Poljska narodna republika - Polish Peoples Republic - Wikipedia

Od Wikipedia, Slobodna Enciklopedija

Pin
Send
Share
Send

Koordinate: 52 ° 13′N 21 ° 02′E / 52.217 ° S 21.033 ° I / 52.217; 21.033

Poljska Narodna Republika

Polska Rzeczpospolita Ludowa  (Polirati)
1947–1989
Himna:"Mazurek Dąbrowskiego"
(Engleski: "Poljska još nije izgubljena")
Poljska narodna republika 1989. godine
Poljska narodna republika 1989. godine
StatusČlan Varšavski pakt (1955–1989)
Satelitsko stanje od Sovjetski Savez
Kapital
i najveći grad
Varšava
52 ° 13′N 21 ° 02′E / 52.217 ° S 21.033 ° I / 52.217; 21.033
Službeni jeziciPolirati
Priznati jeziciŠlesko, Kašupski
Religija
Rimokatoličanstvo (zapravo)
Državni ateizam (de jure)
Vidjeti Religija u Poljskoj
Demonim (i)Poljak, Poljak
VladaJedinstveni Marksističko-lenjinistički zapravo jednopartijski socijalistička republika (1947–89)
pod a vojna hunta (1981–83)
Prvi tajnik i vođa 
• 1947–1956 (prvi)
Bolesław Bierut
• 1989–1990 (posljednji)
Mieczysław Rakowski
Šef vijeća 
• 1947–1952 (prvi)
Bolesław Bierut
• 1985–1989 (posljednji)
Wojciech Jaruzelski
premijer 
• 1944–1947 (prvi)
E. Osóbka-Morawski
• 1989 (posljednji)
Tadeusz Mazowiecki
Zakonodavno tijeloSejm
Povijesno dobaHladni rat
19. veljače 1947
• Ujedinjena radnička stranka uspostavljen
16. - 21. prosinca 1948. godine
22. srpnja 1952
21. listopada 1956
13. prosinca 1981
4. lipnja - 30. prosinca 1989
Područje
• Ukupno
312.685 km2 (120.728 kvadratnih milja)
Stanovništvo
• procjena 1989. godine
37,970,155
HDI (1989/1990)0.712[1]
visoko
ValutaPoljski złoty (PLZ)
Vremenska zonaUTC+1 (CET)
• Ljeto (DST)
UTC+2 (CEST)
Vozačka stranapravo
Pozivni broj+48
ISO 3166 kodPL
Prethodio
Uspio
Privremena vlada nacionalnog jedinstva
Treća poljska republika

The Poljska Narodna Republika (Polirati: Polska Rzeczpospolita Ludowa, PRL) je bila zemlja u Srednja Europa koja je postojala od 1947. do 1989. i prethodnica moderne Republika Poljska. S približno 37,9 milijuna stanovnika pred kraj svog postojanja bilo je najmnogoljudnije komunist i Istočni blok zemlja u Europi nakon Sovjetski Savez.[2] Imati jedinstveni Marksističko-lenjinistički vlada nametnuta slijedeći Drugi Svjetski rat, također je bila jedna od glavnih potpisnica Varšavski pakt savez. Najveći grad i službeni glavni grad od 1947. godine bio je Varšava, a zatim industrijski grad Łódź i kulturni grad Krakov.

Zemlja je graničila s Baltičko more na sjeveru, Sovjetski Savez na istoku, Čehoslovačka na jugu i Istočna Njemačka prema zapadu.

Između 1952. i 1989. Poljskom je upravljao a komunistička uprava uspostavljen nakon crvena vojskaje preuzimanje svog teritorija od Njemačka okupacija u Drugom svjetskom ratu. Službeno ime države bilo je "Republika Poljska" (Rzeczpospolita Polska) između 1947. i 1952. u skladu s privremenim Mali ustav iz 1947.[3] Naziv "Narodna Republika" uveo je i definirao Ustav iz 1952. Poput ostalih država Istočnog bloka (Istočna Njemačka, Čehoslovačka, Mađarska, Rumunjska, Bugarska i Albanija),[a] Poljska se smatrala a satelitska država u Sovjetska sfera interesa, ali nikada nije bio dio Sovjetskog Saveza.[4][5][3]

Poljska Narodna Republika bila je a jednopartijska država koju karakteriziraju stalne unutarnje borbe za demokracija. The Poljska udružena radnička stranka postala dominantna politička frakcija, službeno učinivši Poljsku socijalistička zemlja, ali s više liberalni politike od ostalih država Istočni blok. Tijekom svog postojanja, ekonomske poteškoće i socijalni nemiri bili su česti gotovo u svakom desetljeću. Nacija je bila podijeljena na one koji su podržavali stranku, one koji su joj se protivili i one koji su odbijali baviti se političkim aktivnostima. Unatoč tome, tijekom Narodne Republike uspostavljena su neka revolucionarna dostignuća poput poboljšanih životnih uvjeta, brze industrijalizacije, urbanizacija, te je omogućen pristup besplatnoj zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju. Stopa nataliteta bila je velika, a broj stanovnika gotovo se udvostručio između 1947. i 1989. Najuspješnije postignuće stranke bila je, međutim, obnova razorena Varšava nakon Drugi Svjetski rat i potpuno iskorjenjivanje nepismenost.[6][7]

The Poljska narodna vojska bila je glavna grana oružanih snaga Sovjetske vojske jedinice su također bile smještene u Poljskoj kao i sve ostale Varšavski pakt zemljama.[4] The UB i uspjeti SB bile glavne obavještajne agencije koje su djelovale kao tajna policija, slično istočnonjemačkoj Stasi i sovjetske KGB. Službena policijska organizacija, odgovorna za navodno održavanje mira i nasilno suzbijanje prosvjeda, preimenovana je Građanska milicija (MO). Elita milicije ZOMO odredi počinili su ozbiljne zločine da bi održali komuniste na vlasti, uključujući grub tretman prosvjednika, uhićenje oporbenih čelnika i u ekstremnim slučajevima ubojstva,[8] s najmanje 22 000 ljudi koje je režim ubio tijekom svoje vladavine.[9][10] Kao rezultat toga, Poljska je imala visoku stopu zatvora, ali jednu od najnižih stopa kriminala na svijetu.[11]

Povijest

1945–1956

O sudbini Poljske intenzivno se raspravljalo na Jaltska konferencija u veljači 1945. godine. Josipa Staljina, čiji crvena vojska okupirao cijelu zemlju, predstavio nekoliko alternativa kojima je dodijelila Poljsku industrijaliziranim teritorijima na zapadu dok je Crvena armija istovremeno trajno pripojila poljski teritorija na istoku, što je rezultiralo time da je Poljska izgubila preko 20% svojeg prijeratne granice. Staljin je tada nametnuo Poljskoj marionetsku komunističku vladu nakon rata, prisilno uvodeći naciju u Sovjetska sfera utjecaja.

Na Jaltska konferencija u veljači 1945. Staljin je mogao predstaviti svoje zapadne saveznike, Franklin Roosevelt i Winston Churchill, s svršen čin u Poljskoj. Njegove oružane snage bile su u okupaciji zemlje, a komunisti su kontrolirali njezinu upravu. The Sovjetski Savez bio u procesu uključivanja zemalja istočno od Curzonova linija, koji je imao napali i okupirali između 1939. i 1941. godine.

Kao kompenzaciju Poljskoj su dodijeljena područja naseljena Njemačkom godine Pomerania, Šleska, i Brandenburg istočno od Linija Oder – Neisse, uključujući južnu polovicu Istočna Pruska. Oni su potvrđeni, do završne mirovne konferencije s Njemačkom,[12] na Tripartitnoj konferenciji u Berlinu, inače poznatoj kao Podzdamska konferencija u kolovozu 1945. nakon završetka rata u Europi. The Potsdamski sporazum također sankcionirao transfer njemačkog stanovništva s stečenih teritorija. Staljin je bio odlučan da će nova poljska komunistička vlada postati njegovo sredstvo za stvaranje Poljske marionetskom državom poput ostalih zemalja srednje i istočne Europe. Prekinuo je odnose s Poljska vlada u emigraciji u Londonu 1943. godine, ali kako bi smirio Roosevelta i Churchilla, dogovorio se na Jalti da će biti formirana koalicijska vlada. Komunisti su zauzimali većinu ključnih mjesta u ovoj novoj vladi, a uz sovjetsku podršku ubrzo su stekli gotovo potpunu kontrolu nad državom, namjestivši sve izbore.

U lipnju 1946.Tri puta da"održan je referendum o brojnim pitanjima - ukidanju Poljski senat, zemljišna reforma i izrada Linija Oder – Neisse Zapadna granica Poljske. Ministarstvo unutarnjih poslova pod kontrolom komunista objavilo je rezultate koji su pokazali da su sva tri pitanja prošla pretežno. Međutim, godinama kasnije otkriveni su dokazi koji pokazuju da je referendum ukaljan masovnom prijevarom, a tek je treće pitanje zapravo prošlo.[13] Władysław Gomułka zatim iskoristio podjelu u Poljska socijalistička stranka. Jedna frakcija, koja je uključivala premijer Edward Osóbka-Morawski, želio udružiti snage sa Seljačkom strankom i formirati jedinstveni front protiv komunista. Druga frakcija, na čelu s Józef Cyrankiewicz, tvrdio je da bi socijalisti trebali podržati komuniste u provođenju socijalističkog programa, suprotstavljajući se nametanju jednopartijske vladavine. Prijeratna politička neprijateljstva nastavila su utjecati na događaje i Stanisław Mikołajczyk ne bi pristao formirati jedinstveni front sa socijalistima. Komunisti su igrali na tim podjelama otpuštanjem Osóbke-Morawskog i postavljanjem Cyrankiewicza za premijera.

