Papa Pavao III - Pope Paul III

Od Wikipedia, Slobodna Enciklopedija

Pin
Send
Share
Send

Papa

Pavao III
Biskup Rima
Tizijan - Papa Pavao III - WGA22962.jpg
Počelo je papinstvo13. listopada 1534
Papinstvo je završilo10. studenog 1549
PrethodnikKlement VII
NasljednikJulije III
Narudžbe
Zaređenje26. lipnja 1519
Posvećenje2. srpnja 1519
poLav X
Stvoren kardinal20. rujna 1493
po Aleksandar VI
Osobni podatci
Rodno imeAlessandro Farnese
Rođen29. veljače 1468
Canino, Lazio, Papinske države
Umro10. studenog 1549(1549-11-10) (u dobi od 81)
Rim, Papinske države
PokopanBazilika svetog Petra
PartnerSilvia Ruffini (ljubavnica)
DjecoPier Luigi II Farnese
Paolo Farnese
Ranuccio Farnese
Costanza Farnese
Lucrezia Farnese
Prethodni post
GrbGrb Pavla III
Drugi pape po imenu Paul
Papinski stilovi
Papa Pavao III
Grb pape Pavla III.svg
Referentni stilNjegova Svetosti
Govorni stilVaša Svetosti
Religijski stilSveti Oče
Posthumni stilNijedna

Papa Pavao III (latinski: Paulu III; 29. veljače 1468. - 10. studenoga 1549.), rođ Alessandro Farnese, bio je šef Katolička crkva i vladar Papinske države od 13. listopada 1534. do njegove smrti 1549.

Na papinsko prijestolje došao je u eri nakon vreća Rima 1527 i puna neizvjesnosti u Katoličkoj crkvi nakon Protestantska reformacija. Njegov je pontifikat pokrenuo Protureformacija s Tridentski sabor 1545., kao i Ratovi religije s carem Charles Vvojne kampanje protiv protestanata u Njemačkoj. Prepoznao je nove katoličke vjerske redove i društva poput Isusovci, Barnabiti, i Kongregacija oratorija. Njegovi su napori bili ometeni nepotizam unaprijediti moć i bogatstvo svoje obitelji, uključujući i svog izvanbračnog sina Pier Luigi Farnese.

Pavao III. Bio je značajan pokrovitelj umjetnika, uključujući Michelangelo, a njemu je to Nikola Kopernik posvetio svoju heliocentričnu raspravu.

Biografija

Rana karijera i obitelj

Rođen 1468. god Canino, Lacij (tada dio Papinske države), Alessandro Farnese bio je najstariji sin Pier Luigija I Farnesea, Signore di Montalto (1435. - 1487.) i njegova supruga Giovanna Caetani,[1] član Caetani obitelj koja je također proizvela Papa Bonifacije VIII. The Obitelj Farnese je napredovao tijekom stoljeća, ali upravo je Alessandroov uspon prema papinstvu i njegova predanost obiteljskim interesima donijela najznačajnije povećanje obiteljskog bogatstva i moći.

Alessandro je dobio humanističko obrazovanje u Splitu Sveučilište u Pizi i sud od Lorenzo de 'Medici.[2] U početku obučen kao apostolski bilježnik, pridružio se Rimska kurija 1491. i 1493. godine Papa Aleksandar VI imenovao ga kardinalom-đakonom Santi Cosma e Damiano. Farneseova sestra, Giulia, bila je na glasu ljubavnica Aleksandra VI., i možda je bila od presudne važnosti za osiguravanje ovog sastanka za njezina brata. Iz tog razloga su ga ponekad podrugljivo nazivali "šogorom Borgijom", baš kao što su Giuliju podsmjehivali s "Kristovom nevjestom".

Kao mladi klerik, Alessandro je živio znatno raskalašeno, poveo ljubavnicu Silviju Ruffini i sa sobom imao tri sina i dvije kćeri, uključujući Pier Luigi II Farnese, koga je stvorio Vojvoda od Parme, kao i Ranuccio Farnese i Costanza Farnese.[3] Još je jedan epitet koji mu je poravnat bio "Kardinal Fregnese" (u prijevodu kardinal Cunt).[4]

Kao biskup u Parmi, došao je pod utjecaj svog generalnog vikara Bartolomea Guidiccionija. To je dovelo do toga da je budući papa prekinuo vezu sa ljubavnicom i obvezao se na reforme u svojoj parmskoj biskupiji.[3] Pod, ispod Papa Klement VII (1523–34) postao je Kardinal biskup iz Ostije i Dekan Kardinalskog učilišta, a smrću Klementa VII. 1534., izabran je za papu Pavla III.

