIFA-in svjetski kup 2018. ™ - FIFA.com". www.fifa.com. Preuzeto 4. srpnja 2018.
 182. ^ "Izveden ždrijeb kvalifikacija za UEFA EURO 2020 u Dublinu". UEFA.com. Unija europskih nogometnih saveza. 2. prosinca 2018. Preuzeto 2. prosinca 2018.
 183. ^ "Propisi UEFA-inog europskog nogometnog prvenstva 2018–20" (PDF). UEFA.com. Unija europskih nogometnih saveza. 9. ožujka 2018. Preuzeto 13. ožujka 2018.
 184. ^ S.A, Telewizja Polska. "El. ME 2020, Austrija - Poljska 0: 1 (skrót meczu)". sport.tvp.pl.
 185. ^ "Poljska protiv Latvije - Izvještaj nogometne utakmice - 24. ožujka 2019. - ESPN". ESPN.com.
 186. ^ "Kolejne zwycięstwo Polski. Tym razem pokonaliśmy Macedonię". Przegląd Sportowy. 7. lipnja 2019.
 187. ^ "Poljska na vrhu skupine G nakon briljantne pobjede protiv Izraela 4: 0". TVN24.
 188. ^ "Slovenija okončala savršeni rekord Poljske u kvalifikacijama za Euro 2020". euronews. 7. rujna 2019.
 189. ^ "Poljsko vodstvo na vrhu, nakon remija s Austrijom bez golova". euronews. 10. rujna 2019.
 190. ^ "Latvija 0: 3 Poljska: Robert Lewandowski postiže hat-trick dok se Poljska približava mjestu Euro 2020.". 10. listopada 2019. - putem www.bbc.co.uk.
 191. ^ "Nogomet: Slovenija izgubila od sjeverne Makedonije, 1: 2". www.total-slovenia-news.com.
 192. ^ "Nogomet: Zamjene vode Poljsku na Euro 2020 pobjedom Sjeverne Makedonije". Straitska vremena. 14. listopada 2019.
 193. ^ Uhr, 20 45; Listopad 2019, 13. (13. listopada 2019). "Slowenien - Österreich 0: 1: Slowenien wird offensiver, Österreich steht aber gut". www.kleinezeitung.at.CS1 maint: numerička imena: popis autora (veza)
 194. ^ "Raspored utakmica UEFA-e Euro 2020" (PDF). UEFA.com. Unija europskih nogometnih saveza. Preuzeto 25. rujna 2019.
 195. ^ "Nizozemska 1-0 Poljska: Pet stvari koje smo naučili". 5. rujna 2020.
 196. ^ https://polandin.com/49757751/football-poland-bounces-back-against-bosnia-herzegovina
 197. ^ https://www.bbc.co.uk/sport/football/54479984
 198. ^ https://www.bbc.com/sport/football/54546192
 199. ^ https://www.eurosport.com/football/uefa-nation-league/2020-2021/italy-v-poland-live-nation-league-updates_sto7988709/story.shtml
 200. ^ https://www.bbc.co.uk/sport/football/54993516
 201. ^ FIFA.com. "Svjetska ljestvica FIFA-e / Coca-Cole - udruge - Poljska - muškarci - FIFA.com". fifa.com. Preuzeto 12. lipnja 2016.
 202. ^ Sedia, Giuseppe (27. veljače 2015.). "Uspon poljskih huliganskih mafija".
 203. ^ "Europske nogometne pjesme". Europa nije mrtva!. 19. veljače 2019.
 204. ^ "Islandski navijači: Poljaci su nas naučili našem sportskom skandiranju". #Poljska.
 205. ^ "Klub wybitnego reprezentanta" (na poljskom). Preuzeto 6. listopada 2015.
 206. ^ "Povijest menadžera" (na poljskom). Preuzeto 6. listopada 2015.

vanjske poveznice

Pin
Send
Share
Send