Između referenduma i Siječnja 1947. opći izbori, oporba je bila izložena progonu. Samo su kandidati provladinog "Demokratskog bloka" (PPR, Cyrankiewiczova frakcija PPS-a i Demokratska stranka) smjeli su voditi kampanju potpuno nesmetano. U međuvremenu je nekoliko oporbenih kandidata uopće spriječeno u kampanji. Mikołajczykova Poljska narodna stranka (PSL) posebno pretrpio progon; usprotivila se ukidanju Senata kao ispit snage protiv vlade. Iako je podržala druga dva pitanja, vlada kojom su dominirali komunisti PSL je označila kao "izdajice". Gomułka i privremeni predsjednik nadzirali su ovo masovno ugnjetavanje, Bolesław Bierut.

Promjene granica Poljske nakon Drugi Svjetski rat. Istočna područja (Kresy) anektirali su Sovjeti. Zapadni tzv.Oporavljeni teritoriji"dodijeljene su kao ratna odšteta. Unatoč tome što su zapadne zemlje bile više industrijalizirane, Poljska je izgubila 77.035 km2 (29.743 kvadratnih milja) i većim gradovima poput Lavov i Vilnius.

Službeni rezultati izbora pokazali su Demokratski blok s 80,1 posto glasova. Demokratski blok dobio je 394 mjesta za samo 28 za PSL. Mikołajczyk je odmah dao ostavku prosvjedujući zbog takozvanog "nevjerojatnog rezultata" i u travnju pobjegao u Ujedinjeno Kraljevstvo, umjesto da se suoči s uhićenjem. Kasnije su neki povjesničari objavili da su službeni rezultati dobiveni samo masovnom prijevarom. Vladini službenici nisu ni brojali stvarne glasove na mnogim područjima, već su jednostavno ispunjavali relevantne dokumente u skladu s uputama komunista. U ostalim su područjima glasačke kutije ili uništene ili zamijenjene kutijama s prethodno napunjenim glasačkim listićima.

Izbori 1947. označili su početak neskrivene komunističke vladavine u Poljskoj, iako službeno nisu transformirani u Poljsku Narodnu Republiku do usvajanja Ustav iz 1952. godine. Međutim, Gomułka nikada nije podržavao Staljinovu kontrolu nad poljskim komunistima, a ubrzo ga je na mjestu vođe stranke zamijenio savitljiviji Bierut. 1948. komunisti su učvrstili svoju vlast, spajajući se s Cyrankiewiczovom frakcijom PPS-a da bi formirali Poljska udružena radnička stranka (u Poljskoj poznata kao 'Partija'), koja će monopolizirati političku moć u Poljskoj do 1989. 1949. godine, sovjetski maršal rođen u Poljskoj Konstantin Rokossovski postao ministar narodne obrane, s dodatnim naslovom Maršal poljski, a 1952. postao je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara (zamjenik premijera).

Promidžbeni plakat kojim se pojačava glasanje za komunističku politiku u "Tri puta da"Referendum 1946
Nacrt Ustav Poljske Narodne Republike (Ruska verzija) sa Staljinovim primjedbama, 1952

Sljedećih godina privatna je industrija bila nacionaliziran, zemlja oduzeta od prijeratnih zemljoposjednika i preraspodijeljena poljoprivrednicima nižeg sloja, a milijuni Poljaka premješteni su s izgubljenih istočnih teritorija u zemlje stečene od Njemačke. Poljska je sada trebala biti usklađena sa sovjetskim modelom "narodne demokracije" i centralno planirane socijalističke ekonomije. Vlada je također krenula u kolektivizacija poljoprivrede, iako je tempo bio sporiji nego na ostalim satelitima: Poljska je ostala jedina zemlja Istočnog bloka u kojoj su individualni poljoprivrednici dominirali poljoprivredom.

Kroz pažljivu ravnotežu dogovora, kompromisa i otpora - i potpisivanjem sporazuma o suživotu s komunističkim režimom - kardinal primat Stefan Wyszyński održavao i čak jačao poljsku crkvu kroz niz neuspjelih vladinih čelnika. Stavili su ga pod kucni pritvor od 1953. do 1956. jer nisu kaznili svećenike koji su sudjelovali u protuvladinoj aktivnosti.[14][15][16]

Bierut je umro u ožujku 1956. i zamijenjen je sa Edward Ochab, koji je tu funkciju obnašao sedam mjeseci. U lipnju su radnici u industrijskom gradu Poznań stupio u štrajk, u onome što je postalo poznato kao Prosvjedi u Poznanju 1956. godine. Glasovi su se počeli dizati u Partiji i među intelektualcima koji su pozivali na šire reforme staljinističkog sustava. Na kraju se vlast preusmjerila na Gomułku, koji je zamijenio Ochaba na mjestu čelnika stranke. Tvrdi staljinisti uklonjeni su s vlasti i mnogi sovjetski časnici koji su služili u Poljska vojska su otpušteni. To je označilo kraj staljinističke ere.

1970-ih i 1980-ih

The 1970. poljski prosvjedi bile su nemilosrdno srušene od komunističkih vlasti i Građanska milicija. Neredi su rezultirali smrću 42 osobe i preko 1000 ozlijeđenih.

1970. godine Gomułkina vlada odlučila je usvojiti masovno povećanje cijena osnovne robe, uključujući hranu. Rezultiralo široko nasilni prosvjedi u prosincu te iste godine rezultirao je brojnim smrtnim slučajevima. Također su iznudili još jednu veliku promjenu u vladi, jer je Gomułka zamijenjena Edward Gierek kao novi prvi tajnik. Gierekov plan oporavka bio je usredotočen na masovno zaduživanje, uglavnom od Sjedinjenih Država i Zapadna Njemačka, preopremiti i modernizirati poljsku industriju i uvesti široku potrošnju kako bi radnici dobili poticaj za rad. Iako je potaknuo poljsku ekonomiju i još uvijek je pamte kao „zlatno doba“ socijalističke Poljske, zemlju je ostavio osjetljivom na globalne ekonomske fluktuacije i potkopavanje Zapada, a posljedice u obliku masivnog duga i danas se osjećaju u Poljskoj . Ovo Zlatno doba završilo je nakon Energetska kriza 1973. godine. Neuspjeh vlade Gierek, i ekonomski i politički, ubrzo je doveo do stvaranja oporbe u obliku sindikati, studentske skupine, tajne novine i izdavači, uvezene knjige i novine, pa čak i "leteće sveučilište".

Redovi koji su čekali da uđu u državne prodavaonice prehrambenih proizvoda u Varšavi i drugim poljskim gradovima bili su tipičan prizor tijekom 1950-ih i 1980-ih. Dostupnost hrane i robe ponekad je varirala, a najtraženiji osnovni predmet bio je toaletni papir.

Dana 16. Listopada 1978 Krakovski nadbiskup, Kardinal Karol Wojtyła, bila je izabran za papu, uzimajući ime Ivan Pavao II. Izbor poljskog pape djelovao je elektrificirajuće na ono što je, čak i pod komunističkom vlašću, bila jedna od najbogatijih katoličkih nacija u Europi. Navodno je Gierek rekao svom kabinetu: "O Bože, što ćemo sada?" ili, kako se povremeno izvještava, "Isuse i Marijo, ovo je kraj". Kad je Ivan Pavao II u lipnju 1979. obavio prvu papinu turneju po Poljskoj, pola milijuna ljudi čulo ga je kako govori u Varšavi; nije pozvao na pobunu, već je potaknuo stvaranje "alternativne Poljske" od socijalnih institucija neovisnih o vladi, tako da će, kada dođe sljedeća ekonomska kriza, nacija predstaviti jedinstveni front.

Novi val radničkih štrajkova potkopao je Gierekovu vladu, a u rujnu je Gierek, koji je bio lošeg zdravlja, napokon smijenjen s funkcije i zamijenjen na mjestu čelnika stranke Stanisław Kania. Međutim, Kania nije uspjela pronaći odgovor za brzo nagrizajuću potporu komunizma u Poljskoj. Radnička previranja dovela su do stvaranja neovisnih unija za razmjenu Solidarnost (Solidarność) u rujnu 1980., izvorno ga je vodio Lech Wałęsa. Zapravo, Solidarnost je postala široka antikomunistički društveni pokret u rasponu od ljudi povezanih s Rimokatolička crkva, pripadnicima antistaljinističke ljevice. Do kraja 1981. godine Solidarnost je imala devet milijuna članova - četvrtinu poljskog stanovništva i tri puta više od PUWP-a. Kania je pod sovjetskim pritiskom dala ostavku u listopadu, a naslijedio ju je Wojciech Jaruzelski, koji je bio ministar obrane od 1968., a premijer od veljače.

Novi Željeznička stanica Warszawa Centralna u Varšava imao automatska vrata i pokretne stepenice, što je malo vjerojatno u komunističkoj Poljskoj. Bio je to vodeći projekt tijekom gospodarskog procvata 1970-ih i prozvan je najsuvremenijom stanicom u Europi u trenutku završetka 1975. godine.