Uzdizanje do kardinalata njegovih unuka, Alessandro Farnese, u dobi od četrnaest godina, i Guido Ascanio Sforza, u dobi od šesnaest godina, nezadovoljio se reformskom strankom i izazvao prosvjed cara, ali to mu je oprošteno kad je nedugo nakon toga ušao u Sveti koledž Reginald Poljak, Gasparo Contarini, Jacopo Sadoletoi Giovanni Pietro Caraffa,[1] koji je postao Papa Pavao IV.

Papa Pavao III i njegovi Unuci Kardinal Alessandro Farnese (lijevo) i Ottavio Farnese, vojvoda od Parme (desno), II. vojvoda od Parme od 1547. Trostruki portret Tizijan, 1546

Politika i religija

Četvrti papa tijekom razdoblja Protestantska reformacija, Pavao III. Postao je prvi koji je poduzeo aktivne reformske mjere kao odgovor na protestantizam.[3] Ubrzo nakon uzdizanja, 2. lipnja 1536., Pavao III sazvao je opće vijeće koje će se sastati u Mantovi sljedećeg svibnja; ali protivljenje protestantskih prinčeva i odbijanje vojvode od Mantove da preuzme odgovornost za održavanje reda osujetili su projekt.[1] Pavao III prvo je odgodio na godinu dana, a zatim odbacio cijeli projekt.

1536. Pavao III pozvao je odbor od devet uglednih prelati, koji se razlikuju u učenju i pobožnosti, da izvješćuju o preobrazbi i obnovi Crkve. 1537. proizveli su slavljenike Consilium de emendenda ecclesia,[5] izlaganje grubih zlouporaba u Rimska kurija, crkvena uprava i javno bogoslužje; i davanje hrabrih prijedloga usmjerenih na ukidanje takvih zlouporaba. Izvještaj je široko tiskan, a Papa je bio ozbiljan kad je započeo problem reforme. Jasno je to opazio Car Karlo V ne bi mirovao dok se problemi nisu ozbiljno uhvatili u koštac.

No, protestantima se izvještaj činio daleko od temeljnog; Martin Luther je njegovo izdanje (1538.) prethodilo vinjeti na kojoj su kardinali čistili Augejska staja rimske crkve s lisičjim repovima umjesto metlama. Na kraju, iz preporuka odbora nisu uslijedili rezultati.

Kao posljedica opsežne kampanje protiv "idolopoklonstva" u Engleskoj, koja je kulminirala demontiranjem svetišta sv. Tome Becketa u Canterburyju, papa je 17. prosinca 1538. izopćio Henryja VIII. I izdao interdikt.

1534. godine odluka Pavla III. Favorizirala je djelatnost trgovaca svih nacionalnosti i vjera s Levanta i omogućila im da se nastane sa svojim obiteljima u Ancona, koja je postala dio Papinske države pod svojim prethodnikom Klement VII - odluka koja je pomogla da Ancona postane prosperitetni trgovački grad u sljedećim stoljećima. Mlečanin koji je putovao kroz Anconu 1535. godine zabilježio je da je grad "prepun trgovaca iz svih nacija i uglavnom Grka i Turaka". U drugoj polovici 16. stoljeća prisutnost grčkih i drugih trgovaca iz Osmanskog carstva opala je nakon niza restriktivnih mjera koje su poduzele talijanske vlasti i papa.[6]

Otprilike u to vrijeme pojavile su se obiteljske komplikacije. Da bi nadjenuo unuka Ottavio Farnese s vojvodstvom od Camerino, Pavao je isto nasilno oduzeo vojvodi od Urbino (1540.). Također je započeo virtualni rat s vlastitim podanicima i vazalima namećući teške poreze. Perugia, odričući se svoje poslušnosti, opsjedao je Pavlov sin Pier Luigi i svojom predajom u potpunosti izgubio svoju slobodu. Građani iz Colonna su uredno pobijeđeni, a Ascanio protjeran (1541.). Nakon ovog vremena činilo se da je zrelo za uništavanje hereze.

Crkva je 1540. službeno prepoznala novo društvo koje se formiralo oko Ignacije Lojolski, koja je postala Družba Isusova.[7] 1542. godine, drugu fazu u procesu protureformacije obilježila je institucija, odnosno reorganizacija, kongregacije Svetog ureda Inkvizicija.

S druge strane, car je inzistirao na tome da Rim treba proslijediti njegove nacrte ka mirnom oporavku njemačkih protestanata. U skladu s tim, Papa je otpremio Giovanni Morone (još nije kardinal) kao nuncij do Hagenau i Crvi 1540. godine; a 1541. kardinal Gasparo Contarini sudjelovao u postupku prilagodbe na Konferencija u Regensburgu. Contarini je bio taj koji je predložio poznatu formulu "opravdavamo li se samo vjerom", koja, međutim, nije zamijenila rimokatolički nauk o dobrim djelima. U Rimu je ta definicija odbačena u konzistorij od 27. svibnja, a Luther je izjavio da to može prihvatiti samo pod uvjetom da protivnici priznaju da ova formula predstavlja promjenu doktrine.

Ranuccio Farnese je kardinalom postao Paul III u dobi od 15 godina.

Ipak, čak i nakon što se konferencija u Regensburgu pokazala besplodnom, Car je inzistirao na još većem vijeću, s konačnim rezultatom Tridentski sabor, koji je konačno sazvan 15. ožujka 1545. pod bulom Laetare Hierusalem.

U međuvremenu, nakon mira u Crespy (Rujan 1544.), car Karlo V. (1519. – 56.) Počeo je silom ugušiti protestantizam. U tijeku Dijeta od crva 1545. godine car je sklopio savez o zajedničkom djelovanju s papinskim legatom kardinalom Alessandrom Farneseom, s tim da je Pavao III pristao pomoći u predviđenom ratu protiv njemačkih protestantskih knezova i posjeda. Ovo je brzo pristajanje vjerojatno bilo utemeljeno na osobnim motivima: budući da je car bio zaokupljen Njemačkom, trenutak se sada činio pogodnim da Papa za svog sina Pier Luigija stekne vojvodstva iz Parma i Piacenza. Iako su ovi pripadali Papinske države, Pavao III planirao je prevladati nevoljkost kardinala zamjenom ovih papinskih vojvodstava za manje vrijedne domene Camerino i Nepi. Car se složio pozdravivši mogućnost 12.000 pješaka, 500 konjanika i znatna sredstva od Pape.

U Njemačkoj je kampanja započela na zapadu, gdje Nadbiskup u Kölnu Hermann od Wieda prešao na protestantizam 1542. Car Charles započeo je otvoreni rat protiv protestantskih knezova, imanja i gradova saveznika u Schmalkaldićeva liga (vidjeti Filip Hessen). Hermann je bio izopćen 16. travnja 1546., a car je bio prisiljen na abdikaciju u veljači 1547. Do kraja 1546. Karlo V. pokorio je Južnu Njemačku. Pobjeda na Bitka kod Mühlberga, 24. travnja 1547., uspostavio je svoj carski suverenitet posvuda u Njemačkoj, a dvojica čelnika Lige su zarobljena. Car je proglasio Augsburg Privremeni kao velikodušni kompromis s poraženim raskolnicima.

Farneseov grb odn stemma na pročelju Palača Farnese u Rim
Rim, Italija. Petra, grobnica Pavla III. Arhiva muzeja Brooklyn, Arhivska zbirka Goodyear

Iako je Car pokorio njemačke protestantske vojske, nije uspio podržati Papine teritorijalne ambicije za svog sina Pier Luigija, a odnosi između njih zahladili su. Situacija je totalno pukla kad je carski namjesnik, Ferrante Gonzaga, prisilno protjerao Pier Luigija.