Dana 13. prosinca 1981. Jaruzelski proglasio vojno stanje, suspendirao Solidarnost i privremeno zatvorio većinu njezinih čelnika. Ovo iznenadno suzbijanje solidarnosti navodno je iz straha od sovjetske intervencije (vidi Sovjetska reakcija na poljsku krizu 1980–81). Vlada je tada zabranila Solidarnost 8. listopada 1982. Vojni je zakon formalno ukinut u srpnju 1983., iako su mnogi pojačani nadzor nad građanskim slobodama i političkim životom, kao i racioniranje hrane, ostali na snazi ​​od sredine do kraja 1980-ih. Jaruzelski je odstupio s mjesta premijera 1985. godine i postao predsjednik (predsjednik Državnog vijeća).

Lech Wałęsa suosnivač i voditelj Pokret solidarnosti koja je srušila komunizam. Kasnije je postao Predsjednik Poljske.
The 1980. Štrajk brodogradilišta Gdańsk i naknadne Ljeto 1981. Demonstracije gladi bili su ključni za jačanje utjecaja pokreta Solidarnost.

To nije spriječilo Solidarnost da dobije veću podršku i moć. Na kraju je nagrizao dominaciju PUWP-a, koji je 1981. izgubio oko 85 000 od svoja 3 milijuna članova. Tijekom sredine 1980-ih Solidarnost je postojala isključivo kao podzemna organizacija, ali krajem 1980-ih bila je dovoljno jaka da osujeti Jaruzelskijeve pokušaje reformi i širom zemlje. štrajkovi 1988. bili su jedan od čimbenika koji su prisilili vladu na otvaranje dijaloga sa Solidarnošću.

Od 6. veljače do 15. travnja 1989., razgovori od 13 radne skupine u 94 sesije, koje su postale poznate kao "Razgovori za okruglim stolom" (Rozmowy Okrągłego Stołu) vidjeli su kako je PUWP napustio vlast i radikalno promijenio oblik zemlje. U lipnju, nedugo nakon Prosvjedi na trgu Tiananmen u Kini 1989. zakonodavni izbori u Poljskoj održao. Na svoje iznenađenje, Solidarnost je zauzela sva osporena (35%) mjesta u Sejm, donji dom Parlamenta i sva, osim jednog mjesta u potpuno slobodnim izabranima Senat.

Solidarnost je uvjerila dugogodišnje satelitske stranke komunista, Ujedinjena narodna stranka i Demokratskoj stranci, da daju podršku Solidarnosti. To je sve prisililo Jaruzelskog, koji je u srpnju imenovan predsjednikom, da za premijera imenuje člana Solidarnosti. Konačno, imenovao je koalicijsku vladu pod vodstvom Solidarnosti s Tadeusz Mazowiecki kao prvi nekomunistički premijer zemlje od 1948. godine.

Dana 10. Prosinca 1989 kip od Vladimir Lenjin je uklonjen u Varšava vlasti PRL-a.[17]

Parlament je 29. prosinca 1989. izmijenio Ustav kako bi formalno obnovio demokraciju, vladavinu zakona i građanske slobode. Ovo je započelo Treća poljska republika, i poslužio je kao uvod u potpuno demokratske izbore u 1991—Samo treći slobodni izbori ikada održani u Poljskoj.

PZPR je raspušten 30. siječnja 1990., ali Wałęsa je mogao biti izabran za predsjednika samo jedanaest mjeseci kasnije. The Varšavski pakt je raspušten 1. srpnja 1991., a Sovjetski Savez je prestao postojati u prosincu 1991.. 27. listopada 1991 prvi potpuno slobodni poljski parlamentarni izbori budući da su se odvijale 1920-te. Time je dovršen prijelaz Poljske iz vladavine komunističke stranke u zapadnjački stil liberalno demokratski politički sustav. Zadnji postsovjetske trupe napustio Poljsku 18. rujna 1993. Nakon deset godina demokratska konsolidacija, Pridružila se i Poljska OECD u 1996, NATO u 1999. i Europska unija 2004. godine.

Vlada i politika

Vladom i politikom Poljske Narodne Republike upravljali su Poljska udružena radnička stranka (Polska Zjednoczona Partia Robotnicza, PZPR). Unatoč prisutnosti dviju manjih stranaka, Ujedinjene narodne stranke i Demokratska stranka, zapadne su države zemlju općenito računale kao a zapravo jednopartijska država jer su te dvije stranke navodno bile potpuno podređene komunistima i morale su prihvatiti "vodeću ulogu" PZPR-a kao uvjet svog postojanja.[potreban je citat] Na to je politički utjecao Sovjetski Savez u mjeri u kojoj je njegova satelitska država, zajedno s Istočna Njemačka, Čehoslovačka i druge Istočni blok članova.[potreban je citat]

Od 1952. godine najviši zakon bio je Ustav Poljske Narodne Republike, i Poljsko državno vijeće zamijenio predsjedništvo Poljske. Izbori su održani na jedinstvenim listama Fronta nacionalnog jedinstva. Unatoč tim promjenama, Poljska je bila jedna od najliberalnijih komunističkih nacija i jedina komunistička zemlja na svijetu koja nije imala socijalistički simboli (crvena zvijezda, zvijezde, uši pšenica ili srp i čekić) na svom zastava i grb. The Bijeli orao osnovali poljski monarsi u Srednji vijek ostao kao poljski nacionalni amblem; jedina značajka koju su komunisti uklonili iz predratnog dizajna bila je kruna, koja se smatrala imperijalistički i monarhistički.

Vanjski odnosi

Tijekom svog postojanja, Poljska narodna republika održavala je odnose ne samo s Sovjetski Savez, ali nekoliko komunističkih država širom svijeta. Također je imao prijateljske odnose s Ujedinjene države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, i Zapadni blok kao i Narodna Republika Kina. U visini Hladni rat, Poljska je pokušala ostati neutralna prema sukobu između Sovjeta i Amerikanaca. Posebno, Edward Gierek pokušao uspostaviti Poljsku kao posrednika između dviju sila 1970-ih. Oboje Američki predsjednici i sovjetske glavni tajnici ili vođe posjetili komunističku Poljsku.

Pod pritiskom SSSR-a Poljska je sudjelovala u invazija na Čehoslovačku 1968. godine.

Poljske odnosi s Izrael bili na poštenoj razini nakon posljedica Holokaust. 1947. PRL je glasao za Plan podjele Ujedinjenih naroda za Palestinu, što je dovelo do priznanja Izraela od strane PRL-a 19. svibnja 1948. Međutim, Šestodnevni rat, prekinula je diplomatske odnose s Izraelom u lipnju 1967. i podržala Organizacija za oslobađanje Palestine koji prepoznao the Država Palestina 14. prosinca 1988. 1989. PRL je obnovio odnose s Izraelom.

PRL je sudjelovao kao član UN, Svjetska trgovinska organizacija, Varšavski pakt, Comecon, Međunarodna energetska agencija, vijeće Europe, Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, Međunarodna agencija za atomsku energiju, i Interkosmos.

Ekonomija

Ranih godina

Napušteno Državno poljoprivredno gospodarstvo u jugoistočnoj Poljskoj. Državna poljoprivredna gospodarstva bila su oblik kolektivna poljoprivreda stvorena 1949. godine.

Poljska je tijekom Drugog svjetskog rata pretrpjela ogromne ekonomske gubitke. 1939. Poljska je imala 35,1 milijuna stanovnika, ali popis stanovništva od 14. veljače 1946. pokazao je samo 23,9 milijuna stanovnika. (Razlika je djelomično rezultat revizije granice.) Gubici u nacionalnim resursima i infrastrukturi iznosili su 38%. U usporedbi sa Zapadnoeuropski nacija, uključujući Njemačku, Poljska je još uvijek bila uglavnom agrarna zemlja. Provedba golemih zadataka vezanih uz obnovu zemlje bila je isprepletena s borbom nove vlade za stabilizaciju vlasti, što je još više otežala činjenica da je znatan dio društva bio nepovjerljiv prema komunističkoj vlasti. Okupacija Poljske od strane Crvene armije i podrška koju je Sovjetski Savez pokazao poljskim komunistima bili su presudni u tome što su komunisti prevladali u novoj poljskoj vladi. Poljska je bila pod sovjetskom kontrolom, obje izravno (Crvena armija, NKVD, deportacije u SU) i neizravno (NKVD je stvorio poljsku političku policiju UB).

Łódź je bio najveći poljski grad nakon uništenja Varšava tijekom Drugi Svjetski rat. Također je bio glavno industrijsko središte u Europi i služio je kao privremeni glavni grad zbog svog gospodarskog značaja u četrdesetim godinama prošlog stoljeća.

Kako je kontrola poljskih teritorija prešla od okupatorskih snaga Nacistička Njemačka sljedećim okupacijskim snagama Sovjetski Savez, i od Sovjetskog Saveza do sovjetske marionete satelitska država, Poljska nova ekonomski sustav je prisilno nametnut i počeo se kretati prema radikalnom, komunističkom centralno planirano Ekonomija. Jedan od prvih glavnih koraka u tom smjeru bio je poljoprivredna reforma izdao Poljski odbor za narodno oslobođenje vlada 6. rujna 1944. Sva imanja preko 0,5 km2 na prijeratnim poljskim teritorijima i na svim preko 1 km2 na bivšim njemačkim teritorijima nacionalizirani su bez naknade. Ukupno 31.000 km2 zemljišta nacionalizirano je u Poljskoj i 5 milijuna na bivšim njemačkim teritorijima, od čega 12.000 km2 su preraspodijeljeni poljoprivrednicima, a ostatak je ostao u rukama vlade (Većina toga na kraju je korištena u kolektivizacija i stvaranje sovkoz-Kao Državna poljoprivredna gospodarstva "PGR"). Međutim, kolektivizacija poljskog poljoprivrede nikada nije dosegla isti opseg kao u Sovjetskom Savezu ili drugim zemljama Istočnog bloka.[18]

Žena tekstil radnici u državnoj tvornici, Łódź, 1950-ih

Nacionalizacija započeo je 1944. godine, prosovjetska je vlada preuzela industriju na novostečenim teritorijima zajedno s ostatkom zemlje. Kako je nacionalizacija bila nepopularna, komunisti su odgodili reforma nacionalizacije do 1946, kada je nakon 3xTAK referendumima bili su prilično sigurni da imaju potpunu kontrolu nad državom i da bi mogli zadati težak udarac eventualnim javnim prosvjedima. Izvjesna poluzvanična nacionalizacija raznih privatnih poduzeća započela je također 1944. Godine 1946. nacionalizirana su sva poduzeća s preko 50 zaposlenih, bez naknade poljskim vlasnicima.[19]

Saveznička kazna Njemačke za rat razaranja trebala je uključivati ​​velike odštete Poljskoj. Međutim, oni su smanjeni u beznačajnost raspadom Njemačke na Istok i Zapad i početkom hladnog rata. Tada je Poljska iseljena da bi dobila svoj dio od sovjetske kontrole Istočna Njemačka. Međutim, čak je i to bilo ublaženo, jer su Sovjeti vršili pritisak na poljsku vladu da prestane primati odštete daleko prije roka u znak 'prijateljstva' između dva nova komunistička susjeda i, prema tome, sada prijatelja.[20][21] Dakle, bez reparacija i bez masovnih Maršalov plan proveden na Zapadu u to vrijeme, poslijeratni oporavak Poljske bio je puno teži nego što je mogao biti.

Kasnije godine

Supersam Varšava, prvi samoposlužni trgovački centar u Poljskoj, 1969

Tijekom Gierekova era, Poljska je posudila velike svote od Zapadni vjerovnici u zamjenu za obećanje socijalnih i ekonomskih reformi. Nijedna od njih nije isporučena zbog otpora tvrdog komunističkog vodstva, jer bi bilo koja istinska reforma zahtijevala učinkovito napuštanje Marksistička ekonomija s centralno planiranje, državna poduzeća i države pod nadzorom cijena i trgovine.[22] Nakon što je Zapad odbio Poljskoj dodijeliti daljnje zajmove, životni standard ponovno je počeo naglo padati kako je opskrba uvoznom robom presušila, a kako je Poljska bila prisiljena izvoziti sve što je mogla, posebno hranu i ugljen, kako bi servisirala svoj ogromni dug, koji do 1980. doseći 23 milijarde američkih dolara.

1981. Poljska je obavijestila Club de Paris (skupina zapadnoeuropskih središnjih banaka) o svojoj nesolventnosti i brojni pregovori o otplati njezinog inozemnog duga dovršeni su između 1989. i 1991. godine.[23]

Stranka je bila prisiljena povisiti cijene, što je dovelo do daljnjih velikih socijalnih nemira i formiranja Solidarnost pokret. Tijekom Solidarnost godine i nametanje vojno stanje, Poljska je ušla u desetljeće ekonomske krize, koju je službeno priznao čak i režim. Ocjenjivanje i redovi čekanja postali su način života, s kartice s obrokom (Kartki) potrebno kupiti čak i takve osnovne potrošne namirnice kao što su mlijeko i šećer.[24] Pristup zapadnom luksuzna roba postala još ograničenija, kako su se primjenjivale zapadne vlade ekonomske sankcije kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo vladinom represijom protiv oporbe, dok je istodobno vlada morala iskoristiti veći dio deviza koje je mogla dobiti za plaćanje slomljivih stopa na svoj inozemni dug.[25]

Pewex, lanac od tvrda valuta trgovine koje su prodavale nedostupnu zapadnjačku robu i predmete

Kao odgovor na ovu situaciju, vlada, koja je kontrolirala svu službenu vanjsku trgovinu, nastavila je održavati vrlo umjetno devizni tečaj sa zapadnim valutama. Tečaj je pogoršao poremećaje u gospodarstvu na svim razinama, što je rezultiralo rastom crno tržište i razvoj a ekonomija nestašice.[26] Jedini način na koji je pojedinac mogao kupiti većinu zapadnih dobara bila je upotreba zapadnih valuta, posebice Američki dolar, koja je u stvari postala paralelna valuta. Međutim, u službenim bankama nije se mogao jednostavno zamijeniti za poljski złotys, budući da je državni tečaj potcijenio dolar i stavio velika ograničenja na iznos koji se može razmijeniti, pa je jedini praktični način da se to dobije bio doznake ili raditi izvan zemlje. Kao rezultat toga pojavila se cijela ilegalna industrija mjenjača novca iz ugla. Takozvani Cinkciarze klijentima dao daleko bolje od službenog tečaja i obogatio se od svog oportunizma, iako uz rizik od kazne, obično umanjene širokim razmjerama podmićivanja milicije.[24]

Kako je zapadna valuta u zemlju dolazila od emigrantskih obitelji i stranih radnika, vlada ju je zauzvrat pokušala prikupiti na razne načine, najočitiji uspostavljanjem državnog lanca Pewex i Baltona trgovine u svim poljskim gradovima, gdje se roba mogla kupiti samo u tvrdoj valuti. Čak je predstavila i svoju surogat Američka valuta (koščati PeKaO na poljskom).[24] To je bilo paralelno s financijskom praksom u Istočnoj Njemačkoj koja je tekla samostalno markice s obrokom u isto vrijeme.[24] Trend je doveo do nezdravog stanja stvari gdje je glavna odrednica ekonomskog statusa bio pristup čvrstoj valuti. Ta je situacija bila nespojiva s bilo kojim preostalim idealima socijalizma, koji su ubrzo potpuno napušteni na razini zajednice.

Karte s obrocima za šećer, 1977

U ovoj očajnoj situaciji, sav razvoj i rast poljskog gospodarstva usporio je do puzanja. Najvidljivije je zaustavljen rad na većini glavnih investicijskih projekata započetih 1970-ih. Kao rezultat toga, većina poljskih gradova stekla je barem jedan zloglasni primjer velike nedovršene zgrade koja je čamila u stanju limba. Iako su neke od njih na kraju završene desetljećima kasnije, većina, poput Szkieletor neboder u Krakovu, nikada nisu završeni, trošeći znatna sredstva posvećena njihovoj izgradnji. Poljska ulaganja u ekonomsku infrastrukturu i tehnološki razvoj brzo su padala, osiguravajući da je zemlja izgubila ono što je stekla u odnosu na zapadnoeuropska gospodarstva u 1970-ima. Da bi izbjegli stalne ekonomske i političke pritiske tijekom ovih godina i opći osjećaj beznađa, mnogi pružatelji obiteljskih prihoda putovali su na posao u zapadnu Europu, posebno zapadnu Njemačku (Wyjazd na saksy).[27] Tijekom ere stotine tisuća Poljaka trajno su napustile zemlju i nastanili se na Zapadu, a malo ih se vratilo u Poljsku čak i nakon završetka socijalizma u Poljskoj. Deseci tisuća drugih otišlo je raditi u zemlje koje su im mogle nuditi plaće, posebno u devizama Libija i Irak.[28]

Bar mleczny, bivši mliječni bar u Gdinja. Ovi menze ponudio vrijedne obroke građanima širom komunističke Poljske.

Nakon nekoliko godina situacije koja se i dalje pogoršavala, za to je vrijeme socijalistička vlada bezuspješno pokušavala s raznim metodama da poboljša performanse gospodarstva - u jednom je trenutku pribjegla postavljanju vojne komesari usmjeravati rad u tvornicama - nevoljko je prihvaćao pritiske za liberalizaciju gospodarstva. Vlada je uvela niz reformi malog opsega, poput omogućavanja rada više malih privatnih poduzeća. Međutim, vlada je također shvatila da joj nedostaje legitimitet za provođenje bilo kakvih velikih reformi, koje bi neizbježno uzrokovale velike socijalne dislokacije i ekonomske poteškoće za većinu stanovništva, naviknutog na opsežne mreža socijalne sigurnosti koje je pružio socijalistički sustav. Na primjer, kada je vlada predložila zatvaranje Gdanjsko brodogradilište, odluka na neki način opravdana s ekonomske točke gledišta, ali u velikoj mjeri i politička, javio se val negodovanja javnosti i vlada je bila prisiljena odstupiti.

Jedini način da se takve promjene provedu bez društvenih previranja bio bi stjecanje barem neke podrške oporbene strane. Vlada je prihvatila ideju da će biti potreban kakav-takav dogovor s oporbom i više puta pokušavala pronaći zajednički jezik tijekom 1980-ih. Međutim, u ovom trenutku komunisti su općenito još uvijek vjerovali da bi trebali zadržati uzde vlasti u bliskoj budućnosti, a oporbi su dopuštali samo ograničeno, savjetodavno sudjelovanje u upravljanju državom. Vjerovali su da bi to bilo neophodno za smirivanje Sovjetskog Saveza, za koji su smatrali da još nije spreman prihvatiti nekomunističku Poljsku.

Kultura

Televizija i mediji

Dziennik
Otvaranje panela i redoslijed Dziennik, glavni informativni program u komunističkoj Poljskoj. Zloglasna melodija postala je jedna od najprepoznatljivijih melodija u poljskoj povijesti.