1547. godine na Papinog sina izvršen je atentat Piacenza, a Pavao III je dio krivnje svalio na cara. Iste godine, međutim, i nakon smrti Franjo I. Francuski (1515. - 47.) lišio je Papu potencijalnog saveznika, stres okolnosti natjerao ga je da prihvati crkvene mjere u carevom privremenom vremenu.

Pozivajući se na nasljedstvo ubijenog princa, čiju je restituciju Pavao III tražio tobože u ime Crkve, papin dizajn osujetili su car, koji je odbio predati Piacenzu, i nasljednik Pier Luigija u Parmi, Ottavio Farnese.

Kao posljedica nasilne prepirke s kardinalom Farneseom, Pavao III. Je u dobi od osamdeset i jedne godine postao toliko shrvan da je uslijedio napad bolesti od koje je i umro, 10. studenog 1549.

Pavao III pokazao se nesposobnim suzbiti Protestantska reformacija, iako je tijekom njegova pontifikata postavljen temelj za Protureformacija. Odredio je drugi i konačni ekskomunikacija od Henry VIII iz Engleske u prosincu 1538. Njegovi napori u Parmi doveli su do Rat u Parmi dvije godine nakon njegove smrti.

Ropstvo i Sublimis Deus

U svibnju - lipnju 1537. Pavao je izdao bulu Sublimis Deus (također poznat kao Unigenitus i Veritas ipsa), koju je Prein (2008) opisao kao "Magna Carta" za ljudska prava Europske unije autohtoni narodi Amerike u svojoj izjavi da su "Indijanci bili ljudi i da im se ne smije oduzeti sloboda ili posjed". Sljedeći provedbeni dokument Pastorale officum proglasio automatsku ekskomunikaciju za sve koji se nisu pridržavali nove presude.[8]

Međutim, naišlo je na snažno protivljenje Vijeća Zapadne Indije i Krune, koje je proglasilo da krši njihova patronatska prava, a Papa je naredbom sljedeće godine poništio naredbe s dokumentom Non Indecens Videtur.[9] Stogre (1992) primjećuje da Sublimis Deus nije prisutan u Denzinger, mjerodavni zbornik službenih katoličkih učenja, a Davis (1988) tvrdi da je poništeno zbog spora sa španjolskom krunom.[10] Međutim, izvorni bik nastavio je kružiti i citirao ga je las Casas i drugi koji su podržavali indijska prava.[11]

Prema Falkowskom (2002) Sublimis Deus imao učinak opoziva bika Aleksandra VI, Inter caetera, ali i dalje ostavljajući kolonizatorima dužnost obraćenja domorodaca.[12][8] Otac Gustavo Gutierrez opisuje ga kao "najvažniji papinski dokument koji se odnosi na stanje domaćih Indijanaca i koji je bio upućen svim kršćanima".[13] Maxwell (1975) primjećuje da bula nije promijenila tradicionalno učenje da je porobljavanje Indijanaca dopušteno ako ih se smatra "neprijateljima kršćanstva", jer bi to Crkva smatrala "pravednim ratom". Dalje tvrdi da su indijske nacije imale svako pravo na samoobranu.[14] Stark (2003) opisuje bika kao "veličanstvenog" i vjeruje da je dugo bio zaboravljen zbog zanemarivanja protestantskih povjesničara.[15] Falola napominje da se bik odnosio na domaće stanovništvo Novog svijeta i da nije osudio transatlantsku trgovinu robljem koju su stimulirali španjolska monarhija i car Svete Rimske države.[16]

Pavao je 1545. godine ukinuo drevni zakon koji je robovima omogućio da polažu pravo na slobodu pod carevim kipom na Rimu Kapitolinsko brdo, s obzirom na broj beskućnika i skitnica u gradu.[17] Dekret je obuhvaćao one koji su postali kršćani nakon ropstva i oni rođeni od kršćanskih robova. Potvrđeno je pravo stanovnika Rima da javno kupuju i prodaju robove oba spola.[18] Stogre (1992.) tvrdi da je ukidanje ograničenja nastalo zbog nedostatka robova u Rimu.[19] Pavao je 1548. godine odobrio kupnju i posjedovanje muslimanskih robova u papinskim državama.[20]

Također 1537. godine, Pavao je izdao bulu, Altitudo divini consilii. Bik govori o evangelizaciji i obraćenju, uključujući pravi način primjene sakramenata, posebno o krštenju. To je bilo posebno važno u prvim danima kolonijalne vladavine, kada su se svakodnevno krštavale stotine, a ponekad i tisuće autohtonih ljudi. Jedan zanimljiv aspekt ovog bika je rasprava o tome kako se nositi s lokalnim praksama, na primjer, poligamijom. Nakon obraćenja poligamni muškarci morali su oženiti svoju prvu ženu, ali ako se nisu mogli sjetiti koja je žena prva, tada su "mogli između supruga odabrati onu koja im je draža".[21]

Pokrovitelj umjetnosti

Vjerojatno najznačajnije umjetničko djelo nastalo tijekom Pavlove vladavine bilo je Posljednja presuda po Michelangelo u Sikstinska kapela od Vatikanska palača. Iako je djelo naručio prethodnik Pavla III., Papa Klement VII, nakon potonje smrti 1534. godine, Paul je obnovio povjerenstvo i nadgledao njegovo dovršenje 1541. godine.[22]

Kao kardinal, Alessandro je započeo izgradnju Palazzo Farnese u središnjem Rimu, a njegova planirana veličina i veličanstvenost povećali su se nakon njegova izbora za papinstvo. Palaču je u početku projektirao arhitekt Antonio da Sangallo mlađi, dobio daljnju arhitektonsku doradu od Michelangelo, a dovršio ga je Giacomo della Porta. Kao i druge obiteljske zgrade Farnesea, impozantna palača proglašava obiteljsku moć i bogatstvo, slično kao i Alessandro Vila Farnese kod Caprarole. 1546., nakon smrti Sangalla, Paul je imenovao starijeg Michelangela da preuzme nadzor nad zgradom Bazilika svetog Petra. Pavao je također naručio Michelangela da naslika "Raspeće sv. Petra" i "Obraćenje sv. Pavla" (1542–50), njegove posljednje freske, u Kapela Pauline Vatikana.

Umjetničke i arhitektonske narudžbe Pavla III bile su brojne i raznolike. The Venecijanski umjetnik Tizijan naslikao je papin portret 1543. godine, a 1546. poznati portret Pavla III. s njegovim unucima kardinalom Alessandrom Farneseom i Ottavio Farnese, vojvoda od Parme. Oboje su sada u Muzej Capodimonte, Napulj. Tijekom njegove vladavine ojačane su vojne utvrde u Rimu i Papinskoj državi.[23] Dao je Michelangelu preseliti drevnu carevu broncu Marko Aurelije prema Kapitolinsko brdo, gdje je postao središnjim dijelom Piazza del Campidoglio.

Brončana grobnica Pavla III, koju je izvršio Guglielmo della Porta, nalazi se u St.

Izmišljeni prikazi

Stendhalroman La Chartreuse de Parme bio nadahnut neautentičnim talijanskim izvještajem o raspuštenoj mladosti Alessandra Farnesea.[24]

Karakter Papa Pavao III, koji izvodi Peter O'Toole u Vrijeme prikazivanja niz Tudori, nadahnut je od njega. Mladog Alessandra Farnesea glumi Diarmuid Noyes u seriji StudioCanal Borgia, i Cyron Melville u Showtimeu Borgije. Njegova slika prikazana je u parodiji na Album benda kluba Lonely Hearts kluba Sgt Pepper poklopac, postavljen unutar Frank Zappa Majke izuma U tome smo samo zbog novca album.