Podrijetlo poljske televizije datira iz kasnih 1930-ih,[29][30] međutim početak Drugi Svjetski rat prekinuo daljnji napredak u uspostavljanju redovito emitiranog programa. Prva glavna državna televizijska korporacija, Telewizja Polska, osnovana je nakon rata 1952. godine, a komunističke su vlasti pozdravile kao velik uspjeh.[31] Datum osnutka odgovara vremenu prvog emitiranja koje se redovito emitiralo u 19:00 sati CET 25. listopada 1952.[31] U početku su se audicije emitirale ograničenom broju gledatelja i to u određene datume, često u razmaku od mjesec dana. 23. siječnja 1953. redovne emisije počele su se prikazivati ​​na prvom i jedinom kanalu, TVP1.[32] Drugi kanal, TVP2, pokrenut je 1970. godine, a obojena televizija uvedena je 1971. godine. Najpouzdaniji izvori informacija pedesetih godina bili su novine, a ponajviše Trybuna Ludu (Narodna tribina).

Šef vijesti pod Poljskom Narodnom Republikom preko 31 godine bio Dziennik Telewizyjny (Televizijski časopis). Gledateljima uobičajeno poznat kao Dziennik, emitiran u godinama 1958–1989, a koristio ga je Poljska udružena radnička stranka kao propagandno sredstvo za kontrolu masa. Prenosi se svakodnevno u 19:30 sati CET od 1965. bio je zloglasan svojim manipulativnim tehnikama i emotivnim jezikom, kao i kontroverznim sadržajem.[33] Na primjer, Dziennik pružio više informacija o svjetskim vijestima, posebno o lošim događajima, ratu, korupciji ili skandalima na Zapadu. Ova je metoda namjerno korištena kako bi se umanjili učinci problema koji su se u to vrijeme javljali u komunističkoj Poljskoj. Emisija je svojim formatom dijelila mnoge sličnosti s Istočnonjemački Aktuelle Kamera.[34] Tijekom 1970-ih, Dziennik Telewizyjny redovito ga je gledalo preko 11 milijuna gledatelja, otprilike u svakom trećem kućanstvu u Poljskoj Narodnoj Republici.[35] Dugo nasljeđe komunističke televizije traje do danas; starija generacija u suvremenoj Poljskoj svaki televizijski program naziva "Dziennik", a termin je također postao sinonim za autoritarnost, propaganda, manipulacija, laž, obmana i dezinformacije.[36]

Pod, ispod vojno stanje u Poljskoj, od prosinca 1981. godine Dziennik predstavili su policajci Poljske oružane snage ili čitači vijesti u vojnim odorama i emitiraju 24 sata dnevno.[37][38] Vrijeme rada također je produženo na 60 minuta. Izvorni oblik program se vratio 1983. godine.[39] Publika je ovaj potez doživjela kao pokušaj militarizovati zemlja pod a vojna hunta. Kao rezultat toga, nekoliko čitatelja vijesti imalo je poteškoća u pronalaženju zaposlenja nakon pada komunizma 1989. godine.[38]

Unatoč političkoj agendi Telewizje Polska, vlasti su naglasile potrebu za pružanjem zabave za mlađe gledatelje bez izlaganja djece neprikladnom sadržaju. U početku stvoren pedesetih godina, večernji blok crtića pozvao Dobranocka, koji je bio usmjeren na malu djecu, i danas se emitira pod drugim formatom.[40] Među najpoznatijim animacijama sedamdesetih i osamdesetih godina u Poljskoj bile su Reksio, Bolek i Lolek, Krtek (Poljski: Krecik) i Moomins.[41][42]

Napravljeno je bezbroj emisija koje se odnose na Drugi svjetski rat povijesti kao što su Četiri tenkova i pas (1966–1970) i Ulozi veći od života s Kapitan Kloss (1967–1968), ali bili su isključivo izmišljeni i nisu se temeljili na stvarnim događajima.[43] Strahote rata, Sovjetska invazija i Holokaust bile su tabu teme, izbjegavane i umanjene kad je to bilo moguće.[43] In most cases, producers and directors were encouraged to portray the Soviet crvena vojska as a friendly and victorious force which entirely liberated Poland from nacizam, Imperijalizam ili Kapitalizam. The goal was to strengthen the artificial Polish-Soviet friendship and eliminate any knowledge of the crimes or acts of terror committed by the Soviets during World War II, such as the Katyn masakr.[44] Hence, the Polish audience were more lenient towards a TV series exclusively featuring Polish history from the times of the Kraljevina Poljska ili Poljsko-litvanski Commonwealth.

Trybuna Ludu (People's Tribune) was a government-sponsored newspaper and propaganda outlet

Being produced in a then-socialist country, the shows did contain a socialist agenda, but with a more informal and comical tone; they concentrated on everyday life which was appealing to ordinary people.[45] Tu spadaju Czterdziestolatek (1975–1978), Alternatywy 4 (1986–1987) and Zmiennicy (1987–1988). The wide range of topics covered featured petty disputes in the block of flats, work issues, human behaviour and interaction as well as comedy, sarcasm, drama and satira.[45] Every televised show was cenzurirano if necessary and political content was erased. Ridiculing the communist government was illegal, though Poland remained the most liberal of the Istočni blok članovi i cenzura eventually lost its authority by the mid-1980s.[46] The majority of the TV shows and serials made during the Polish People's Republic earned a kult status in Poland today, particularly due to their symbolism of a bygone era.[43]

Kino

In November 1945 the newly formed communist government founded the film production and distribution corporation Film Polski, and placed the well-known Polish filmmaker of Jewish descent Aleksander Ford zadužen. The Film Polski output was limited; only thirteen features were released between 1947 and its dissolution in 1952, concentrating on Polish suffering at the hands of the Nazis during World War II for propaganda purposes. In 1947, Ford's contribution to film was crucial in establishing the new National Film School in Łódź, where he taught for 20 years. The first film produced in Poland following the war was Forbidden Songs (1946), which was seen by 10.8 million people in its initial theatrical screening, almost half of the population at the time.[47] Ford's biggest success was Knights of the Teutonic Order from 1960, one of the most celebrated and attended Polish films in history.[48]

Andrzej Wajda was a key figure in Polish cinematography during and after the fall of communism

The change in political climate in the 1950s gave rise to the Poljska filmska škola movement, a training ground for some of the icons of the world cinematography. It was then that independent Polish filmmakers such as Andrzej Wajda, Roman Polanski, Wojciech Has, Kieślowski, Zanussi, Bareja i Andrzej Munk often directed films which were a political satire aimed at stultifying the communist authorities in the most gentle manner as possible. However, due to censorship, some films were not screened in cinemas until 1989 when communism ended in Central and Eastern Europe. Sanatorij pješčanog sata (1973) was so controversial, the communist government forbade Wojciech Has to direct for a period of ten years.[49] The authorities also hired or bribed film critics and literary scholars to poorly review the film. The reviewers, however, were so ineffective that in turn the film was applauded in the West and won the Jury Prize at the Filmski festival u Cannesu 1973. godine.[49]

Prvi nominated Polish film at the Academy Awards bila Nož u vodi by Polanski in 1963.[50] Between 1974 and 1981, Polish films were nominated five times and three consecutively from 1974 to 1976.

Allegory of communist censorship, Poland, 1989. Newspapers visible are from all Eastern Bloc countries including East Germany, the Soviet Union and Čehoslovačka
Filmovi

Arhitektura

The 237-meter Palace of Culture and Science in Warsaw, constructed in 1955. At the time of its completion it was one of the tallest buildings in Europe

The architecture in Poland under the Polish People's Republic had three major phases – short-lived socijalistički realizam, modernizam i funkcionalizam. Each of these styles or trends was either imposed by the government or communist doctrine.

Pod, ispod Staljinizam in the late 1940s and 1950s, the Eastern Bloc countries adopted socialist realism, an idealized and monumental realistic art intended to promote communist values, such as the emancipation of the proletarijat.[51] This style became alternatively known as Stalinist Empire style due to its grandeur, excessive size and political message (a powerful state) it tried to convey. This expensive form greatly resembled a mixture of classicist architecture i Art Deco, with archways, decorated cornices, mosaics, forged gates and columns.[52][53] It was under this style that the first skyscrapers were erected in communist states. Stalin wanted to assure that Poland will remain under communist yoke and ordered the construction of one of the largest buildings in Europe at the time, the Palača kulture i znanosti u Varšavi. With the permission of the Polish authorities who wouldn't dare to object, the construction started in 1952 and lasted until 1955.[54] It was deemed a "gift from the Soviet Union to the Polish people" and at 237 meters in height it was an impressive landmark on European standards.[54] With its proportions and shape it was to mediate between the Sedam sestara u Moskva i Empire State Building u New York, but with style it possesses traditionally Polish and Art Deco architectural details.[55][56]

Slijedeći Poljski listopad in 1956, the concept of socialist realism was condemned. It was then that modernista architecture was promoted globally, with simplistic designs made of glass, steel and concrete. Due to previous extravagances, the idea of funkcionalizam (serving for a purpose) was encouraged by Władysław Gomułka. Prefabrication was seen as a way to construct blokovi kula ili plattenbau in an efficient and orderly manner.[57] A great influence on this type of architecture was Swiss-French architect and designer Le Corbusier.[57] Mass-prefabricated višeobiteljska stambena apartment blocks began to appear in Poland in the 1960s and their construction continued until the early 1990s, although the first examples of multi-dwelling units in Poland date back to the 1920s.[57] The aim was to quickly urbanize rural areas, create space between individual blocks for green spaces and resettle people from densely-populated poorer districts to increase living conditions. The apartment blocks in Poland, commonly known as bloki, were built on East German and Czechoslovak standards, alongside department stores, pavilions and public spaces. As of 2017, 44% of Poles reside in blocks built between the 1960s and 1980s.[58]

Some groundbreaking architectural achievements were made during the People's Republic, most notably the reconstruction of Warsaw with its historical Stari Grad i završetak Warszawa Centralna railway station in the 1970s under Edward Gierek's personal patronage. It was the most modern[59][60] railway station building in that part of Europe when completed and was equipped with automatic glass doors and escalators, an unlikely sight in communist countries.[60] Another example of pure late modernism was the Smyk Department Store, constructed in 1952 when socialist realism was still in effect; it was criticized for its appearance as it resembled the styles and motifs of the pre-war capitalist Druga poljska republika.[61]

Obrazovanje

Polish university students during lecture, 1964

Communist authorities placed an emphasis on education since they considered it vital to create a new inteligencija or an educated class that would accept and favour socialist ideas over capitalism to maintain the communists in power for a long period.

Prior to the Second World War, education in the capitalist Druga poljska republika (1918-1939) had many limitations and wasn't readily available to all, though under the 1932 Jędrzejewicz reform primary school was made compulsory. Furthermore, the pre-war system of education was in disarray; many educational facilities were much more accessible in wealthier western and central Poland than in the rural east (Kresy), particularly in the Polesie region where there was one large school per 100 square kilometers (39 square miles).[62] Schools were also in desperate need of staff, tutors and teachers before 1939.[62]

Nakon što 1947. izbori za zakonodavstvo u Poljskoj, the communists took full control of the education in the newly formed Polish People's Republic. All private schools were nationalized, subjects that could question the socialist ideology (economics, finance) were either supervised or adjusted and religious studies were completely removed from the curriculum (sekularizacija).[63]

One of many schools constructed in central Warsaw in the 1960s

Despite communist censorship measures, primary as well as secondary, tertiary, vocational and higher education was made free. Attendance gradually grew, which put an end to illiteracy in rural areas. The communist government also introduced new beneficial content into the system; sports and tjelesna i zdravstvena kultura were enforced and students were encouraged to learn foreign languages, especially German, Russian or French and from the 1980s also English. On July 15, 1961, two-year vocational career training was made obligatory to boost the number of skilled labourers and the minimum age of graduation rose to 15. Additionally, special schools were established for deaf, nijemi and blind children. Such institutions for the impaired were almost nonexistent in the Second Polish Republic. During the 1960s, thousands of modern schools were founded.

The number of universities nearly doubled between 1938 and 1963. Medical, agricultural, economical, engineering and sport faculties became separate colleges, under a universal communist model used in other countries of the Istočni blok. Teološki faculties were deemed unnecessary or potentially dangerous and were therefore removed from state universities. Filozofija was also seen as superfluous. In order to strengthen the post-war Polish economy, the government created many common-labour faculties across the country, including dairying, fishing, tailoring, chemistry and mechanics to achieve a better economic output alongside efficiency. However, by 1980 the number of graduates from primary and secondary schools was so high that admission quotas for universities were introduced.[63]

Religija

Jerzy Popiełuszko was a Roman Catholic priest who supported the anti-communist opposition. He was murdered by the Security Services "SB" of the Ministarstvo unutarnjih poslova.

The experiences in and after Drugi Svjetski rat, wherein the large Jewish minority bila annihilated by the Nazis, the large German minority was forcibly expelled from the country at the end of the war, along with the loss of the eastern territories which had a significant population of Eastern Orthodox Belarusians and Ukrainians, led to Poland becoming more homogeneously Catholic than it had been.[64]

The Polish Anti-Religious Campaign pokrenuo je komunistička vlada u Poljska which, under the doctrine of marksizam, actively advocated for the disenfranchisement of religion and planned atheisation.[65][66] The Catholic Church, as the religion of most Poljaci, was seen as a rival competing for the citizens' allegiance by the government, which attempted to suppress it.[67] To this effect the communist state conducted anti-religious propaganda and persecution of clergymen and monasteries.[66] As in most other Communist countries, religion was not outlawed as such (an exception being Communist Albania) and was permitted by the constitution, but the state attempted to achieve an atheistic society.

The Catholic Church in Poland provided strong resistance to Communist rule and Poland itself had a long history of dissent to foreign rule.[68] The Polish nation rallied to the Church, as had occurred in neighbouring Litva, which made it more difficult for the government to impose its antireligious policies as it had in the USSR, where the populace did not hold mass solidarity with the Ruska pravoslavna crkva. It became the strongest anti-communist body during the epoch of Communism in Poland, and provided a more successful resistance than had religious bodies in most other Communist states.[67]

The Catholic Church unequivocally condemned communist ideology.[69] This led to the antireligious activity in Poland being compelled to take a more cautious and conciliatory line than in other Communist countries, largely failing in their attempt to control or suppress the Polish Church.[68]

The state attempted to take control of minority churches, including the Polish Protestant i Poljska pravoslavna crkva in order to use it as a weapon against the anti-communist efforts of the Roman Catholic Church in Poland, and it attempted to control the person who was named as Metropolitan for the Polish Orthodox Church; Metropolitan Dionizy (the post-war head of the POC) was arrested and retired from service after his release.[70]

Following with the forcible conversion of Eastern Catholics in the USSR to Orthodoxy, the Polish government called on the Orthodox church in Poland to assume 'pastoralna skrb' of the eastern Catholics in Poland. After the removal of Metropolitan Dionizy from leadership of the Polish Orthodox Church, Metropolitan Macarius was placed in charge. He was from western Ukraine (previously eastern Poland) and who had been instrumental in the compulsory conversion of eastern Catholics to orthodoxy there. Polish security forces assisted him in suppressing resistance in his taking control of Istočni katolik župe.[70] Many eastern Catholics who remained in Poland after the postwar border adjustments were resettled in Western Poland in the newly acquired territories from Germany. The state in Poland gave the POC a greater number of privileges than the Roman Catholic Church in Poland; the state even gave money to this Church, although it often defaulted on promised payments, leading to a perpetual financial crisis for the POC.

Demografski podaci

A demographics graph illustrating population growth between 1900 and 2010. The highest birth rate was during the Druga poljska republika and consequently under the Polish People's Republic.

Prije Drugi Svjetski rat, a third of Poland's population was composed of Etničke manjine. After the war, however, Poland's minorities were mostly gone, due to the 1945 revision of borders, i Holokaust. Under the National Repatriation Office (Państwowy Urząd Repatriacyjny), millions of Poles were forced to leave their homes u istočnom Kresy region and settle in the western former German territories. At the same time, approximately 5 million remaining Germans (about 8 million had already fled or had been expelled and about 1 million had been killed in 1944-46) were similarly protjeran from those territories into the Allied occupation zones. ukrajinski i Bjeloruski minorities found themselves now mostly within the borders of the Soviet Union; those who opposed this new policy (like the Ukrajinska ustanička vojska u Bieszczady Mountains region) were suppressed by the end of 1947 in the Operacija Visla.[71][72]

Tipičan socialist apartment building in Warsaw representing the style of funkcionalizam, built due to the ever-growing population and high birth rate at the time

Stanovništvo od Židovi in Poland, which formed the largest Jewish community in pre-war Europe at about 3.3 million people, was all but destroyed by 1945. Approximately 3 million Jews died of starvation in geta i radni logori, were slaughtered at the German Nacistički logori za istrebljenje ili od strane Einsatzgruppen death squads. Between 40,000 and 100,000 Polish Jews survived the Holocaust in Poland, and another 50,000 to 170,000 were repatriated from the Soviet Union, and 20,000 to 40,000 from Germany and other countries. At its postwar peak, there were 180,000 to 240,000 Jews in Poland, settled mostly in Warsaw, Łódź, Krakov i Wrocław.[73]

According to the national census, which took place on 14 February 1946, population of Poland was 23,9 million, out of which 32% lived in cities and towns, and 68% lived in the countryside. The 1950 census (3 December 1950) showed the population rise to 25 million, and the 1960 census (6 December 1960) placed the population of Poland at 29.7 million.[74] In 1950, Warsaw was again the biggest city, with the population of 804,000 inhabitants. Second was Łódź (pop. 620,000), then Kraków (pop. 344,000), Poznań (pop. 321,000), and Wrocław (pop. 309,000).

Females were in the majority in the country. In 1931, there were 105.6 women for 100 men. In 1946, the difference grew to 118.5/100, but in subsequent years, number of males grew, and in 1960, the ratio was 106.7/100.

Najviše Germans were expelled from Poland and the annexed east German territories at the end of the war, while many Ukrajinci, Rusyns and Bjelorusi lived in territories incorporated into the SSSR. Small Ukrainian, Belarusian, slovački, i litvanski minorities resided along the borders, and a German minority was concentrated near the southwestern city of Opole i u Masurija.[75] Groups of Ukrainians and Polish Ruthenians also lived in western Poland, where they were forcefully resettled by the authorities.

As a result of the migrations and the Soviet Unions radically altered borders under the rule of Josipa Staljina, the population of Poland became one of the most ethnically homogeneous in the world.[76] Virtually all people in Poland claim Polish nationality, with Polirati as their native tongue.[77]

Vojni

Drugi Svjetski rat

Konstantin Rokossovski, pictured in a Polish uniform, was Maršal Sovjetskog Saveza i Maršal poljski until being deposed during the Poljski listopad 1956. godine.