Vidi također

Bilješke

 1. ^ a b c "KATOLIČKA ENCIKLOPEDIJA: Papa Pavao III.". www.newadvent.org.
 2. ^ Verellen Till R. Papa Pavao III (Alessandro Farnese) Oxford Online
 3. ^ a b c "Papa Pavao III", Reformacija 500 Sveučilište Concordia Arhivirano 11. rujna 2014 Povratni stroj
 4. ^ Martin Gayford, Michelangelo: Njegov epski životstr. 71
 5. ^ le Plat, J. (1782.). Monumenta ad historiam Concilii Tridentini (na latinskom). Leuven. str. ii. 596–597.
 6. ^ Jan W. Woś, La comunità greca di Ancona alla fine del secolo XVI, Tipografia Sonciniana, 1979
 7. ^ "ODOBRENJE PAPE PAVLA III. ISUSOVOM DRUŠTVU (1540.)". personal.ashland.edu.
 8. ^ a b "Enciklopedija kršćanstva", str. 212
 9. ^ Stogre, str. 115, fusnota 133
 10. ^ Davis, str. 170, fusnota 9
 11. ^ Lampe, str. 17
 12. ^ Thornberry 2002, str. 65, fusnota 21
 13. ^ Panzer, 2008 (monografija)
 14. ^ Stogre, str. 115-116 (prikaz, stručni)
 15. ^ Stark 2003
 16. ^ Falola, str. 107; vidi također Maxwell, str. 73
 17. ^ Davis, str. 56 "
 18. ^ Noonan, str. 79, Stogre, str. 116
 19. ^ Stogre, str. 116
 20. ^ Clarence-Smith
 21. ^ Rimskij, ruski: Pavel III, papa, Russkij: Vo imâ Vo imâ Svâtogo ... (Bulla papy Rimskogo Pavla III), preuzeto 11. studenog 2019
 22. ^ "Dom". www.vaticanstate.va. Preuzeto 11. studenog 2019.
 23. ^ Verellen Till R., ibid.
 24. ^ M. R. B. Shaw, uvod u Klasika pingvina Prijevod iz 1958 Charterhouse iz Parme

Reference

 • Clarence-Smith, William G., "Religije i ukidanje ropstva - komparativni pristup", na konferenciji Mreže globalne ekonomske povijesti (GEHN) pod nazivom „Kultura i gospodarske performanse“, Washington DC, 7.-10. rujna 2006."
 • Davis, David Brion, Problem ropstva u zapadnoj kulturi, Oxford University Press, SAD, 1988, ISBN 0-19-505639-6
 • Enciklopedija kršćanstva, Svezak 5, Wm. B. Eerdmans Publishing, 2008, ISBN 0-8028-2417-X
 • Falola, Toyini Amanda Warnock, Enciklopedija Srednjeg prolaza, Izdavačka skupina Greenwood, 2007, ISBN 0-313-33480-3
 • Lampe, Armando, Kršćanstvo na Karibima: eseji o crkvenoj povijesti, 2001., Sveučilište West Indies Press, ISBN 976-640-029-6
 • Maxwell, John Francis, Ropstvo i katolička crkva: Povijest katoličkog učenja o moralnoj legitimnosti institucije ropstva, 1975, Chichester Barry-Rose, ISBN 0-85992-015-1
 • Panzer, otac Joel S, Pape i ropstvo, Crkva u povijesnom centru, 22. travnja 2008., preuzeto 9. kolovoza 2009
 • Stark, Rodney, "Istina o Katoličkoj crkvi i ropstvu", Kršćanstvo danas, 7. siječnja 2003
 • Stogre, Michael, S.J, Da svijet može vjerovati: razvoj papinske socijalne misli o pravima aboridžina, Medijaspaul, 1992., ISBN 2-89039-549-9
 • Thornberry, Patrick, Autohtoni narodi i ljudska prava, Manchester University Press, 2002, ISBN 0-7190-3794-8

vanjske poveznice

Naslovi Katoličke crkve
Prethodio
Philippe de Luxembourg
Kardinal-biskup iz Frascatija
1519–1523
Uspio
François Guillaume de Castelnau-Clermont-Ludève
Prethodio
Francesco Soderini
Kardinal-biskup Palestrine
1523
Uspio
Antonio Maria Ciocchi del Monte
Prethodio
Niccolò Fieschi
Kardinal-biskup sabinski
1523–1524
Uspio
Pietro Accolti
Prethodio
Domenico Grimani
Kardinal-biskup u Portu
1524
Uspio
Antonio Maria Ciocchi del Monte
Prethodio
Niccolò Fieschi
Kardinal-biskup iz Ostije
1524–1534
Uspio
Giovanni Piccolomini
Prethodio
Niccolo Fieschi
Dekan Kardinalskog učilišta
1524–1534
Uspio
Giovanni Piccolomini
Prethodio
Klement VII
Papa
13. listopada 1534. - 10. studenog 1549
Uspio
Julije III

Pin
Send
Share
Send