The Poljska narodna vojska (LWP) was initially formed during Drugi Svjetski rat kao Poljska 1. pješačka divizija Tadeusz Kościuszko, ali poznatiji kao Berling Army. Almost half of the soldiers and recruits in the Polish People's Army were Soviet.[78] In March 1945, Red Army officers accounted for approximately 52% of the entire corps (15,492 out of 29,372). Around 4,600 of them remained by July 1946.[79]

It was not the only Polish formation that fought along the Allied side, nor the first one in the East - although the first Polish force formed in the USSR, the Anders Army, had by that time moved to Iran. The Polish forces soon grew beyond the 1st Division into two major commands - the Polish First Army zapovijedao je Zygmunt Berling,[80] i Polish Second Army na čelu s Karol Świerczewski. The Polish First Army participated in the Vistula – Oder ofenziva i Battle of Kolberg (1945) before taking part in its final offensive with the Bitka za Berlin.[80]

Poslije rata

Following the Second World War, the Polish Army was reorganized into six (later seven) main vojne oblasti: the Warsaw Military District with its headquarters in Warsaw, the Lublin Military District, Krakov Military District, Łódź Military District, Poznań Military District, the Pomeranian Military District sa sjedištem u Trčati i Silesian Military District u Katovice.[81]

Throughout the late 1940s and early 50s the Polish Army was under the command of Polish-born Maršal Sovjetskog Saveza Konstantin Rokossovski, who was intentionally given the title "Maršal poljski" and was also Minister of National Defense.[82] It was heavily tied into the Soviet military structures and was intended to increase Soviet influence as well as control over the Polish units in case of war. This process, however, was stopped in the aftermath of the Poljski listopad 1956. godine.[83] Rokossovsky, viewed as a Soviet puppet, was excluded from the Poljska udružena radnička stranka and driven out back to the Sovjetski Savez where he remained a hero until death.

Geografija

Polish voivodeships after 1957
Polish voivodeships after 1975
Poland's old and new borders, 1945

Geographically, the Polish People's Republic bordered the Baltičko more to the North; the Sovjetski Savez (putem ruski (Kalinjingradska oblast), litvanski, Byelorussian i Ukrainian SSRs) to the east; Čehoslovačka prema jugu i Istočna Njemačka prema zapadu. After World War II, Poland's borders were redrawn, following the decision taken at the Teheranska konferencija of 1943 at the insistence of the Soviet Union. Poland lost 77,000 km2 of territory in its eastern regions (Kresy), gaining instead the smaller but much more industrialized (however ruined) so-called "Vraćeni teritoriji" istočno od the Linija Oder-Neisse.

Uprava

The Polish People's Republic was divided into several vojvodstva (the Polish unit of administrative division). After World War II, the new administrative divisions were based on the pre-war ones. The areas in the East that were not anektirao Sovjetski Savez had their borders left almost unchanged. Newly acquired territories in the west and north were organized into the voivodeships of Szczecin, Wrocław, Olsztyn and partially joined to Gdanjsk, Katovice i Poznań voivodeships. Two cities were granted voivodeship status: Varšava i Łódź.

In 1950, new voivodeships were created: Koszalin - previously part of Szczecin, Opole - previously part of Katovice, i Zielona Góra - previously part of Poznań, Wrocław i Szczecin voivodeships. In addition, three other cities were granted the voivodeship status: Wrocław, Krakov i Poznań.

In 1973, Poland voivodeships were changed again. This reorganization of the administrative division of Poland was mainly a result of local government reform acts of 1973 to 1975. In place of three-level administrative division (voivodeship, county, commune), a new two-level administrative division was introduced (49 small voidships and communes). The three smallest voivodeships: Varšava, Krakov i Łódź had a special status of municipal voivodeship; the city president (mayor) was also province governor.

Reference

[73][74]

 1. ^ "Human Development Data (1990-2018) | Human Development Reports". hdr.undp.org.
 2. ^ "What Was the Eastern Bloc?". Preuzeto 9. srpnja 2018.
 3. ^ a b Internetowy System Aktow Prawnych (2013). "Small Constitution of 1947" [Mała Konstytucja z 1947]. Original text at the Sejm website. Kancelaria Sejmu RP. Arhivirano iz Izvorna (PDF direct download) dana 3. lipnja 2015. Preuzeto 21. veljače 2015.
 4. ^ a b Rao, B. V. (2006.), History of Modern Europe Ad 1789-2002: A.D. 1789-2002, Sterling Publishers Pvt. Doo
 5. ^ Marek, Krystyna (1954). Identity and Continuity of States in Public International Law. Librairie Droz. str. 475. ISBN 9782600040440.
 6. ^ "30 procent analfabetów... - Retropress". retropress.pl. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 7. ^ "analfabetyzm - Encyklopedia PWN - źródło wiarygodnej i rzetelnej wiedzy". encyklopedia.pwn.pl.
 8. ^ "Urząd Bezpieczeństwa Publicznego - Virtual Shtetl". sztetl.org.pl. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 9. ^ Rummel, R. J. (1997). Statistics of democide: genocide and mass murder since 1900. Charlottesville, Virginia: Transaction Publishers.
 10. ^ Manning, Scott (4 December 2006). "Communist Body Count".
 11. ^ Daems, Tom; Smit, Dirk van Zyl; Snacken, Sonja (17 May 2013). European Penology?. Bloomsbury Publishing. ISBN 9781782251309. Preuzeto 9. srpnja 2018 - putem Google Books.
 12. ^ Geoffrey K. Roberts, Patricia Hogwood (2013). The Politics Today Companion to West European Politics. Oxford University Press. str. 50. ISBN 9781847790323.; Piotr Stefan Wandycz (1980). The United States and Poland. Harvard University Press. str. 303. ISBN 9780674926851.; Phillip A. Bühler (1990). The Oder-Neisse Line: a reappraisal under international law. Istočnoeuropske monografije. str. 33. ISBN 9780880331746.
 13. ^ Czesław Osękowski Referendum 30 czerwca 1946 roku w Polsce, Wydawnictwo Sejmowe, 2000, ISBN 83-7059-459-X
 14. ^ Britannica (10 April 2013), Stefan Wyszyński, (1901–1981). Enciklopedija Britannica.
 15. ^ Saxon, Wolfgang (29 May 1981). "Wyszynski Fortified Church Under Communist Rule". New York Times. Preuzeto 10. prosinca 2017.
 16. ^ Curtis, Glenn E., ed. (1992.). "The Society: The Polish Catholic Church and the State". Poland: A Country Study. Federal Research Division of the Library of Congress. Preuzeto 10. prosinca 2017 – via Country Studies US.
 17. ^ "Upheaval in the East; Lenin Statue in Mothballs". New York Times. Reuters. 11 December 1989.
 18. ^ Wojciech Roszkowski, Reforma Rolna Encyklopedia.PWN.pl (Internet Archive)
 19. ^ Zbigniew Landau, Nacjonalizacja w Polsce Encyklopedia.PWN.pl (Internet Archive)
 20. ^ Billstein, Reinhold; Fings, Karola; Kugler, Anita; Levis, Billstein (October 2004). Working for the enemy: Ford, General Motors, and forced labor in Germany during the Second World War. ISBN 978-1-84545-013-7.
 21. ^ Hofhansel, Claus (2005). Multilateralism, German foreign policy and Central Europe (Google Books, no preview). ISBN 978-0-415-36406-5. [potrebna stranica]
 22. ^ "Próby reform realnego socjalizmu (gospodarka PRL - 1956-1989)". www.ipsb.nina.gov.pl (na poljskom). Preuzeto 19. prosinca 2019.
 23. ^ "Agreements concluded with Paris Club | Club de Paris". www.clubdeparis.org. Preuzeto 12. prosinca 2017.
 24. ^ a b c d Karolina Szamańska (2008). "Sklepy w czasach PRL" (PDF). Portal Naukowy Wiedza i Edukacja. pp. 13, 22–23 / 25. Archived from Izvorna (PDF datoteka, izravno preuzimanje) dana 19. listopada 2014. Preuzeto 15. listopada 2014.
 25. ^ Neier, Aryeh (2003). Taking Liberties: Four Decades in the Struggle for Rights. Javnim poslovima. str.str. 251. ISBN 1-891620-82-7.
 26. ^ Jackson, John E.; Jacek Klich; Krystyna Poznanska (2005). The Political Economy of Poland's Transition: New Firms and Reform Governments. Cambridge University Press. str. 21–. ISBN 0-521-83895-9.
 27. ^ "saksy – Wikisłownik, wolny słownik wielojęzyczny". pl.wiktionary.org. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 28. ^ "Building Export from Socialist Poland: On the Traces of a Photograph - Stadtaspekte". 2. travnja 2016. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 29. ^ "80 lat temu wyemitowano pierwszy w Polsce oficjalny program telewizyjny". www.tvp.info.
 30. ^ "Zapomniany jubileusz TVP". Newsweek.pl.
 31. ^ a b "Symboliczny początek Telewizji Polskiej. Te 30 minut powojenne pokolenie wspomina z łezką w oku". naTemat.pl.
 32. ^ S.A, Wirtualna Polska Media (23 October 2007). "55. rocznica pierwszej audycji Telewizji Polskiej". wiadomosci.wp.pl.
 33. ^ "Dziennik Telewizyjny". www.irekw.internetdsl.pl.
 34. ^ "Aktuelle Kamera - tvpforum.pl". tvpforum.pl.
 35. ^ "30 lat temu wyemitowano ostatnie wydanie Dziennika Telewizyjnego". wiadomosci.dziennik.pl. 17. studenog 2019.
 36. ^ "W mrokach propagandy PRL". histmag.org.
 37. ^ S.A, Wirtualna Polska Media (11 December 2013). "Dziennikarze w mundurach - Propaganda w stanie wojennym". wiadomosci.wp.pl.
 38. ^ a b "Gwiazda stanu wojennego pracował jako nocny stróż". www.tvp.info.
 39. ^ "Wyborcza.pl". wyborcza.pl.
 40. ^ "Kultowe dobranocki wychowały całe pokolenia. Pamiętasz swoją ulubioną?". 21. veljače 2020.
 41. ^ "Kultowe polskie dobranocki". Kultura.pl.
 42. ^ "Kultowe dobranocki z czasów PRL". wiadomosci.dziennik.pl. 28 June 2009.
 43. ^ a b c "Najlepsze seriale PRL. "Czterej pancerni", "Czterdziestolatek" i inne kultowe seriale sprzed lat! - Telemagazyn.pl". www.telemagazyn.pl.
 44. ^ "Niezręczna prawda o "Czterech Pancernych". W rzeczywistości byli… Rosjanami". CiekawostkiHistoryczne.pl.
 45. ^ a b "Filmy prl, socjalizm - FDB". fdb.pl.
 46. ^ Burakowska-Ogińska, Lidia (7 March 2011). Był sobie kraj... Polska w publicystyce i eseistyce niemieckiej. Grass - Bienek - Dönhoff. Lidia Burakowska-Oginska. ISBN 9788360902455 - putem Google Books.
 47. ^ Marek Haltof (2002). Poljsko nacionalno kino. Berghahn Books. pp. 49–50. ISBN 978-1-57181-276-6.
 48. ^ "Wyborcza.pl". lodz.wyborcza.pl.
 49. ^ a b Piotr Łopuszański. "Poeta polskiego kina – Wojciech Has" [Poet of Polish cinema - Wojciech Has]. Podkowiański Magazyn Kulturalny (na poljskom). Broj 63.
 50. ^ "Nož u vodi - Roman Polański". Kultura.pl.
 51. ^ "Prije 70 godina wprowadzono w Polsce socrealizm jako programowy kierunek sztuki". dzieje.pl.
 52. ^ "Socrealizm nieoczywisty". Kultura.pl.
 53. ^ "arhitektura socrealistyczna - cechy stylu". architektura socrealistyczna - cechy stylu - architektura socrealistyczna - cechy stylu - Architektura - Wiedza - HISTORIA: POSZUKAJ.
 54. ^ a b "Pałac Kultury i Nauki w Warszawie". www.pkin.pl.
 55. ^ "Pałac Kultury i Nauki". otwartezabytki.pl.
 56. ^ Kieszek-Wasilewska, Iza (18. prosinca 2013.). "Prawdy i legenda o Pałacu Kultury i Nauki".
 57. ^ a b c "Skąd się wzięły blokiran". Kultura.pl.
 58. ^ "Ponad połowa Polaków mieszka w domach". Onet Biznes. 19. srpnja 2017.
 59. ^ "Dworzec Centralny wpisany do rejestru zabytków". www.mwkz.pl.
 60. ^ a b "Miliardy na budowę. Tak powstawał Dworzec Centralny". TVN Warszawa.
 61. ^ "Centralny Dom Towarowy". Kultura.pl.
 62. ^ a b "Edukacja w II Rzeczypospolitej". Niepodległa - stulecie odzyskania niepodległości.
 63. ^ a b "Polska. Oświata. Polska Rzeczpospolita Ludowa - Enciklopedija PWN - źródło wiarygodnej i rzetelnej wiedzy". encyklopedia.pwn.pl.
 64. ^ Cieplak, Tadeusz N. (1969). "Crkva i država u narodnoj Poljskoj". Poljske američke studije. 26 (2): 15–30. JSTOR 20147803.
 65. ^ Zdzislawa Walaszek. Otvoreno pitanje legitimiteta: država i crkva u Poljskoj. Anali Američke akademije za političke i društvene znanosti, sv. 483, Religija i država: borba za legitimitet i moć (siječanj 1986.), str. 118-134
 66. ^ a b Mirek, Agata (2014). "Zakon kao instrument komunističkih vlasti u borbi protiv naredbi u Poljskoj". OL PAN. Teka Komisji Prawniczej: 64–72. Planirana ateizacija pogodila je sva područja djelovanja samostanskih zajednica [...] Da bi se žrtve duhovnika i posvećenika koristile ne samo odredbe kaznenog postupka, često kršeći ne samo pravo na obranu, već i osnovna ljudska prava, dopuštajući upotrebu mučenja kako bi iznudio željena svjedočenja; također je za žrtve korišten čitav sustav pravnih normi, koji reguliraju organizaciju i funkcioniranje pravosudnih tijela. Časnim sestrama sudile su se i na komunističkim sudovima, postajući žrtve borbe ateističke države protiv Katoličke crkve. Većina suđenja iz prvog desetljeća Poljske Narodne Republike u kojima su redovnice bile na optuženičkoj klupi imala je politički karakter. Masovna propagandna kampanja, zasićena mržnjom, vođena u tisku i na radiju, odmjerena protiv optuženika, bila je njihova prepoznatljiva karakteristika.
 67. ^ a b Dinka, Frank (1966). "Izvori sukoba crkve i države u Poljskoj". Pregled politike. 28 (3): 332–349. doi:10.1017 / S0034670500007130.
 68. ^ a b Ediger, Ruth M. (2005.). "Povijest institucije kao čimbenik za predviđanje crkvenog institucionalnog ponašanja: slučajevi Katoličke crkve u Poljskoj, pravoslavne crkve u Rumunjskoj i protestantskih crkava u istočnoj Njemačkoj". Kvartal Istočne Europe. 39 (3).
 69. ^ Clark, Joanna Rostropowicz (2010). "Crkva i komunistička moć". Sarmatian Review. 30 (2).
 70. ^ a b Wynot, Edward D., mlađi (2002). "Vjera u zatočeništvu: Poljska pravoslavna crkva, 1945–1989". Kvartal Istočne Europe. 36 (3).
 71. ^ "Povijesni dokumenti koji detaljno opisuju operaciju Vistula za deportaciju 150 000 poljskih Ukrajinaca koji su sada na mreži -". 23. svibnja 2017. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 72. ^ Olchawa, Maciej (2. svibnja 2017.). "Duhovi operacije Visla". Preuzeto 9. srpnja 2018.
 73. ^ a b "Židovi u Poljskoj od 1939." (PDF) Arhivirano 7. studenog 2006 Povratni stroj, Institut za židovska istraživanja YIVO, YIVO enciklopedija Židova u istočnoj Europi, Yale University Press, 2005
 74. ^ a b [Statistički ljetopis Poljske, Varšava, 1965]
 75. ^ Hafrey., Peter Schneider: Peter Schneider, zapadni Berliner i autor je romana The Jumper. On piše knjigu o Njemačkoj nakon zida. Ovaj je članak s njemačkog preveo Leigh. "IMA LI NJEMAČKO OVDJE?; Putovanje u Šlesku". Preuzeto 9. srpnja 2018.
 76. ^ "Poljska najhomogenija u EU". Preuzeto 9. srpnja 2018.
 77. ^ "Jezici u Poljskoj · Istražite koji se jezici govore u Poljskoj". znanje jezika.eu. Preuzeto 9. srpnja 2018.
 78. ^ "Dr J. Pałka: Ludowe Wojsko Polskie wymyka się prostym klasyfikacjom". Preuzeto 16. kolovoza 2018.
 79. ^ Kałużny, Ryszard (2007.). "Oficerowie Armii Radzieckiej w wojskach lądowych w Polsce 1945-1956". Zeszyty Naukowe WSOWL (na poljskom). ŠILO (2): 86–87. ISSN 1731-8157.
 80. ^ a b "21-26 kwietnia 1945 r. - bitwa pod Budziszynem. Hekatomba 2. Armii Wojska Polskiego". 26. travnja 2016. Preuzeto 16. kolovoza 2018.
 81. ^ "Śląski Okręg Wojskowy". 14. travnja 2003. Preuzeto 16. kolovoza 2018.
 82. ^ "POLJSKA: Dijete naroda". 21. studenog 1949. Preuzeto 16. kolovoza 2018 - putem content.time.com.
 83. ^ "POLJSKA: Nepovjerenje u činove". 1. srpnja 1957. Preuzeto 16. kolovoza 2018 - putem content.time.com.

Bibliografija

 • Ekiert, Grzegorz (ožujak 1997). "Pobunjeni Poljaci: političke krize i narodni prosvjed u vrijeme državnog socijalizma, 1945.-1989." Istočnoeuropska politika i društva. Američko vijeće učenih društava. 11 (2): 299–338. doi:10.1177/0888325497011002006. S2CID 144514807.
 • Kuroń, Jacek; Żakowski, Jacek (1995). PRL dla początkujących (na poljskom). Wrocław: Wydawnictwo Dolnośląskie. str 348 stranica. ISBN 83-7023-461-5.

Bilješke

 1. ^ Do Sovjetsko-albanski Split 1961. godine.

vanjske poveznice

Pin
Send
Share
Send